Πλειοδότης με γερή οικονομική προσφορά 535 εκατ. ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ αναδείχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών που είναι και μέτοχοι του αγωγού TAP, η οποία όμως καλείται από το ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλει και νέα υψηλότερη.

Ειδικότερα και όπως ανακοίνωσε χθες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η κοινοπραξία των εταιρειών Snam SpA (Ιταλία), Enagas Internacional SLU (Ισπανία) και Fluxys SA (Βέλγιο) υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά και της ζητήθηκε να καταθέσει βελτιωμένη οικονομική πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που έκρυβε ο φάκελος των τριών επιχειρήσεων ανήλθε στα 535 εκατ. ευρώ, πολύ υψηλότερο από τις αποτιμήσεις που είχε στη διάθεσή του το ΤΑΙΠΕΔ.

Η δεύτερη κοινοπραξία, των εταιρειών Regasificadora del Noroeste SA και Reganosa Asset Investments SLU (Διαχειριστής της Γαλικίας), SNTGN Transgaz SA (Ρουμανία) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), όπως αναφέρουν πηγές έδωσε 457 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Ο διαγωνισμός λοιπόν οδηγείται και σε τρίτο γύρο, με το ΤΑΙΠΕΔ, όπως προαναφέρθηκε, να ζητά από την πλειοδοτούσα κοινοπραξία υψηλότερο τίμημα. Την ίδια στιγμή με δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του και τόνισε ότι η προσφορά που προκρίνεται από το Ταμείο «προέρχεταιαπό εταιρείες που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής (έχουν έδρα στην ΕΕ και είναι πλήρως διαχωρισμένες από δραστηριότητες προμήθειας και παραγωγής) και προβλέπει τίμημα υψηλότερο εκείνου που είχε κατατεθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό».