Η περίοδος Βαρουφάκη κόστισε στην Ελλάδα 200 δισ. ευρώ επανέλαβε χθες από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο τέως επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ σημειώνοντας πως αυτή είναι μια ασφαλής εκτίμηση, αν και ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν συντηρητική.

«Αν υποθέσουμε ότι η ελληνική οικονομία επανεκκινεί από το 2014 ή το 2015 και υπάρχει μια αναπτυξιακή πορεία έως το 2050 και το συγκρίνουμε αυτό με το πού είμαστε με τη σημερινή αναπτυξιακή πορεία έως το 2050 θα δείτε την ποσότητα παραγωγής που χάθηκε, τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Αυτό είναι το πραγματικό κόστος. Γι’ αυτό λέω ότι ένα ποσό της τάξης των 200 δισ. ευρώ είναι μια ασφαλής εκτίμηση, κάποιοι λένε ότι είναι συντηρητική», εξήγησε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αθέτηση της συμφωνίας των δανειστών το 2014, όταν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα οδηγούσε σε ελάφρυνση χρέους η οποία δεν ήρθε, απάντησε ότι υπήρχε μια «καθαρή συμφωνία»: να υπάρξει ελάφρυνση μετά την πρώτη αξιολόγηση που θα γίνονταν αφότου η χώρα κατάφερνε πρωτογενές πλεόνασμα. «Το πρωτογενές πλεόνασμα ήρθε την άνοιξη του 2014, αλλά δεν έκλεισε ποτέ η καταραμένη αξιολόγηση. Αν ήταν η ελληνική κυβέρνηση αρκετά αποφασισμένη να κλείσει την επόμενη αξιολόγηση τότε θα είχε υπάρξει η ελάφρυνση χρέους» εκτίμησε.

Ο Τόμας Βίζερ χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο λάθος» –εξαιτίας της έλλειψης των κατάλληλων εργαλείων –το γεγονός ότι δεν έγινε αναδιάρθρωση χρέους το 2010, προέβλεψε ότι η ελάφρυνση χρέους που συζητείται τώρα θα δοθεί υπό όρους σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ενώ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα υπάρξει μεσοπρόθεσμα μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.