Σενάρια κατάργησης του σταυρού και επαναφοράς της λίστας για τις ευρωεκλογές είδαν αίφνης το φως της δημοσιότητας. Η επίσημη δικαιολογία –σύμφωνα με αυτά τα σενάρια –είναι πως οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σε μία και ενιαία περιφέρεια σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα η σταυροδοσία που ίσχυσε στις ευρωεκλογές του 2014 να ευνοεί κυρίως τα προβεβλημένα στελέχη.

Η πραγματική αιτία, ωστόσο, φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τους μισούς ευρωβουλευτές του (Χρυσόγονος, Σακοράφα, Χουντής) που εξελέγησαν με σταυρό στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Αν ανοίξει πράγματι τέτοιο ζήτημα, θα έχει ενδιαφέρον η στάση και των υπόλοιπων κομμάτων, ενώ οι κυβερνητικές σκέψεις για διπλή κάλπη τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή για βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, ουδόλως είναι… επιστημονικής φαντασίας. Εκτός κι αν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν νωρίτερα και πάντως όχι στο τέλος της τετραετίας, όπως διακηρύττει δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας.
Εριστικός Γαβρόγλου

Με εριστικό τρόπο απάντησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη διαμαρτυρία των πρυτάνεων των ΑΕΙ που κατήγγειλαν προχθές («ΤΑ ΝΕΑ» ανέδειξαν το σχετικό θέμα) τις επικείμενες κρίσεις με κλειστές διαδικασίες και χωρίς ανοικτή προκήρυξη διδασκόντων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τις βαθμίδες καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή ή επίκουρου καθηγητή πανεπιστημίου.

Στην επίκληση του ανώτατου οργάνου των πανεπιστημίων της χώρας προς τους πανεπιστημιακούς που θα συμμετάσχουν στα αρμόδια εκλεκτορικά σώματα για να «πράξουν τα δέοντα ώστε να μη νομιμοποιήσουν μια απαράδεκτη ακαδημαϊκά διαδικασία», ο Γαβρόγλου… είδε «υποκρισία» γιατί δεν εκφράστηκε η ίδια διαμαρτυρία και κατά την ψήφιση της σχετικής διάταξης. Αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας ότι «αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα» να μη συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί σε εκλεκτορικά σώματα, κρίνοντας ότι «η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ καλεί πανεπιστημιακούς που είναι σε εκλεκτορικά σώματα να παρανομήσουν».
«Δεν υποκύπτουμε»

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προκαλεί τριβές στις σχέσεις των κομμάτων με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του κλάδου. «Η αντίδρασή μας θα είναι άμεση και δυναμική, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν» αναφέρουν οι συνδικαλιστές των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ) που κινούνται στον χώρο της Αριστεράς, σε ανακοίνωσή τους σχετικά με την αξιολόγηση στα σχολεία. Και αναφέρουν ότι «τη χρονική περίοδο που διανύουμε κορυφώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τις διαδικασίες αξιολόγησης του νόμου Βερναρδάκη στους δημοσίους υπαλλήλους, στους οποίους συμπεριέλαβε και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν προσωρινά σε διοικητικές θέσεις».

«Για τις δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ είναι προφανές ότι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις δεν πρέπει να υποκύψουν στους νέους εκβιασμούς, αλλά να συμμετέχουν στην απεργία – αποχή που κήρυξε η ΟΛΜΕ στα πλαίσια της απεργίας – αποχής της ΑΔΕΔΥ» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Νέοι πρυτάνεις

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αγγελος Κότιος, που ήταν και μοναδικός υποψήφιος, είναι ο νέος πρύτανης του ιδρύματος. Θα τον πλαισιώσουν οι τρεις αντιπρυτάνεις Γρηγόρης Χονδροκούκης, Μάρκος Κούτρας και Παντελής Παντελίδης.

Στο μεταξύ, προ ημερών εξελέγη πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Ευάγγελος Διαμαντόπουλος. Αντιπρυτάνεις από ξεχωριστά ψηφοδέλτια εξελέγησαν οι καθηγητές Νικόλαος Καλλίθρακας-Κόντος και Μιχαήλ Ζερβάκης και ο αναπληρωτής καθηγητής Μιχαήλ Λαγουδάκης.