To στρατηγικό σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της χώρας στη μετά το μνημόνιο εποχή, αποκαλύπτει τοBloomberg.

Σύμφωνα με τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις της Αθήνας, μπορεί να υπάρξεισταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύσταση «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

η κυβέρνηση δεσμεύεται για την δημιουργία εθνικού κτηματολογίου και για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι χιλιάδες εκκρεμοδικίες «λιμνάζουν» στα δικαστήρια και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Η Αθήνα υπόσχεται επίσης πως θα μειώσει περαιτέρω το «γραφειοκρατικό βάρος» και θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D).

Ομως, το Bloomberg τονίζει ότι οι πιστωτές αντιτάχθηκαν στη δημιουργία κρατικής τράπεζας ανάπτυξης εξαιτίας των φόβων ότι θα πληγεί ο θεσμός από την πελατειακή λογική.Το Bloomberg σημειώνει πάντως πως οι προτάσεις της Αθήνας για την αγορά εργασίας φαντάζουν αντίθετες στη συμβατική οικονομική λογική, με δεδομένο ότι η ανεργία παραμένει πάνω από το 20%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πήραν μια γεύση από τα σχέδια της ελληνική κυβέρνησης κατά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια την Παρασκευή, καθώς ο Έλληνας Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε ένα σχέδιο της στρατηγικής του για «ολιστική ανάπτυξη» για το μέλλον.

Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση της «συλλογικής διαπραγμάτευσης» στην αγορά εργασίας, τη «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού» και τη δημιουργία «Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης», σύμφωνα με αντίγραφο της παρουσίασης που έλαβε η Bloomberg.

Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχουν «παγώσει» επί χρόνια, όπως την δημιουργία πλήρους κτηματολογίου και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι χιλιάδες εκκρεμοδικίες «λιμνάζουν» στα δικαστήρια και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Ανάπτυξη

«Η ανάπτυξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης είναι ένας από τους όρους που συνδέονται με την τελική επανεξέταση της γραμμής επιβίωσης της χώρας, καθώς οι πιστωτές αναμένουν ότι το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα απελευθερωθεί από τα δεινά του, περιορίζοντας την ανάγκη για πρόσθετες παραχωρήσεις σχετικά με τους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης»γράφει το Bloomberg.

Ωστόσο, το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, ως εκ τούτου, οι προτεινόμενοι αυστηρότεροι κανόνες για την αγορά εργασίας και οι μισθολογικές αυξήσεις μπορεί να είναι αντίθετοι με την καθιερωμένη οικονομική λογική.

Τέλος, το Bloomberg σημειώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν μέχρι στιγμής ασθενέστερη από την αναμενόμενη, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1,4% πέρυσι έναντι αρχικής πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση 2,7%. Η χώρα έχει επίσης υποχωρήσει χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ενώ ο πληθυσμός της γηράσκει και συρρικνώνεται σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της χώρας και οι τράπεζές της αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο δείκτη δανειακών δανείων στην Ευρώπη.

Πηγή: Bloomberg