Νέα έγγραφα-φωτιά που εκθέτουν το υπουργείο Αμυνας κατατέθηκαν στη Βουλή σχετικά με τη σκανδαλώδη υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, συσκοτίζοντας ακόμη περισσότερο τον ρόλο του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου, ο οποίος αδυνατούσε να προσκομίσει τις απαιτούμενες εγγυήσεις από το Ριάντ.

Από τα σχετικά έγγραφα που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος και ανοίγουν έναν νέο κύκλο ερωτημάτων, προκύπτει μια εντυπωσιακή «εμμονή» του υπουργείου Αμυνας να παραμείνει ο Παπαδόπουλος κομμάτι της διακρατικής συμφωνίας με τους Αραβες –λαμβάνοντας ταυτόχρονα δυσανάλογο «ρίσκο» η ελληνική πλευρά για τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας από την αγοραπωλησία, που όλα δείχνουν ότι έχει ναυαγήσει οριστικά.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά οκτώ φορές σε λιγότερο από τρεις μήνες ζήτησε το υπουργείο Αμυνας από τον Παπαδόπουλο να προσκομίσει την απαραίτητη ανέκκλητη πίστωση, ώστε να διασφαλίσει το ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα (66 εκατ. ευρώ) από την αγοραπωλησία των πυρομαχικών που είχε συνυπογράψει με τον –κατά τον υπουργό –εκπρόσωπο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Μάταια, ωστόσο, αφού παρά τις διαδοχικές οχλήσεις και προειδοποιήσεις, ο Παπαδόπουλος αδυνατούσε να προσκομίσει την απαιτούμενη τραπεζική εγγύηση. Και αντί να προβληματιστεί για την αξιοπιστία του, το υπουργείο Αμυνας συνέχιζε να του παρέχει περίοδο χάριτος.

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί η ελληνική πλευρά δεν ήρε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του μεσάζοντα εφόσον αυτός αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις προβλεπόμενες νόμιμες υποχρεώσεις του, αλλά επί δυόμισι μήνες συνέχιζε να επιμένει και να ζητά το επίμαχο τραπεζικό έγγραφο και επίσης γιατί η ελληνική πλευρά αντί να αντιμετωπίσει με δυσπιστία τον Παπαδόπουλο, υποδέχθηκε με καχυποψία την αντιπροσωπεία των Σαουδαράβων που είχαν επισκεφθεί το «Πεντάγωνο» για να κλείσουν τη διακρατική συμφωνία, τον Αύγουστο του 2017, όταν πλέον είχε σημάνει «λήξη χρόνου» για τον επιχειρηματία από το Κιλκίς.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ.

Επί δυόμισι μήνες το υπουργείο Αμυνας «πίεζε» τον μεσάζοντα να καταθέσει το επίμαχο τραπεζικό έγγραφο της ανέκκλητης ενέγγυας πίστωσης με το οποίο θα προστατεύονταν τα ελληνικά συμφέροντα και θα ολοκληρωνόταν η διακρατική συμφωνία. Η τραπεζική εγγύηση θα έπρεπε να έχει κατατεθεί από τον Παπαδόπουλο έως τις 23 Ιουνίου 2017 –με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε στις 13 Ιουνίου και προέβλεπε χρονικό περιθώριο δέκα ημερών για την προσκόμισή της. Στη λήξη του δεκαημέρου, την 23η Ιουνίου, το υπουργείο Αμυνας γνωστοποιεί στον επιχειρηματία ότι έχει παρέλθει η προβλεπόμενη ημερομηνία για την κατάθεση της ενέγγυας πίστωσης και στη συνέχεια στέλνει άλλες επτά γνωστοποιήσεις! Στις 3 Ιουλίου, στέλνει νέα ειδοποίηση που ορίζει πως «μέχρι την 23η Ιουνίου είχατε την υποχρέωση να αποστείλετε προς έγκριση το Σχέδιο Ενέγγυας Πίστωσης». Μία εβδομάδα μετά, στις 10 Ιουλίου, το υπουργείο επανέρχεται στο θέμα ζητώντας εκ νέου να αποσταλεί το απαραίτητο τραπεζικό έγγραφο για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας. Ομοίως στις 24 Ιουλίου επανέρχεται στο θέμα με νέο αίτημα. Στις 26 Ιουλίου το υπουργείο Αμυνας υποβάλλει νέο τραπεζικό λογαριασμό για την υποβολή της ενέγγυας πίστωσης. Στις 18 Αυγούστου, με νέα ειδοποίηση η ελληνική πλευρά επιμένει πως «ενώ έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο για την κατάθεση του Σχεδίου Ενέγγυας Πίστωσης, εσείς δεν έχετε προβεί ακόμα στις προβλεπόμενες ενέργειες». Στις 22 Αυγούστου, συνεχίζει τις επίμονες προσπάθειες παρότι αγνοούνται από τον Βασίλη Παπαδόπουλο τα σχετικά ενημερωτικά σημειώματα. «Αν κι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την υπογραφή της Συμφωνίας και παρά τις σχετικές υπενθυμίσεις μας, δεν έχετε προβεί σε καμία εκ των παραπάνω προβλεπόμενων ενεργειών» αναφέρει ρητά η ελληνική πλευρά.

Με ένα εξαιρετικά κατεπείγον έγγραφο, στις 30 Αυγούστου, το υπουργείο Αμυνας επανέρχεται και προειδοποιεί τον επιχειρηματία ότι η διακρατική συμφωνία κινδυνεύει να ακυρωθεί αν δεν κατατεθεί το επίμαχο έγγραφο, σημειώνοντας ότι οι προβλεπόμενοι χρόνοι έχουν παρέλθει προ πολλού κι ότι αν δεν έχει κατατεθεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου τότε θα καταγγείλει τη διακρατική συμφωνία. Επισημαίνεται ότι μία ημέρα νωρίτερα η ελληνική πλευρά είχε «διώξει» την αντιπροσωπεία των σαουδαράβων αξιωματικών που ζητούσαν να υπογραφεί άμεσα συμφωνία για την αγορά 100.000 βλημάτων, δηλώνοντας παράλληλα άγνοια για τον ρόλο του Παπαδόπουλου.

«Ο κ. Καμμένος δεν ήθελε τα λεφτά των Σαουδαράβων και παρακαλούσε δυόμισι μήνες μετά τον Παπαδόπουλο για την ανέκκλητη πίστωση. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί επεδίωκε διακαώς την εμπλοκή του μεσάζοντα Παπαδόπουλου», σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος για τα «απεγνωσμένα διαβήματα» του «Πενταγώνου» στον επιχειρηματία, ενώ για «δυσώδη υπόθεση» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας επιχείρησε να αντεπιτεθεί, κάνοντας λόγο για «αναπόδεικτους, ανεύθυνους και παραληρηματικούς ισχυρισμούς», ενώ αναφορικά με τις πληροφορίες που φέρουν την εταιρεία του μεσάζοντα να διακινεί πολεμικό υλικό στη Ράκα της Συρίας, υποστήριξε πως «και οι αναφορές ακόμη στον ISIS θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη χώρα».

«ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΣΑ…». Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, και η χθεσινή παρέμβαση του Βασίλη Παπαδόπουλου, ο οποίος –μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm και τον Γιώργο Τράγκα –δεν αποποιήθηκε τον ρόλο του μεσάζοντα: «Το ελληνικό στράτευμα αγοράζει τα πάντα μέσω μεσαζόντων, να ξέρετε. Τυρόπιτες, παπούτσια, υφάσματα, λάδια, γράσα, τα πάντα», είπε.