Εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με αφορμή την αρχική επιλογή του Στάθη Μαρίνου για τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ, η οποία κατέληξε σε φιάσκο και αφήνει ακέφαλο –εδώ και δύο εβδομάδες –το ασφαλιστικό ταμείο. Ο Μαρίνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσαν οι καταγγελίες της ΝΔ, ότι ως σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ έδινε δουλειές στον εαυτό του και στον συνεταίρο του από τον δημόσιο οργανισμό, με απευθείας αναθέσεις. Ηταν το πρώτο «μπλόκο» στην κυβέρνηση Τσίπρα στην επιλογή διοικητή ή άλλου κρατικού αξιωματούχου που πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή. Ο ίδιος αποδίδει την απόσυρση της υποψηφιότητας στον «επικοινωνιακό πόλεμο» που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως αναφέρει στην επιστολή του προς την υπουργό Εφη Αχτσιόγλου, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό εναντίον του, αλλά αποσύρεται για να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ωστόσο φαίνεται πως το πρόβλημα στην κυβέρνηση είχε ήδη δημιουργηθεί, καθώς η κυβερνητική επιλογή ενός διορισμού συνάντησε αντιδράσεις ακόμα και από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Επισημαίνεται ότι στην πρώτη συνεδρίαση τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον διορισμό του, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος πριν μπει στη αίθουσα ξεκαθάριζε πως σε περίπτωση που επιμείνει η κυβέρνηση στην επιλογή Μαρίνου, τότε θα καταψηφίσει τον διορισμό. Ομως η επιστολή παραίτησης του υποψηφίου πρόλαβε την αντίδραση – διαφοροποίηση του συγκυβερνώντος βουλευτή.

ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ Ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος –ο οποίος είχε αναλάβει την παρουσίαση του προτεινόμενου κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής –δεν γνώριζε για τις δραστηριότητες του Μαρίνου, με αποτέλεσμα να του ζητήσει την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας. Ωστόσο, ο Μαρίνος είχε την υποστήριξη της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου, η οποία επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για την προώθηση του συγκεκριμένου προσώπου στη διοίκηση του κεντρικού ασφαλιστικού φορέα.

«Χρειάστηκε να περάσει ένα 24ωρο για να καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου το αυτονόητο και για να αντιληφθεί η κυβέρνηση αυτό που κατάλαβαν αμέσως οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας» σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι ο Μαρίνος με την παραίτησή του είναι σαν να παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Μάλιστα, τα «έργα και οι ημέρες» του εκλεκτού της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ ήρθαν στο προσκήνιο και κατά τη χθεσινή ολιγόλεπτη συνεδρίαση όπου ο Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε πως ο Μαρίνος στα τέλη του 2017 έδωσε μέσω της ΗΔΙΚΑ δύο διαφορετικά έργα στον εαυτό του, ένα ύψους 37.000 ευρώ κι ένα 7.300 ευρώ. «Θα έπρεπε να ήταν σεμνότερος, διότι έτσι προσβάλλει και αυτούς που τον πρότειναν» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Και ο Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για θρασύτατη επιστολή του Στάθη Μαρίνου, τονίζοντας πως αντί να ζητήσει συγγνώμη που εξέθεσε την κυβέρνηση, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ζητάει και τα ρέστα από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, άλλωστε, που είχε παρουσιάσει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, ο προτεινόμενος για τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ μετείχε σε ΕΠΕ η οποία είχε επαγγελματική συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, της οποίας είναι σύμβουλος από το 2015. Μάλιστα, υπάρχει σύμβαση ύψους 20.000 ευρώ μεταξύ του συνεταίρου του Μαρίνου και της ΗΔΙΚΑ, με ημερομηνία 26 Μαρτίου, με τον Βρούτση να κάνει ανοικτά λόγο για ζήτημα ηθικής τάξης. «Δεν μπορείτε να είστε σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΔΙΚΑ και να παίρνει δουλειά με απευθείας ανάθεση ο μέχρι χθες συνεταίρος σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εργασίας. Ο Μαρίνος, ο οποίος φέρεται ότι είχε εκλεκτικές σχέσεις που έφθαναν μέχρι τον κυβερνητικό πυρήνα, παραδέχθηκε ότι μεταβίβασε τα εταιρικά του μερίδια στην ΕΠΕ μόλις πριν από δύο ημέρες. Σοβαρές καταγγελίες για τον υποψήφιο πρόεδρο του ΕΦΚΑ έκανε χτες η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, σύμφωνα με την οποία ο Μαρίνος μέχρι τις 27 Μαρτίου ήταν συνέταιρος με τον Γιώργο Καρκαλή στην εταιρεία πληροφορικής Safe Scape, ενώ από το 2015 ήταν τεχνικός σύμβουλος στο γραφείο του γενικού γραμματέα της τότε προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε στην ΗΔΙΚΑ. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΝΔ, η ΗΔΙΚΑ, με τον Μαρίνο ως σύμβουλο, έδωσε στις 26/3/2018 απευθείας ανάθεση ύψους 24.800 ευρώ στην εταιρεία Safe Scape, στην οποία είναι ακόμα παρών, ενώ τη μεταβιβάζει μια μέρα μετά, στις 27/3/2018, στον συνέταιρό του. Παράλληλα, η Μαρία Σπυράκη ανέφερε ακόμη ότι η εταιρεία του Μαρίνου πήρε υποέργο με απευθείας ανάθεση από την ΗΔΙΚΑ, ύψους 45.000 ευρώ, ενώ ήταν σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, τον Δεκέμβριο του 2017!

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΒΟΥΤΣΗ. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως ο Νίκος Βούτσης τάχθηκε ανοικτά στο πλευρό του Στάθη Μαρίνου, υπεραμυνόμενος της επιστημονικής κατάρτισής του. Ειδικότερα, όταν ο Γιάννης Τραγάκης υποστήριξε ότι ο Μαρίνος έχει θράσος που αναφέρει στην επιστολή του ότι «είναι στη διάθεση της κυβέρνησης με τις επιστημονικές του γνώσεις», ο πρόεδρος της Βουλής τού απάντησε πως ο προτεινόμενος είχε συμμετάσχει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα κοινωνικά μερίσματα, έχει τις γνώσεις και την εμπειρία για τη δουλειά και εφόσον είναι διαθέσιμος με την εμπειρογνωμοσύνη του, είναι στη διάθεση της κυβέρνησης. «Να τον χαίρεται η κυβέρνηση αν θέλει να τον χρησιμοποιήσει σε άλλο πόστο» ανταπάντησε ο Τραγάκης.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει εικόνα διάλυσης με περίπου 100.000 συντάξεις να εκκρεμούν. Μάλιστα σε περιπτώσεις εντασσόμενων ταμείων στον ΕΦΚΑ, δύο χρόνια μάλιστα μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί το απαραίτητο λογισμικό ώστε να εκδίδονται οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης σε κατηγορίες ασφαλισμένων. Ετσι δεν καταβάλλεται ούτε το 80% της προσωρινής σύνταξης, αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό της οριστικής.