H Αμμόχωστος, σύμφωνα με στοιχεία μυστικών υπηρεσιών χωρών της Ν.Α. Μεσσογείου, χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως σταθμός εξόρμησης των πολεμικών της πλοίων, που έχουν ως έδρα τη βάση της Μερσίνας και αφορούν σε φρεγάτες, τορπιλακάτους, κορβέτες και ένα υποβρύχιο, το οποίο μάλιστα την προπερασμένη Παρασκευή, μετά την περιπολία του, μετακινήθηκε από την κατεχόμενη Αμμόχωστο προς την κατεχόμενη Κερύνεια.

Σε αυτά τα πλοία, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Σημερινή», προστίθεται και ένα πετρελαιοφόρο, το οποίο ανεφοδιάζει τα τουρκικά πλοία επί τόπου, γεγονός που συνέβη στην περίπτωση του αποκλεισμού της ΕΝΙ από το οικόπεδο 3 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να επιστρέφουν στη Μερσίνα για ανεφοδιασμό. Η επιλογή της Αμμοχώστου ως ορμητηρίου του τουρκικού στόλου σχετίζεται:

1. Με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ και με εκείνα της Συρίας και του Λιβάνου, καθώς και με τον αποτρεπτικό ρόλο που η Τουρκία θέλει να έχει έναντι του Ισραήλ, αφού η πολιτική της έχει ως στόχο την ανάδειξή της ως περιφερειακής δύναμης, αντικαθιστώντας, έστω και μερικώς, τον ρόλο του Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι ο πόλεμος στη Συρία ξέσπασε όταν ο Πρόεδρος Άσαντ απέρριψε την επιλογή του αγωγού Κατάρ – Τουρκίας και υπέγραψε το 2011 memorandum of understanding για τον αγωγό από το Ιράν μέσω Ιράν προς Συρία.

«Καπάκι» σε αυτό ήρθε η προκήρυξη αδειοδότησης οικοπέδων εντός της συριακής ΑΟΖ που κερδήθηκαν από τη Ρωσία. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι τα κοιτάσματα αυτά είναι μεγάλα, αν όχι τεράστια. Καθόλου δεν είναι παράξενο ότι η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στο νέο καθεστώς της Συρίας, στη μετά Άσαντ εποχή, καθόλου τυχαία δεν είναι η εμπλοκή των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας, η οποία, εκτός των συριακών ενεργειακών οικοπέδων, έχει τις μοναδικές Βάσεις στην περιοχή, αυτές της Ταρτούς πάνω από το Σουέζ, το οποίο συνιστά ένα από τα κεντρικά σημεία ελέγχου των οδών του πετρελαίου και της ενέργειας.

2. Η Τουρκία διαβάζει καλά το ενεργειακό και γεωπολιτικό παιχνίδι και ο συνδυασμός ελέγχου του λιμανιού της Αμμοχώστου και της Χερσονήσου της Καρπασίας τής προσφέρει:

α. Παροχή ασφάλειας στην απόληξη αγωγών στο Τσεϊχάν και στη βάση της Μερσίνας και γενικότερα. Σημειώνουμε εδώ τη θέση περί αγωγού προς Τουρκία από τα κυπριακά οικόπεδα, όπως π.χ. το 3, και υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά την υπόθεση των Κούρδων του Ιράκ.

Όταν στις 23 Σεπτεμβρίου του 2017 διενήργησαν δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι, εάν συνέβαινε κάτι, θα έκλεινε τον αγωγό του φυσικού αερίου που διέρχεται του τουρκικού εδάφους. Ισχύς! Ακόμη και αυτή η Ρωσία, για να τερματίσει τα προβλήματά της με την Ουκρανία και να μην αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει πέραν των οικονομικών και στρατιωτικά μέσα, επιλέγει παρακαμπτήριες οδούς, όπως είναι οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2, παλαιότερα ο South Stream και τώρα ο Turkish Stream.

Εάν δει κάποιος συνολικά τη γεωπολιτική εικόνα, θα διαπιστώσει ότι αυτή η επιλογή, αγωγού, δηλαδή, προς την Τουρκία, θέτει το φυσικό αέριο της Κύπρου και την ίδια όμηρο της Τουρκίας.

β. Προβολή ισχύος και περιπολίες από την Κύπρο χωρίς να χρειάζεται η μετακίνηση νέων δυνάμεων από τη Μερσίνα. Ή και, όταν θα μετακινούνται, έχουν μια δεύτερη βάση στήριξης.

Πηγή: Σημερινή