Project Syndicate

Για τον μεγάλο ποιητή Τ.Σ. Ελιοτ «ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός». Ομως το 2017, για τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, αυτός ο μήνας είναι ο Σεπτέμβριος.

Ας πάρουμε τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έναν σχετικά άγνωστο που εξελέγη τον Μάιο με την υποστήριξη πολλών που ουσιαστικά ψήφιζαν εναντίον της Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Τώρα, ο Μακρόν αντιμετωπίζει ισχυρή αντιπολίτευση τόσο από την Ακρα Αριστερά όσο και από την Ακρα Δεξιά όσον αφορά τα σχέδιά του για την αναζωογόνηση της γαλλικής οικονομίας. Εκτός από περικοπές στον προϋπολογισμό και πάγωμα των μισθών του δημόσιου τομέα –καθόλου δημοφιλή μέτρα -, ο Μακρόν θέλει να αλλάξει και τους κανόνες που διέπουν την αγορά εργασίας. Αυτό ήταν σίγουρο ότι θα προκαλέσει πολιτική θύελλα και τα γαλλικά συνδικάτα έχουν ήδη αντιδράσει με απειλές για γενική απεργία τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Παρότι δεν έχει αποφύγει τα λάθη, ο Μακρόν δείχνει γενναίος, σαφής και αποφασισμένος να κάνει το σωστό. Ολοι οι κεντρώοι φιλευρωπαίοι εύχονται να τα πάει καλά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Σεπτέμβριος μπορεί να είναι ο μήνας κατά τον οποίο η κυβέρνηση της Τερίζα Μέι μπορεί να συγκρουστεί με την πραγματικότητα. Ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος, έλεγε ότι η Βρετανία θα βρεθεί στη θέση του οδηγού από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την ΕΕ. Ομως πολλοί φοβούνται πως το αυτοκίνητο οδεύει στον γκρεμό. Οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται διατεθειμένες να βοηθήσουν τη Μέι να βγει από το χάος που εκείνη δημιούργησε. Εν τω μεταξύ, το βιοτικό επίπεδο στη Βρετανία πέφτει. Πολλοί Βρετανοί πρόσφατα γύρισαν από διακοπές στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για να ανακαλύψουν ότι με μία λίρα αγοράζουν πλέον λιγότερα απ’ ό,τι πριν. Σύμφωνα με αναλυτές, η λίρα θα συνεχίσει την κατρακύλα της το φθινόπωρο. Ενώ οι Βρετανοί βιώνουν ήδη το κόστος της αποχώρησης από τη μεγαλύτερη αγορά, τα πολιτικά οφέλη που είχαν υποσχεθεί κάποιοι πολιτικοί παραμένουν άφαντα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τραμπ δεν φαίνεται να έχει έναν καλό μήνα. Οι σχέσεις με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο χειροτερεύουν, όπως και οι πιθανότητες να περάσει κάποιο από τα νομοσχέδιά του. Και εάν ο Τραμπ δεν συμφωνήσει με τους νομοθέτες για τις δαπάνες τον επόμενο μήνα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης χρημάτων. Ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει να ανεβάζει υβριστικά tweets εναντίον μελών του Κογκρέσου, των ΜΜΕ και άλλων, ενώ χάνει ή απολύει τον έναν μετά τον άλλο τους συμβούλους του. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα δούμε και τη σύγκρουση της κυβέρνησης Τραμπ με την Κίνα. Το Πεκίνο δεν παίζει με τους κανόνες που συμφωνήθηκαν. Προστατεύει τις δικές του αγορές από τον ανταγωνισμό, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση των ιντερνετικών εταιρειών. Και όταν παραχωρεί σε ξένες επιχειρήσεις πρόσβαση στην εσωτερική αγορά, συχνά απαιτεί να γίνουν συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες. Οι άλλες χώρες, που ήδη αισθάνονται ότι έχουν κάνει πολλές παραχωρήσεις στην κινεζική ηγεσία, δεν θα το ανεχθούν πολύ αυτό.

Η οικονομική επιτυχία της Κίνας δεν χρειάζεται να απειλεί τον υπόλοιπο κόσμο, πρέπει όμως να επιτευχθεί σε δίκαιη βάση. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και το Πολιτικό Γραφείο θα πρέπει να δείξουν ότι θα δουλέψουν για αυτόν τον σκοπό στο 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το φθινόπωρο. Εάν το κάνουν, ο Σεπτέμβριος ίσως είναι λίγο λιγότερο δύσκολος απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής ότι θα είναι.

O Κρις Πάτεν, ο τελευταίος βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ και πρώην επίτροπος της ΕΕ για διεθνείς υποθέσεις, είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης