Καρότο στο μαστίγιο των κατασχέσεων και των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τα οποία έπεσαν στις πλάτες περισσοτέρων από 1,7 εκατ. φορολογουμένων στη διάρκεια του περασμένου έτους. Τα κατασχετήρια εκδίδονται καθημερινά με ρυθμό πολυβόλου καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προσπαθεί να εισπράξει με κάθε τρόπο φόρους οι οποίοι είναι πλέον πρακτικά αδύνατο να πληρωθούν στην ώρα τους από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το σκηνικό των καθημερινών επιδρομών σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την Εφορία ασκεί μεγάλη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και πληροφορίες αναφέρουν πως η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναζήτηση αντιδότου. Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως οι συζητήσεις γίνονται σε ένα πλαίσιο που ορίζει ότι εφόσον οι φορολογούμενοι προχωρούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους θα παίρνουν μια ανάσα έναντι των δεσμευμένων τραπεζικών τους λογαριασμών. Πρακτικά η συζήτηση αφορά σε ευκολότερη αποδέσμευση, υπό προϋποθέσεις ρύθμισης οφειλών, των τραπεζικών λογαριασμών.

Το ισχύον καθεστώς αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι έχουν μπει στο μάτι της Εφορίας είναι περίπλοκο ενώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από την ώρα που θα φτάσει ένα κατασχετήριο στην τράπεζα έως την ώρα που θα αποδοθεί στην Εφορία το ποσό που βρέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να μεσολαβήσει ακόμα και διάστημα ενός έτους.

«Υπάρχουν περιπτώσεις πελατών που έρχονται και παρακαλούν για την άμεση απόδοση των καταθέσεων στην Εφορία ώστε να ξεμπλοκάρει ο λογαριασμός και να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους» αναφέρει τραπεζικό στέλεχος, το οποίο γίνεται σε καθημερινή βάση αποδέκτης δεκάδων αιτημάτων κατάσχεσης από τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι άρση επιβληθεισών κατασχέσεων στα χέρια τρίτων (όπως είναι οι τράπεζες) μπορεί να γίνει είτε εφόσον εξοφληθεί πλήρως το ποσό για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο είτε εφόσον ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών.

Στην περίπτωση ρύθμισης όμως, για το ξεμπλοκάρισμα του λογαριασμού θα πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις. Ορίζεται για παράδειγμα ότι εφόσον υπάρξει υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, να έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη, η επιβληθείσα κατάσχεση να αφορά αποκλειστικά χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της συγκεκριμένης ρύθμισης οφειλών και να έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής. Ολες οι παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά καθιστώντας πρακτικά ιδιαιτέρως δύσκολη τη διαδικασία ξεκλειδώματος ενός τραπεζικού λογαριασμού που έχει πέσει στα χέρια της Εφορίας.

Παραδίδοντας χθες την έκθεση απολογισμού της ΑΑΔΕ για το 2017 στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο διοικητής Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε λύσεις για το πώς θα βρούμε έναν τρόπο οι συμπολίτες μας να μπορέσουν σιγά σιγά να ανταποκριθούν» εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις στις διαδικασίες οι οποίες οδηγούν σε κατασχέσεις λογαριασμών και πάγωμά τους».

Νωρίτερα ο Βούτσης είχε τονίσει ότι η προσπάθεια της ΑΑΔΕ για είσπραξη φόρων «θα πρέπει κυρίως να κατατείνει προς τους έχοντες περισσότερα», επισημαίνοντας πως «είναι πάρα πολύς ο κόσμος που δεν μπορεί να δώσει φόρους ή εισφορές, πόσω μάλλον αν έχει και άλλα χρέη στο Δημόσιο».

Η έκθεση της ΑΑΔΕ, η οποία επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής περιλαμβάνει στοιχεία (όπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ») σύμφωνα με τα οποία το 2017 επιβλήθηκαν 1.784.491 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ενώ περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.