Το γάντι σήκωσε η ομάδα των 53 στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας εμμέσως πυρά και κατά του Αλέξη Τσίπρα. Τα στελέχη της άτυπης εσωκομματικής αντιπολίτευσης ύψωσαν τους τόνους και αμφισβήτησαν το κείμενο της απόφασης της προχθεσινής Πολιτικής Γραμματείας, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν ομόφωνη, όπως παρουσιάστηκε αρχικά. Αφησαν παράλληλα αιχμές ότι τα μέλη της δεν ερωτήθηκαν για ζητήματα που δεν αφορούν μόνο το Προσφυγικό, αλλά και την αξιολόγηση, την αποτίμηση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ή το ίδιο το αφήγημα Τσίπρα για έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια.

Η κριτική τους έρχεται ως συνέχεια στη δυσφορία που είχαν εκφράσει για τις αραιές χρονικά συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Παράλληλα, με δεδομένο το ξεκαθάρισμα που επιχειρεί σε όλα τα πεδία ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να περάσει ένα μήνυμα μετάβασης στην επόμενη μέρα και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλατφόρμα με την οποία θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές –όποτε και αν στηθούν οι κάλπες -, ερμηνεύεται ως απάντηση στον Πρωθυπουργό και ανάδειξή τους σε εσωκομματικό πόλο, ο οποίος είναι έτοιμος να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά με την ηγεσία.

Από την κομματική ηγεσία σχολίαζαν, ωστόσο, πως πρόκειται για γνωστές θέσεις που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί από τους 53, ενώ ακόμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –ο οποίος υπενθυμίζεται ότι θεωρείται άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53 –ήταν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας σε κοινή πλεύση με τον Πρωθυπουργό.

Πυροβολούν τον Μουζάλα

Το κείμενο των 53, εστιάζοντας στο Προσφυγικό, είχε ξανά ως βασικό στόχο τον Γιάννη Μουζάλα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, όμως, έχοντας την πλήρη κάλυψη του Μαξίμου –όπως τουλάχιστον εκφράστηκε δημοσίως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο –πέρασε στην αντεπίθεση. «Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ρεαλιστική οδός διαχείρισης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού και πάνω σε αυτήν θα κινηθούμε», ανέφερε σε δήλωσή του, επιχειρώντας να κλείσει τη συζήτηση. Μέλη της ομάδας των 53 και στελέχη που βρίσκονται πέριξ αυτής, με τα οποία συνομίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ», τόνιζαν πάντως πως το κείμενο που αμφισβητεί την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας «απηχεί τις απόψεις και άλλων, πολλών στελεχών, ακόμη και υπουργών». Κατά πληροφορίες, πρόκειται κατά βάση για τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και άλλους, οι οποίοι δεν είναι μέλη των 53, σε αντίθεση μεταξύ άλλων με τους Τασία Χριστοδουλοπούλου, Πάνο Λάμπρου και Γιώργο Ψυχογιό, οι οποίοι υπήρξαν αυτοί που σήκωσαν το «λάβαρο» της επανάστασης απέναντι στον Γιάννη Μουζάλα.

Κατ’ άλλες πληροφορίες, η συζήτηση που διημείφθη στην Κουμουνδούρου και η ένταση που σημειώθηκε δεν αφορούσαν τις κακές συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, οι οποίες αναγνωρίζονται ως πρόβλημα και από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και γι’ αυτό εκπονείται σχέδιο για τη βελτίωσή τους. Αφορούσαν την κεντρική πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, παρά τις δυσκολίες που επέχει, είναι η μόνη που μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική για τη διαχείριση του Προσφυγικού και ότι απέναντι σε αυτήν υπάρχει μόνο η πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» (free borders), όπως φέρεται να αντέτεινε στους διαφωνούντες ο Γιάννης Μουζάλας και αντίστοιχα να υποστήριξαν εκείνοι.

Ο διαβολικός Τραµπ και οι σπατάλες των ΜΚΟ

Επιπλέον, στο κείμενό τους οι 53 αναφέρονται και στην αξιολόγηση και την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, αποδομώντας ουσιαστικά δις το πρωθυπουργικό αφήγημα. Αφενός υποστηρίζουν για την αξιολόγηση πως «η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν απηχεί τη θέση πως «το Μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις»». Και αφετέρου, για το ταξίδι στις ΗΠΑ, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ». Τα δύο αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό με το Προσφυγικό, για το οποίο καταθέτουν συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων που αντανακλά, όπως λένε, «τις αφετηριακές θέσεις του κόμματος», αποτελούν τα βασικά σημεία της κριτικής τους.

Πέραν των συγκεκριμένων προτάσεων της ομάδας των 53 για το Προσφυγικό (άρση γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα ασυνόδευτα ανήλικα στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατάργηση των κέντρων κράτησης, επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε δομές φιλοξενίας, υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και μετεγκατάστασης κ.λπ.), ένα σημαντικό θέμα που δίχασε τις δύο πλευρές στην επίμαχη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται να είναι η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Προσφυγικό.

Αυτοδιοικητικά στελέχη που ανήκουν (και) στον ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να καταλογίζουν στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής πως εκχώρησε αρμοδιότητες και πόρους για τη διαχείριση του Προσφυγικού σε ΜΚΟ, σε πολλές από τις οποίες διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση και σπατάλη –γεγονός που έχει αναδείξει και ο ίδιος ο Γιάννης Μουζάλας και γι’ αυτό το υπουργείο προχώρησε στη δημιουργία μητρώου ΜΚΟ. Επιπλέον, η χρηματοδότηση από την Κομισιόν εξαντλείται εφεξής, πράγμα το οποίο σημαίνει πως το κέντρο βάρος της διαχείρισης του Προσφυγικού θα μεταφερθεί σε τοπικό επίπεδο –πρακτικά, δηλαδή, στην Αυτοδιοίκηση, όπερ σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει ένας ευρύτερος όσο και αποτελεσματικός συντονισμός των κρατικών και αυτοδιοικητικών δομών. Στη λογική αυτή εντάσσεται και η επανενεργοποίηση του διυπουργικού συντονιστικού οργάνου για το Προσφυγικό, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

«Συλλογικές πολιτικές»

Σε κυβερνητικό επίπεδο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε πως δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης Μουζάλα και ότι υλοποιεί κυβερνητικές και

όχι προσωπικές πολιτικές, σε

απόλυτη συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Με δεδομένη, εξάλλου, την υποψηφιότητά του για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης –η οποία αποτελεί μια καλή αφορμή για «απόδραση» του Γιάννη Μουζάλα από το υπουργικό σχήμα –ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διαμήνυσε πως δεν θα οδηγήσει σε ανασχηματισμό παρά μόνον σε κάλυψη της θέσης που τυχόν θα αφήσει ο νυν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις που φαίνεται πως δέχεται η κυβέρνηση για το Προσφυγικό εντείνονται. Παρά το γεγονός ότι επισήμως το Μαξίμου μιλά για εποικοδομητική συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση για τη διαχείριση του ζητήματος, πληροφορίες αναφέρουν πως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής εκφράστηκαν συγκεκριμένα παράπονα από την καγκελάριο Μέρκελ προς τον Αλέξη Τσίπρα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας εκ μέρους της Αθήνας.

Η γερμανική πλευρά φέρεται συγκεκριμένα να καταλογίζει στην ελληνική πως ο αριθμός των μεταναστών που επαναπροωθείται από την Ελλάδα προς την Τουρκία είναι εξαιρετικά μικρός, καθιστώντας ουσιαστικά ανεφάρμοστη τη συμφωνία.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το Προσφυγικό αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα τριβής για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στο Βερολίνο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η πίεση προς την Ελλάδα αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, με ανοιχτό να παραμένει –όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο Γιάννης Μουζάλας –το ενδεχόμενο η Γερμανία να προχωρήσει σε μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα.

Βολές απότην αντιπολίτευση

Με τη φράση «μακάρι το Προσφυγικό να ήταν ένα ακόμη εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των 53 και του κ. Μουζάλα» σχολιάζει τις εξελίξεις η ΝΔ, καταλογίζοντας προσωπικές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα. «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να προστατεύσει τα σύνορα, να επισπεύσει τη χορήγηση ασύλου, να εφαρμόσει τη συμφωνία επιστροφής των παράνομων μεταναστών και –κυρίως –να αξιοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση της οδού Πειραιώς.

«Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από το κόμμα των επιχειρήσεων-σκούπα και του εγκλήματος του Φαρμακονησίου», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.