Ο καθένας από εμάς γνωρίζει με την πάροδο του χρόνου το σώμα του και, συνεπώς, έχοντας ως πυξίδα τις αντιδράσεις και τις ανάγκες του, προστατεύει συνολικά την υγεία του. Ετσι, όταν προκύπτει μια ενόχληση, συνήθως είμαστε σε θέση να κρίνουμε εάν πρέπει να κλείσουμε άμεσα ραντεβού με τον γιατρό μας ή να περιμένουμε παρακολουθώντας την εξέλιξή της.

Ομως, όπως σημειώνουν οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής της Mayo Clinic, κάποια συμπτώματα είναι ήπια, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να αποφασίσουμε εάν πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική συνδρομή. Ο δρ. Robert Key, γενικός οικογενειακός γιατρός, εντοπίζει επτά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε καθώς πιθανόν να αποτελούν προειδοποιητικές ενδείξεις για σοβαρές παθήσεις.

1. Πυρετός. Η υψηλή θερμοκρασία σώματος δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ομως εάν ο πυρετός είναι επίμονος (δεν υποχωρεί μετά από τρία 24ωρα) ή εάν δεν πέφτεί κάτω από 39,4 C είναι συνετό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Συνήθως, με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός μας προειδοποιεί για την ύπαρξη μιας λοίμωξης την οποία καταπολεμά. Αυτή η λοίμωξη μπορεί να είναι απλή στην αντιμετώπισή της (π.χ. λοίμωξη ουροποιητικού συστήματος) ή κάτι τόσο σοβαρό όσο η φυματίωση. Επιπλέον, ο ειδικός επισημαίνει ότι «ο πυρετός μπορεί επίσης να προκληθεί από καρκινικές (κακοήθεις) καταστάσεις, όπως τα λεμφώματα ή από τη λήψη ενός νέου φαρμάκου».

2. Λάμψεις στα μάτια. Συχνά αποτελούν την εισαγωγή μιας κρίσης ημικρανίας. Σε αυτή την περίπτωση η ενόχληση στα μάτια διαρκεί από 20 λεπτά έως και μία ώρα. Αλλά «οι ξαφνικές και αδικαιολόγητες λάμψεις στα μάτια θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Στην περίπτωση αυτή η άμεση ιατρική φροντίδα θα βοηθήσει στην πρόληψη μόνιμης απώλειας της όρασης», τονίζει ο δρ. Key.

3. Δυσκολία στην αναπνοή. Η έντονη σωματική άσκηση, οι υψηλές θερμοκρασίας, τα πολλά έξτρα κιλά και το μεγάλο υψόμετρο προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή. Εάν όμως δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, η δυσκολία στην αναπνοή πιθανόν να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρών νόσων όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), βρογχίτιδα, άσθμα, πνευμονία κ.ά. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε δύσπνοια εάν βιώνετε κρίση πανικού.

4. Γεμάτο στομάχι. Εάν ύστερα από μερικές μόλις μπουκιές αισθάνεστε ότι το στομάχι σας δεν χωράει άλλη τροφή, τότε είναι πιθανόν να εκδηλώνετε πρώιμο κορεσμό. Κατά κανόνα, η αίσθηση αυτή συνοδεύεται από ναυτία, τάση για εμετό, πρηξίματα ή ακόμη και απώλεια βάρους. «Ο πρώιμος κορεσμός μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή τα πεπτικά έλκη» εξηγεί ο δρ. Key.

5. Αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου. Το τι θεωρείται φυσιολογικό στις εντερικές συνήθειες διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εντούτοις οι ξαφνικές αλλαγές πιθανόν να σηματοδοτούν μια βακτηριακή λοίμωξη (π.χ. σαλμονέλα) ή μια ιογενή λοίμωξη. Επιπλέον, «η επίμονη δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή ανεξήγητη κινητικότητα του εντέρου και η συνύπαρξη αίματος στα κόπρανα αποτελούν σημάδια για πιο σοβαρές νόσους όπως είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου», προειδοποιεί ο ειδικός.

6. Απώλεια βάρους. Αν έχετε χάσει περισσότερο από το 10% του συνολικού βάρους σε διάστημα 6 μηνών, οφείλετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Η αδικαιολόγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι η προειδοποίηση διαφόρων ιατρικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων ο υπερθυρεοειδισμός, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, κάποια ηπατική νόσος, ο καρκίνος ή το σύνδρομο δυσαπορρόφησης (μειωμένη ικανότητα πέψης ή/και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών).

7. Σύγχυση Ή αλλαγές στη συμπεριφορά. Η κακή διατροφή, η αφυδάτωση, η αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής, οι ψυχικές παθήσεις ακόμη και μια λοίμωξη μπορεί να ευθύνονται για αλλαγές στη συμπεριφορά. «Τα συμπτώματα που χρήζουν ιατρικής διάγνωσης και φροντίδας περιλαμβάνουν δυσκολία στη συγκέντρωση, στη διατήρηση ή μετατόπιση της προσοχής και γενικά απότομη έκπτωση στις δεξιότητες που αφορούν τη σκέψη και την αντίληψη», σημειώνει ο ειδικός της Mayo Clinic.