Ο πολύς κόσμος ακόμα πιστεύει ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου γίνεται από τις στενώσεις (βουλώματα) των αρτηριών της καρδιάς. Αυτό πράγματι ήταν και η άποψη της καρδιολογίας πριν από περίπου 40 χρόνια. Τότε όλοι πίστευαν ότι εάν προχωρήσουμε σε μια εγχείρηση τύπου Bypass, δηλαδή να παρακάμψουμε τις στενώσεις με φλεβικά ή αρτηριακά μοσχεύματα, θα λύσουμε το πρόβλημα της στεφανιαίας νόσου. Δηλαδή, να μη χάνεται κανένας άνθρωπος από έμφραγμα ή αιφνίδιο θάνατο. Το ίδιο πίστεψε και ο Andreas Gruentzig, αυτός που πρώτος ετόλμησε την αγγειοπλαστική (το μπαλονάκι) επιχειρώντας να εξαφανίσει όλες τις στενώσεις (βουλώματα) που φαίνονταν στη στεφανιογραφία. Δυστυχώς όμως οι ελπίδες αυτές απεδείχθησαν φρούδες. Τόσον τα εμφράγματα όσον και οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο δεν σταμάτησαν μετά τις επεμβάσεις, γι’ αυτό και οι καρδιοπάθειες εξακολουθούν να είναι η πρώτη αιτία θανάτου του ανθρώπου.

Σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι η στένωση (το βούλωμα) μιας αρτηρίας είναι μια από τις αιτίες του εμφράγματος μαζί με τον σπασμό μιας αρτηρίας, τη δημιουργία θρόμβου μέσα στην αρτηρία από τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, τις διαταραχές της μικροκυκλοφορίας και κυρίως τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, δηλαδή του εσωτερικού τοιχώματος της αρτηρίας. Το ενδοθήλιο είναι ουσιαστικά το «εργοστάσιο» παραγωγής ουσιών που αντιστέκονται στον σπασμό, τη θρόμβωση, τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας και τη φλεγμονή. Είναι η ασπίδα κατά του εμφράγματος και του αιφνιδίου θανάτου.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε όλες οι σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπευτικές μέθοδοι στοχεύουν στο να διατηρήσουν ανέπαφο το ενδοθήλιο των αρτηριών.

Η μόνη ουσιαστική ένδειξη σήμερα για αγγειοπλαστική μπαλονάκι είναι το εξελισσόμενο έμφραγμα και η προεμφραγματική ασταθής στηθάγχη. Είναι λάθος να εξαλείφουμε τη στένωση (βούλωμα) όπου τη βλέπουμε στη στεφανιογραφία πιστεύοντας ότι βοηθούμε τον άρρωστο.

Αντίθετα, η εγχείρηση Bypass έχει ένδειξη για εκείνους τους αρρώστους όπου οι στενωμένες αρτηρίες, τους προκαλούν μεγάλη ισχαιμία του μυοκαρδίου και ιδιαίτερα τους διαβητικούς ασθενείς. Είναι τεράστιο ιατρικό λάθος να επιχειρείται αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) στον διαβητικό άρρωστο για να αντιμετωπισθεί η ισχαιμία του μυοκαρδίου του. Ολες οι μεγάλες μελέτες και ιδιαίτερα η μελέτη SYNTAX απέδειξαν ότι οι θάνατοι από έμφραγμα του μυοκαρδίου μετά την επέμβαση Bypass ή αγγειοπλαστική ύστερα από μία πενταετία μετά την επέμβαση ήταν εξαπλάσιοι σε εκείνους που είχαν υποστεί αγγειοπλαστική με εμφύτευση stent (29,3%) συγκριτικά με αυτούς που χειρουργήθηκαν με εγχείρηση Bypass.