Με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό αναζητεί ενδείξεις πολιτικής λύσης για το όνομα της ΠΓΔΜ στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας. Στη σημερινή συνάντησή του με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, ο Πρωθυπουργός ελπίζει να μη συναντήσει παγωμένο κλίμα, αντίστοιχο με αυτό που επικρατεί στο ελβετικό θέρετρο. Εν συνεχεία, επιδιώκει να αναζητήσει άλλοθι μέσα από τη διάχυση ευθυνών στο πολιτικό σύστημα, στοχεύοντας ιδίως στην πλευρά της ΝΔ.

Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών εξαρτάται άμεσα από το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Νταβός κι ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να βάλλεται πανταχόθεν με την κατηγορία της «μυστικής διπλωματίας». Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ενημέρωση δεν είναι ακόμη σαφής. Ωστόσο, το πρωθυπουργικό επιτελείο κλίνει μάλλον προς την κατεύθυνση της κατ’ ιδίαν ενημέρωσης των αρχηγών, σε διαδοχικά ραντεβού, όπως ακριβώς είχε γίνει για το Κυπριακό. Το σενάριο της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ουδόλως έχει αποκλειστεί (αντιθέτως, προκρίνεται από τον Πάνο Καμμένο), ωστόσο δεν δείχνει να συγκεντρώνει προσώρας πολλές πιθανότητες.

Επιδιώκοντας μάλιστα να αποπροσανατολίσει από τη διάσταση απόψεων με τον κυβερνητικό του εταίρο, ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να χρεώσει στη ΝΔ ακροδεξιές λογικές και να τη φέρει προ των ευθυνών της. Μια πρώτη γεύση δόθηκε, άλλωστε, με το βίντεο που δημοσιοποίησε το Μαξίμου, το οποίο παρουσιάζει δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη από το 2008 και την επισήμανσή της πως το όνομα «Νέα Μακεδονία» θα μπορούσε να αποτελέσει λύση. «Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης;», διερωτάται το Μαξίμου, το οποίο θα εντείνει προοδευτικά την πίεση και προς το Κίνημα Αλλαγής, καθώς δεν είναι κρυφό πως η κυβέρνηση προσβλέπει στις ψήφους Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, εάν υπάρξει «ατύχημα» με τους ΑΝΕΛ.

Είναι δε ενδεικτικό πως σαφές μήνυμα ότι ο «μήνας του μέλιτος» με τους ΑΝΕΛ έχει τελειώσει έστειλε ο Πάνος Σκουρλέτης. Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις κατά της κυβέρνησης για διγλωσσία, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε (Real fm) ότι «ο Καμμένος απλώς διαφωνεί» και «εκφράζει τη θέση των ΑΝΕΛ, όχι της κυβέρνησης». Χαρακτήρισε μάλιστα το θέμα «σοβαρό» και συνέστησε με νόημα στους ΑΝΕΛ «να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι δημιουργείται δυναμική που υπονομεύει μια πραγματικά εθνική προσπάθεια». «Οχι» στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» είπε, πάντως, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάρκος Μπόλαρης (Θέμα fm), υποστηρίζοντας ότι «αυτό προϋποθέτει πως υπάρχει και Νότια Μακεδονία και είναι πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ, στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσπάθεια συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης, τουλάχιστον όπως εισέπραξε ο Τσίπρας στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία. Στην κυβέρνηση, άλλωστε, καλλιεργούσαν αρχικά προσδοκίες ότι η συνάντηση των δύο μπορεί να φέρει ακόμη και την τελική συμφωνία. Ωστόσο, η προσδοκία αυτή πόρρω απέχει από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν πέσει οι τόνοι, ιδιαίτερα μετά τη διάσταση απόψεων που παρουσιάστηκε ανάμεσα στον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ και την κυβέρνηση των Σκοπίων για τις προτάσεις Νίμιτς, αλλά και τον «πάγο» στις διμερείς συνομιλίες σε διπλωματικό επίπεδο. Γεγονός που συμβάλλει και στην εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εκτός βέβαια του δεδομένου χρόνου διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν επίσης με ενδιαφέρον τις αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της ΠΓΔΜ, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν τελικώς στη ματαίωση της όποιας προσπάθειας επίλυσης του ονοματολογικού, κυρίως από τη στιγμή που τίθεται ως προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση για την απαλοιφή των αλυτρωτικών όρων και το δημοψήφισμα που πρέπει να ακολουθήσει. Εκδοχή που θα μπορούσε, βέβαια, να αποδειχθεί ιδιαίτερα βολική για την ελληνική πλευρά σε περίπτωση ναυαγίου, προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες της.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση θα τεθεί ευθέως από τον Πρωθυπουργό στον σκοπιανό ομόλογό του το ζήτημα του αλυτρωτισμού και προσθέτουν ότι η θέση της Ελλάδας για την ονομασία της ΠΓΔΜ παραμένει σταθερή: σύνθετη, με «γεωγραφικό ή χρονικό» προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων. Παρόντες στο ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ, ενώ το Σκοπιανό προεξοφλείται ότι θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο και της συνάντησης που θα έχει αύριο ο Πρωθυπουργός με τον κοινοτικό επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.