Ανοικτός είναι πλέον ο πόλεμος της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και μια παραδοσιακή συμμαχία δοκιμάζεται χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.

Ο «ξαφνικός έρωτας» Ερντογάν – Πούτιν, η πρόθεση της Αγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 αλλά και να συνεργαστούν με τη Μόσχα για την παραγωγή του πρώτου αμιγώς τουρκικού μαχητικού, έχει προκαλέσει σοβαρό εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία, ακόμη και με ακύρωση της προμήθεια των F-35.

Ετσι, λαθεμένη και παράλογη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την πρόταση Αμερικανών βουλευτών να επιβληθούν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της χώρας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην Τουρκία είναι λαθεμένη και παράλογη.

Την Παρασκευή, Αμερικανοί βουλευτές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας αλλά και το μέτρο που αφορά την πώληση όπλων στην Τουρκία.

Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη καθώς σχετίζεται άμεσα με την προσέγγιση Μόσχας – Αγκυρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παίζει καταλυτικό ρόλο αλλά και τον Ερντογάν να καλείται να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Είναι ένα γεγονός που ασφαλώς έχει και γεωπολιτική σημασία για την ευρύτερη περιοχή καθώς αλληλοσυνδέονται οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, η προκλητική στάση των Τούρκων στο Αιγαίο, αλλά και η πρόθεσή της να κάνει γεωτρήσεις σε κυπριακό έδαφος και τέλος, η προσπάθεια της Μόσχας να διεισδύσει στα Βαλκάνια και το μπλόκο που επιχειρεί να βάλει το ΝΑΤΟ.

Κρίσιμη εβδομάδα

Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το NDAA το οποίο ορίζει το ύψος των αμυντικών δαπανών και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά. Η Επιτροπή δεν έχει δώσει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, όμως τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, που πλειοψηφούν σε αυτήν, όσο και οι Δημοκρατικοί, παρουσίασαν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με το νομοσχέδιο ζητείται από το Πεντάγωνο να παρουσιάσει μια έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία και να ανασταλεί η πώληση σημαντικών αμυντικών συστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αυτή.

Μολονότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Η Τουρκία στήριξε τον αγώνα των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αλλά εμφανίζεται οργισμένη με τη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και όλων των Αμερικανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Το NDAA απέχει ακόμη πολύ από το να γίνει νόμος των ΗΠΑ. Η τελική μορφή του θα προκύψει κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Βουλής και της Γερουσίας που θα συζητήσουν τις διαφορετικές εκδοχές του κειμένου που θα εγκριθούν από τα δύο σώματα του Κογκρέσου αργότερα φέτος.