Τη συνειδητή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναφέροντας ότι «η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογουμένους, τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να ενισχυθούν τα πιο αδύναμα και ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας». Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 ύψους 2,8% θα διανεμηθεί το 0,6% – 0,7% ως κοινωνικό μέρισμα «με κοινωνικά και οικογενειακά κριτήρια για την ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών», τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα μέτρο που υλοποιούμε ως ανταπόδοση για όσα έχει κάνει η κοινωνία». Σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη, το υπόλοιπο της υπεραπόδοσης θα παραμείνει στα δημόσια ταμεία ως «μαξιλάρι ασφαλείας». «Υστερα από ένα έως δύο χρόνια κανονικότητας, οφείλουμε να μετατρέψουμε το μαξιλάρι αυτό σε ταμείο σταθεροποίησης, για να είμαστε θωρακισμένοι σε μια ενδεχόμενη κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την εισήγησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός επέμεινε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018, ενώ υποστήριξε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 και με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης «μπαίνουμε στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος προσαρμογής» και το πρόγραμμα ουσιαστικά ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωσή της. «Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση της αναδιάρθρωσης του χρέους και η συζήτηση για την επόμενη μέρα και για το αν ο μηχανισμός επιτήρησης θα είναι ο ίδιος με εκείνον της Πορτογαλίας και της Κύπρου», ήταν η δική του αναφορά για τα βήματα μετά την τρίτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα θα μπει σε μια περίοδο οικοδόμησης ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος το οποίο θα επιτρέψει αφενός «να βγούμε με ασφάλεια στις αγορές χωρίς νέα προληπτική γραμμή στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» και αφετέρου να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι για την επόμενη ημέρα.

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ… Ωστόσο, κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Παναγιώτης Λιαργκόβας «αποδόμησε» το προσχέδιο του προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις πολιτικές λιτότητας των παλαιότερων ετών και τη φοροκεντρική προσαρμογή, πως το προσχέδιο είναι αρκετά αισιόδοξο αναφορικά με τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις του 2018 και ότι έχει αντιφάσεις, επισημαίνοντας πως τους επόμενους μήνες «θα απαιτηθεί ισχυρή πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν οι αντιστάσεις που υπακούν σε παλαιοκομματικές λογικές». «Η πλήρης έξοδος στις αγορές –αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τον όρο καθαρή έξοδο γιατί δεν είναι ακριβής αλλά αμφίσημος και παραπλανητικός –δεν θα υπάρχει…», διεμήνυσε.