Ηθερμοκρασία στη χώρα μας ανεβαίνει θεαματικά τα τελευταία 24ωρα, υπενθυμίζοντάς μας ότι το καλοκαίρι είναι προ των πυλών! Και ενώ ο ήλιος δρα στους περισσότερους αγχολυτικά, αποτελώντας πηγή υγείας τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχολογία, οι ειδικοί υπενθυμίζουν τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα, επιμένοντας στη χρήση σωστής αντηλιακής προστασίας.

Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά: Ο καρκίνοςτου δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα δέκα είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη συγκεκριμένη νόσο.

Είναι ενδεικτικό ότι η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη φτάνει μέχρι και 8%.

Η αιτία; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περιβαλλοντικές μεταβολές και οι αλλαγές στον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι ο επικίνδυνος «συνδυασμός» που έχει οδηγήσει στην πανευρωπαϊκή αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 50 χρόνια.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ηΕλληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Δέρματος (7-11 Μαΐου 2018), σημειώνει ότι οφείλουμε να κλείνουμε ετησίως ραντεβού για κλινική εξέταση και δερματοσκόπηση για τον έλεγχο των σπίλων.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας καταγράφονται ετησίως 200-220 περιπτώσεις μελανώματος, ενώ 100 ασθενείς υπολογίζεται ότι χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους.

Δεν προστατευόμαστε. Και όμως παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, οι Ελληνες παραμένουν ανοχύρωτοι απέναντι στον ήλιο, παρόλο που ζουν σε μια χώρα με 80% ηλιοφάνεια τον χρόνο.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Ειδικότερα, κατά την περσινήΕλληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος εξετάστηκαν συνολικά 3.999 πολίτες (οι έξι στους δέκα ήταν γυναίκες) με μέση ηλικία τα 45 έτη. Οι μισοί από αυτούς απευθύνθηκαν σε δερματολόγο επειδή «έχουν πολλές ελιές», ενώ το 14% παραδέχτηκε ότι ανησυχεί επειδή «κάποια ελιά άλλαξε πρόσφατα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν στους ειδικούς, το 8% των Ελλήνων δεν χρησιμοποιεί αντηλιακό κατά την ηλιοθεραπεία, ενώ το 28% το κάνει «μερικές φορές». Τα καλά νέα είναι ότι το 64% προστατεύει το δέρμα του όταν έρχεται η ώρα να φορέσει μαγιό.

Ομως τα ποσοστά μη χρήσης αντηλιακής προστασίας αυξάνονται δραματικά όταν οι Ελληνες βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο για πάνω από μία ώρα (χωρίς να κάνουν ηλιοθεραπεία), καθώς όπως φαίνεται το αντηλιακό το έχουν συνδυάσει εσφαλμένα μόνο με την παραλία. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τέσσερις στους δέκα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα όταν εκτίθενται στον ήλιο.

Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα το 54% των Ελλήνων απολαμβάνει τον καλοκαιρινό ήλιο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες τον χρόνο (δηλαδή στις διακοπές), αν και στη συντριπτική τους πλειονότητα τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου είναι… κλεισμένοι στο γραφείο.

Ενα ακόμη παράδοξο που προκύπτει από τα ίδια στοιχεία είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι παραδέχονται στους δερματολόγους σε ποσοστό 32% ότι έχουν πάθει σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο.

Εντούτοις, μελέτες έχουν δείξει πως ένα έγκαυμα κάθε δύο χρόνια τριπλασιάζει τον κίνδυνο για εμφάνιση κακοήθους μελανώματος, που είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το ρίσκο δε είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν αυτό συμβαίνει στην παιδική και νεαρή ηλικία (κάτω των 18 ετών) καθώς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν κατορθώνουν να επιδιορθώσουν όλες τις βλάβες του DNA, με αποτέλεσμα κάποιες να αναπαράγονται στα νέα δερματικά κύτταρα.

Αντίθετα, οι Ελληνες φαίνεται να εγκαταλείπουν σταδιακά το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ), που σύμφωνα με τους ειδικούς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, καθώς πέρυσι μόλις το 3% των συμμετεχόντων απάντησε θετικά.