Η έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή του Φιλοπάππου, του Θησείου και σε άλλες περιοχές γύρω από την Ακρόπολη – δηλαδή στη βιτρίνα της Αθήνας – οδηγεί την Αστυνομία σε έκτακτο σχέδιο ασφαλείας με τη συμμετοχή περίπου 70 αστυνομικών. Οι διαδοχικές επιθέσεις με μαχαίρια (ορισμένες από τις οποίες αιματηρές) κυρίως από αλλοδαπούς σε ανυποψίαστους περιπατητές στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στην περιοχή του Αρείου Πάγου προβληματίζουν την ηγεσία της Αστυνομίας που λειτουργεί υπό τον φόβο μιας νέας τραγωδίας, η οποία θα επέφερε τη διεθνή δυσφήμηση της χώρας. Οι συλλήψεις συμμορίας Πακιστανών, πριν από μερικές εβδομάδες, για χτυπήματα στου Φιλοπάππου δεν φαίνεται να περιόρισαν τις επιθέσεις των κακοποιών. Κι όλα αυτά λίγες μόλις ημέρες μετά την εκπόνηση σχεδίου ασφαλείας για άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας (οδοί Ερμού, Σταδίου, Σύνταγμα κ.λπ.) με τη συμμετοχή 150 αστυνομικών λόγω και πάλι της ασυδοσίας ελλήνων και αλλοδαπών ληστών σε πολλά σημεία της πόλης. Το νέο σχέδιο της Αστυνομίας ονομάζεται Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης Αρχαιολογικού Χώρου Ακρόπολης κι όπως σημειώνεται συμπεριλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, τον λόφο Φιλοπάππου, τον Αρειο Πάγο, το Μουσείο Ακρόπολης, αλλά και τους χώρους από τους οποίους επιτυγχάνεται η γενικότερη πρόσβαση στην περιοχή. Η περιοχή αυτή χωρίστηκε σε τρεις τομείς με ειδικό σχέδιο ασφαλείας για καθέναν από αυτούς.

Στο έγγραφο διεκτραγωδείται η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Οπως σημειώνεται αναλυτικά, «ληστείες λαμβάνουν συνήθως χώρα κατά τις νυχτερινές ώρες (21.00-03.00), με αυξητική τάση το Σαββατοκύριακο, στην περιοχή του Αρείου Πάγου, στον λόφο Φιλοπάππου, καθώς και στις οδούς Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου. Συνηθέστερα οι δράστες δραστηριοποιούνται σε ομάδες των 3-4 ατόμων (σπανιότερα και σε ομάδες των 8-10 ατόμων) και με τη χρήση λεκτικής βίας υπό την απειλή αιχμηρών αντικειμένων (μαχαίρια, σουγιάδες, σπασμένα γυαλιά κ.λπ.) προβαίνουν σε αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων από τους επισκέπτες της περιοχής (πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές κ.λπ.). Οι κλοπές λαμβάνουν συνήθως χώρα κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες, με αυξητική τάση τις ημέρες Παρασκευή – Σαββάτο και Κυριακή, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην περιοχή του Αρείου Πάγου καθώς και στις οδούς Μακρυγιάννη και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου υφίστανται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ κ.λπ.). Συνηθέστερα οι δράστες, είτε εκμεταλλευόμενοι τον συνωστισμό (αφιξαναχωρήσεις τουριστών) είτε με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαιρούν προσωπικά αντικείμενα από τους επισκέπτες της περιοχής (πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές κ.λπ.)». Σύμφωνα με το σχέδιο, στην περιοχή αυτή θα περιπολούν επί 24ωρης βάσης 18-20 πεζοί αστυνομικοί, περίπου ίδιος αριθμός αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά και μη από υπηρεσίες ασφαλείας.

Επιπλέον προβλέπεται η παραμονή στην περιοχή και μιας Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας. Ενδεικτικό των φόβων της Αστυνομίας είναι η εντολή που δίνεται στη συγκεκριμένη ομάδα ότι «δεν θα απομακρύνεται από την περιοχή παρά μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις και υπό την προϋπόθεση αντικατάστασής της με άλλες δυνάμεις».

Επιπλέον επισημαίνεται ότι «κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης οι δυνάμεις θα παραμένουν σε πρόσφορο – ενδεδειγμένο σημείο του δρομολογίου τους, τελώντας σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να είναι δυνατή η άμεση ανταπόκρισή τους». Σημειώνεται ότι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά γύρω από την Ακρόπολη είχε σημειωθεί στις αρχές Μαρτίου όταν μια ομάδα δέκα αλλοδαπών λήστεψε παρέα έξι αγοριών και κοριτσιών και μαχαίρωσε νεαρό που προσπάθησε να αντισταθεί. Λίγες ώρες αργότερα, ένα ζευγάρι ξυλοκοπήθηκε άγρια και έπεσε θύμα ληστείας από ομάδα τεσσάρων νεαρών. Αυτές οι επιθέσεις είχαν γίνει λίγες ημέρες αφότου η Αστυνομία είχε εξαγγείλει την εξάρθρωση σπείρας τεσσάρων Αλγερινών, ηλικίας 16 έως 21 ετών.