Τη γρήγορη επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών που είναι κρατούμενοι στην Τουρκία ευχήθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν ένα «ισχυρό μήνυμα» προς την Ευρώπη, με την οποία η Τουρκία συνεργάζεται για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, όπως το προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη βασική συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Επεσήμανε ότι η συνεργασία Τουρκίας και Ευρώπης είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια. «Είναι ένα θέμα κοινής βούλησης και ως προς αυτό οι περιττές κλιμακώσεις πρέπει να αποφεύγονται. Η λήξη αυτών των εντάσεων θα έστελνε ισχυρό μήνυμα πως η Τουρκία και η Ευρώπη πιστεύουν σε αυτή τη σχέση και είναι δεσμευμένες σε αυτήν. Εύχομαι γρήγορα να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιώτες που αυτή τη στιγμή είναι κρατούμενοι στην Τουρκία», ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι οι δύο στρατιώτες πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά, σε μια περιοχή που δεν είναι ξεκάθαρα τα σύνορα, διότι στην περιοχή του Έβρου τα σύνορα είναι φυσικά σύνορα, δεν υπάρχουν τείχη και φράχτες και γι’ αυτό παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν. «Τον τελευταίο καιρό πράγματι υπάρχει μια επιβάρυνση στο κλίμα. Είναι προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής να βελτιωθεί το κλίμα. Θα ήταν σημαντική κίνηση να επιστραφούν αυτοί οι δύο στρατιώτες στις οικογένειές τους. Το θέμα έχει λάβει δυσανάλογες διαστάσεις από ό,τι πραγματικά είναι», ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σημαντική η Σύνοδος της Βάρνας για τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας

Την ίδια στιγμή ο ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης επεσήμανε ότι: «Η ΕΕ προετοιμάζεται για μια καλή συνάντηση στη Βάρνα με την Τουρκία».

Ο Έλληνας επίτροπος ανέφρεε ότι η Σύνοδος της Βάρνας θα είναι σημαντική γιατί εκεί θα μπορέσουν να αποσαφηνιστούν πολλές από τις πτυχές που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, αλλά και γενικότερα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής. «Προσβλέπουμε σε μια καλή συνάντηση Κορυφής στη Βάρνα και όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία της», ανέφερε ο Έλληνας Επίτροπος.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η συνεργασία ΕΕ-Toυρκίας αποδείχτηκε θετική στη διαχείριση του προσφυγικού. «Ας συνεχίσουμε γιατί όλα αυτά επηρεάζουν το γενικότερο κλίμα ΕΕ-Τουρκίας», δήλωσε στη συνέχεια, αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία. «Θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση, ο ρεαλισμός και θα εκδηλωθεί η αμοιβαία θέληση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον κοινό ευρωπαϊκό μας δρόμο που διανοίγει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», κατέληξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Η συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου. Ωστόσο, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 23ης Φεβρουαρίου, η ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα τέθηκε υπό αίρεση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λόγω της τουρκικής στάσης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αξιολογήσουν κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση της συνάντησης στη Βάρνα.