Το νομοσχέδιο για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 2 στο Ιόνιο Πέλαγος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία καθώς εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων (καταψήφισε το ΚΚΕ και η Χ.Α. επέλεξε το «παρών»). Ωστόσο, έκρυβε …εκπλήξεις, καθώς οι δυο προερχόμενοι από τους Οικολόγους Πράσινους βουλευτές, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνης και ο Γ. Δημαράς, επιβεβαίωσαν την «απειλή» τους και καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης στην παρέμβασή του λίγο πριν την ψηφοφορία δεν ήταν καθόλου ενθουσιώδης.

Επί της ουσίας εξέφρασε ανησυχίες και επιφυλάξεις για την μέθοδο των εξορύξεων υδρογονανθράκων, ενώ δεν δίστασε να διατυπώσει και πολιτικού χαρακτήρα αιχμές, αφού όπως είπε το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν είναι κατ’ επιταγή της τρόικας, είναι επιλογή της κυβέρνησης σε συνέχεια ανάλογων επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων». Για να προσθέσει με νόημα: «Δεν σημαίνει ότι η συνέχεια του κράτους είναι και συνέχεια επιλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον συνέχειας αλλά και ανατροπών, τομών, σε επιλογές μεγάλης εθνικής σημασίας, όπως ο τομέας του περιβάλλοντος».

Μάλιστα ο κ. Φίλης επικαλέστηκε τα επιχειρήματα των περιβαλλοντικών φορέων για το θέμα, όπως το WWF και η Greenpeace, ενώ επικαλέστηκε και τους προβληματισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με τα προσδοκώμενα έσοδα από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι σημαίνει να αρχίσει η εξόρυξη σε ένα κλειστό σύστημα όπως είναι η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού, ή και αλλού. Τι σημαίνει εκμετάλλευση υδρογονανθράκων;», διερωτήθηκε και κάλεσε τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος να δώσει πειστικές απαντήσεις. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην μέθοδο εξορύξεων από σχιστολιθικά πετρώματα, λέγοντας: «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Υπάρχει και ο κίνδυνος των σχιστολιθικών πετρωμάτων. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», υπογράμμισε.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Σταθάκης, μάλλον ενοχλημένος, είπε ότι προβλέπεται πως «για κάθε βήμα υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη και περιβαλλοντική αδειοδότηση». «Είναι σαφή τα δεδομένα. Έχει φτιαχτεί μια μυθοπλασία ότι δεν υπάρχει επαρκής περιβαλλοντική προστασία. Υπάρχει για όλα τα βήματα», τόνισε ο υπουργός.

Η διακηρυγμένη αντίθεση των κ.κ. Τσιρώνη και Δημαρά με το νομοσχέδιο, τροφοδότησε τον διάλογο στην Βουλή, με την αντιπολίτευση να καλεί το Μέγαρο Μαξίμου να πάρει θέση. Το θέμα έθεσε με έμφαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ι. Μανιάτης καλώντας τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ή να παραιτήσει τον αναπληρωτή υπουργό του, ο οποίος δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο από κοινού με τον συνάδελφό του Γ. Δημαρά, ή να παραιτηθεί μόνος του. Και αυτό πρέπει να το γίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ως έσχατο μέτρο διαφύλαξης της αξιοπρέπειας». Δεν γίνεται να παραμένει υπουργός ενώ καταψηφίζει νομοσχέδιο, ήταν το διά ταύτα της παρέμβασης του κ. Μανιάτη, ο οποίος διευκρίνισε επιπλέον, ότι μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Δημαρά ότι και οι δυο θα καταψηφίσουν το συζητούμενο νομοσχέδιο, καθώς είναι αντίθετοι με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων για λόγους αρχής και πολιτικής ταυτότητας, αφού θα επιφέρουν ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, δεν συντρέχει λόγος να καταθέσει η ΔΗΣΥ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Μανιάτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης είπε ότι είναι «σεβαστή και απόλυτη προϋπόθεση ο σεβασμός της ψήφισης κατά συνείδηση». «Είναι εκδήλωση πολιτικού πολιτισμού να σεβόμαστε και να τηρούμε αυτή την συνταγματική υποχρέωση του να ψηφίζουμε κατά συνείδηση», πρόσθεσε αναφορικά με την διαφοροποίηση των δυο οικολόγων βουλευτών.