Σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων οδηγούνται πλέον ανοιχτά Μαξίμου και ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας να επαναφέρει στην κορυφή της ατζέντας το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς επαναφέρει καμένα χαρτιά, στοχεύοντας ευθέως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμα και με τρόπους που δεν ταιριάζουν στον πολιτικό πολιτισμό. Η οδός Πειραιώς δεν πρόκειται να καθήσει με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη απαντά στις κινήσεις του Πρωθυπουργού με υποθέσεις που ανασύρει από τα δικά της συρτάρια.

Η αποστροφή Τσίπρα στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. «Οποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας, δεν απέφυγε στο τέλος να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην ήδη γνωστή εταιρική συμμετοχή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, η οποία επανήλθε στο προσκήνιο μέσω των Paradise Papers. Η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ δήλωσε εκ νέου πως ουδέποτε έκρυψε την «απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά» της στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, εκτίμησε ότι οι εξηγήσεις της δεν ήταν επαρκείς και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει το δικό του στίγμα. «Είναι εξοργιστικό όταν μέσα στις λίστες της χρυσής ντροπής φιγουράρουν ονόματα και αποκαλύψεις που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Δεν μιλάμε για κόμματα. Μιλάμε για κομμάτια και θρύψαλα κάθε έννοιας ήθους και πολιτικής καθαρότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σημειωτέον απέφυγε να μιλήσει καθαρά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ενισχύοντας έτσι τα σενάρια για οιονεί προεκλογική περίοδο και κάλπες εντός του 2018.

«Χτυπήστε εμένα». Αντεπιτιθέμενος από το Ηράκλειο Κρήτης και το 4ο Προσυνέδριο της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Εμείς μιλάμε σήμερα για το μέλλον. Κάποιοι, όμως, επιλέγουν όχι απλώς να ανακυκλώνουν το παρελθόν, αλλά πετούν λάσπη και συκοφαντούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Τους λέω να με κοιτάξουν στα μάτια: να χτυπήσετε εμένα και όχι τη γυναίκα μου». Ο πρόεδρος της ΝΔ συμπλήρωσε πως είναι «διπλή ανανδρία» η επίθεση κατά της συζύγου του, επειδή ουδέποτε έχει δώσει δικαίωμα. Εκτίμησε δε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές, διότι «είναι ντροπή να προσπαθεί να διασωθεί με λάσπη και χυδαιότητα, χρησιμοποιώντας το παρακράτος που ο ίδιος οικοδομεί».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέχεια στο παιχνίδι των προκλήσεων. «Τα 100 δισ. ευρώ επενδύσεων ο κ. Μητσοτάκης θα τα φέρει στην Ελλάδα ή σε οφσόρ στις νήσους Κέιμαν; Οσο για τη λάσπη, τις συκοφαντίες και το παρακράτος, ας συμβουλευτεί καλύτερα τον κ. Αυγενάκη και τους “κολλητούς” του» σχολίασε η Κουμουνδούρου.

«Ο Πρωθυπουργός των φόρων γίνεται και Πρωθυπουργός της λάσπης και της συκοφαντίας» είχε σχολιάσει νωρίτερα σε εξίσου υψηλούς τόνους η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Ακολούθησε ένα μπαράζ ανακοινώσεων και διαρροών εκ μέρους της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου, με κοινό στόχο την οδό Πειραιώς: είτε για τις κατηγορίες Σπυράκη περί «αριστερής μονταζιέρας» είτε για τις δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη για τον δολοφόνο της 32χρονης εφοριακού και την αποφυλάκισή του με τον νόμο Παρασκευόπουλου – είδηση την οποία χαρακτήρισε ως «fake news» η κυβέρνηση και χρέωσε στη ΝΔ.

Ο Καμμένος και άλλες ιστορίες. Αντίστοιχα, η ΝΔ σήκωσε τους τόνους στην υπόθεση Καμμένου και του μεσάζοντος για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ενώ υπενθύμισε παλιές ιστορίες, όπως η κατοχή μετοχών της «Αυγής» από εξωχώρια εταιρεία, η συνεργασία του Νίκου Παππά με τον δικηγόρο των οφσόρ Αρτέμη Αρτεμίου ή τα κεφάλαια που έχουν στο εξωτερικό υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και μάλιστα σε μεγάλους οικονομικούς οίκους (Blackrock, JP Morgan κ.τ.λ.). Ο Γεωργιάδης μίλησε δε στη Βουλή για «ζάπλουτη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».

Νέος πόλεμος. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αφήνουν πάντως να εννοηθεί πως σύντομα θα έλθουν και άλλες αποκαλύψεις από την υπόθεση των Paradise Papers, οι οποίες αφορούν τον χώρο της ΝΔ και προσωπικά τον Μητσοτάκη, ενώ επιμένουν να εγκαλούν την αξιωματική αντιπολίτευση για την υπόθεση Αυγενάκη, για την οποία παραγγέλθηκε διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ανοιχτή παραμένει επίσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η διερεύνηση υποθέσεων στον χώρο της υγείας (Ερρίκος Ντυνάν, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.τ.λ.), για τις οποίες επίσης εμφανίζονται σίγουροι στην κυβέρνηση πως θα πιέσουν πολιτικά τη ΝΔ και θα καταστήσουν απολογούμενους τους διατελέσαντες υπουργούς της.

Ολα δείχνουν έτσι ότι η διαφθορά θα έχει περίοπτη θέση στην ατζέντα που θα οδηγήσει στις κάλπες – όποτε και αν στηθούν αυτές –, αποτελώντας στην πράξη το αντίδοτο για την κυβέρνηση προκειμένου να ξεφύγει από τα αδιέξοδα του Μνημονίου. Από τη στιγμή μάλιστα που ο Τσίπρας δείχνει να διανύει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή για εκείνον περίοδο αναφορικά με τις σχέσεις του με την Ευρώπη και τους θεσμούς, έχει κάθε λόγο να στρέψει το ενδιαφέρον του στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και να επιχειρήσει να στριμώξει πολιτικά τη ΝΔ. Δίχως αυτό να σημαίνει πως η Κεντροαριστερά θα βγει από το κάδρο. Αντιθέτως, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διεργασιών για την εκλογή νέου επικεφαλής της παράταξης, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να διεμβολίσει τον χώρο αξιοποιώντας το ίδιο χαρτί: αυτό της σκανδαλολογίας (π.χ. με τις μίζες για τα εξοπλιστικά, για τις οποίες «δείχνει» ευθέως προς την πλευρά του Κώστα Σημίτη).