Η καθημερινή γυμναστική – ακόμη και όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή -, η σάουνα  αλλά και τα ζεστά μπάνια είναι μικρές απολαύσεις της ζωής  που πρέπει να επιτρέπονται στις εγκύους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι αυστραλοί ερευνητές που μελέτησαν το θέμα σημειώνουν ωστόσο ότι για όλα υπάρχει ένα όριο. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η κόκκινη γραμμή είναι οι δραστηριότητες των εγκύων να μην αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος σε επίπεδα που μπορεί να βλάψουν το έμβρυο που κυοφορούν.

Ειδικότερα τα συμπεράσματα της ανασκόπησης προέκυψαν από την ανάλυση 12 προηγούμενων μελετών. Σε αυτές συμμετείχαν συνολικά 347 γυναίκες οι οποίες διένυαν το πρώτο, το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Ολες δέχτηκαν να θερμομετρηθούν κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, την ώρα που απολάμβαναν ένα ζεστό μπάνιο ή βρίσκονταν στη σάουνα. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι καμία από τις παραπάνω δραστηριότητες δεν αύξησε επικίνδυνα τη θερμοκρασία, καθώς δεν σημειώθηκε υπέρβαση του  συνιστώμενου ορίου που είναι οι 39 βαθμοί.

Ασκήσεις. Μάλιστα, με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι έγκυοι μπορούν να πουν ναι στην αερόβια άσκηση υψηλής έντασης (στο 80%-90% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού) έως και 35 λεπτά σε θερμοκρασία αέρα μέχρι 25 βαθμούς και 45% υγρασία. Μπορούν, επίσης, να συμμετέχουν με ασφάλεια σε προγράμματα αεροβικής στο νερό (aqua aerobic), σε θερμοκρασίες νερού που κυμαίνονται από 28.8 βαθμούς Κελσίου έως 33.4 βαθμούς για 45 λεπτά. Επίσης μπορούν να  απολαμβάνουν ζεστά μπάνια μέχρι 40 βαθμούς ή να κλείνονται στη σάουνα μέχρι 70 βαθμούς και 15% υγρασία για 20 λεπτά, ανεξάρτητα από το στάδιο της εγκυμοσύνης.

Σημειώνεται, ότι οι κατευθυντήριες συμβουλές για τις εγκύους αναφέρουν ότι η βύθιση σε ζεστό νερό ή η χρήση σάουνας πρέπει να περιορίζονται λόγω του αυξημένου κινδύνου υπερθερμίας με ό,τι συνεπάγεται για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.

Οι αυστραλοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, εντούτοις, σημειώνουν ότι δεν είχαν διευκρινιστεί τα επικίνδυνα όρια θερμότητας, με αποτέλεσμα να μπαίνουν εμπόδια στην άσκηση των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη.