ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Η μείωση του μεταβολικού ρυθμού

Είμαι γυναίκα 58 ετών. Είναι αλήθεια ότι το αδυνάτισμα γίνεται πολύ πιο δύσκολο καθώς μεγαλώνουμε; Τι να κάνω για να αυξήσω τον μεταβολισμό μου; Ποια εποχή του χρόνου είναι καλύτερη για αποτελεσματική δίαιτα; (Φ.Γ.)

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι η μεταβολική ικανότηταμειώνεταιμε την πάροδο της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι μετά την ηλικία των25 ετών ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται κατά 10% σε κάθεδεκαετία. Ωστόσο, αυτότο βιολογικό μειονέκτημα μπορεί να αντισταθμιστεί με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, που μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στις επιπτώσεις που φέρνει η αύξηση της ηλικίας.Η επιθυμία για μείωση του βάρους λοιπόνμπορεί να εκπληρωθεί, καθώς ενεργές γυναίκες58 ετών μπορεί να διαθέτουν υψηλότερη μεταβολική δραστηριότητα σε σχέση με καθιστικές τριαντάχρονες. Σχετικά με την καταλληλότερη εποχή για απώλεια βάρους, αυτή εξαρτάται από την προσωπική ιδιοσυγκρασία σας. Καλοκαίρι και χειμώνας παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ως προς την επίδρασή τουςστη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Τον χειμώνα ο μεταβολικός ρυθμόςλόγω του ψύχους είναι υψηλότεροςκατά 10% σε σχέση με το καλοκαίρι, γεγονός όμως που αντισταθμίζεται από την αυξημένη όρεξη και διάθεση για φαγητό που παρατηρείται αυτή τηνεποχή. Από την άλλη, το καλοκαίρι υπάρχει περισσότερη φυσική δραστηριότητα λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της ημέρας αλλά και περισσότεροι διατροφικοί πειρασμοί και προκλήσεις (όπωςτα παγωτά και οι βραδινές έξοδοι). Γι’ αυτό η επιλογή της κατάλληλης εποχής για απώλεια βάρους είναι καθαρά θέμα της ατομικής σας διάθεσης.

ΠΑΙΔΙΑ

Τα υπεράριθμα δόντια

Μας είπαν ότι το παιδί μας έχει υπεράριθμα δόντια. Πού οφείλεται αυτό και πώς διορθώνεται; (Δ.Δ.)

Τα υπεράριθμα δόντια, σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΕλληνικήςΠαιδοδοντικής Εταιρείας, είναι τα επιπλέον δόντια που εμφανίζονται στον οδοντικό φραγμό. Τα δόντια αυτά μπορεί να έχουν φυσιολογική μορφολογία ή να είναι μικρότερα σε μέγεθος. Συνήθως εμφανίζονται στην άνω γνάθο. Τα πιο συχνά υπεράριθμα δόντια είναι οι μεσόδοντες. Εχουν κωνικό σχήμα και εντοπίζονται ανάμεσα στους κεντρικούς τομείς της άνω γνάθου. Αν είναι έγκλειστα, μπορεί να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ανατολή των παρακείμενων δοντιών. Αν τα υπεράριθμα δόντια ανατείλουν, μπορεί να προκαλέσουν λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα. Ηαιτιολογία αυτής της ανωμαλίας είναι πολυπαραγοντική, με ισχυρό γενετικό υπόστρωμα. Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με αφαίρεση του δοντιού και ορθοδοντική διευθέτηση του φραγμού.