Συμφωνία συνεργασίας υπογράφουν σήμερα τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου, μια κίνηση που διαμορφώνει έναν σημαντικό πόλο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ερντογάν. Στη συμφωνία συμμετέχουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι υπέρ του κοσμικού κράτους, το ακροδεξιό εθνικιστικό Καλό Κόμμα, το ισλαμιστικό Σααντέτ και το Δημοκρατικό Κόμμα. Η εκλογική αυτή συμμαχία, αν και ετερόκλητη, έχει στόχο να περιορίσει τον έλεγχο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο Κοινοβούλιο και να ξεπεράσει τον εκλογικό κανονισμό που προβλέπει ότι έδρες στη Βουλή μπορούν να καταλάβουν μόνο κόμματα που συγκεντρώνουν άνω του 10% των ψήφων. Η ηγέτις του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, που πέρσι αποχώρησε από το Εθνικιστικό Κίνημα του κυβερνητικού εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία. Στόχος των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ο δεύτερος γύρος. Δηλαδή θα κατέβουν ξεχωριστά στον πρώτο γύρο, ελπίζοντας ότι δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων ο Ερντογάν και στον δεύτερο γύρο θα συνασπισθούν γύρω από έναν κοινό υποψήφιο.

Τον τελευταίο καιρό υπήρχε έντονη φημολογία ότι ο υποψήφιος αυτός μπορεί να είναι ο πρώην πρόεδρος της χώρας (και πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν) Αμπντουλάχ Γκιουλ, ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ. Οι φήμες φούντωσαν αφότου έκανε δημόσια εμφάνιση στις 22 Απριλίου στο πλευρό του ηγέτη του Κόμματος της Ευτυχίας Τεμέλ Καραμολάογλου. Πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκαν τον Αμπντουλάχ Γκιουλ στο σπίτι του ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, για να τον πείσουν να μη θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Η εφημερίδα «Χουριέτ» σχολίασε πως η επίσκεψη αυτή «ισοδυναμεί με επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα» της χώρας. «Πρόκειται για πραξικοπηματική ενέργεια, για μια προσπάθεια να σχεδιαστούν οι πολιτικές εξελίξεις από τα χέρια του στρατού. Με αυτή την επίσκεψη, το πολιτικό πραξικόπημα της 20ής Ιουλίου φόρεσε (στρατιωτική) στολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μπουλέντ Τεζτζάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Με το σχόλιο αυτό, ο Τεζτζάν παρέπεμπε στην κατηγορία του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εναντίον του κυβερνώντος κόμματος ότι υπονόμευσε την εξουσία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Για τον Κιλιτσντάρογλου, το κυβερνών κόμμα είχε διαπράξει «πολιτικό πραξικόπημα» την 20ή Ιουλίου 2016, όταν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και υπό την οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές του Ιουνίου, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις και από το εξωτερικό.

Χθες, ανακοινώθηκε και επίσημα η συνεργασία του κυβερνώντος ΑΚΡ με το Εθνικιστικό Κίνημα του Μπαχτσελί και προεδρικό υποψήφιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωνε προεκλογικές παροχές και αναδιάρθρωση χρεών ιδιωτών ύψους σχεδόν 6 δισ. δολαρίων. Ο Γιλντιρίμ ανακοίνωσε την «αναδιάρθρωση του χρέους και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις» αναφέροντας την ανάγκη να «λυθούν οι διαφορές του κράτους με τους πολίτες». Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αναδιαρθρώσουν κυρίως τα χρέη από φόρους. Επιπλέον, θα καταβληθούν προσπάθειες για την καταγραφή περίπου 13 εκατομμυρίων κτιρίων, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένει να ανακοινώσει και άλλες παροχές για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Ανησυχούν τον Ερντογάν τα γκάλοπ

Οι δημοσκοπήσεις ανησυχούν την κυβέρνηση Ερντογάν, που, σύμφωνα με δημοσίευμα, εξετάζει την αναβολή των εκλογών εάν οι ενδείξεις συνεχίσουν να είναι αρνητικές. Συγκεκριμένα, η κυβερνητική συμμαχία συγκεντρώνει 32,3%, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 17,1%, το φιλοκουρδικό HDP 8,8%, το Καλό Κόμμα 12,8%, ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 17%.