Με τη μάχη της Θεσσαλονίκης να έχει αρχίσει από το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση μπαίνει από σήμερα και σε φουλ νομοθετικούς ρυθμούς. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τη θερινή ανάπαυλα και σ’ αυτήν θα τεθούν επί τάπητος όλες οι άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες, οι οποίες κατά βάση δεν αφορούν μνημονιακά προαπαιτούμενα ή δεσμεύσεις, αλλά υπηρετούν κυρίως τη λογική της αριστερής στροφής που επιδιώκει η κυβέρνηση και θα αποτελέσουν εφόδια στις βαλίτσες του Πρωθυπουργού στην επόμενη άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης (9-10/9).

Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία και ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά ζητήματα, το οποίο θα ψηφιστεί πριν από τη ΔΕΘ. Επονται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, με τις οριστικές ανακοινώσεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την τύχη τους να γίνονται από το βήμα της ΔΕΘ. Επίσης, μια σειρά από άλλα νομοσχέδια, όπως: του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά προϊόντα, του υπουργείου Οικονομίας για το υπαίθριο εμπόριο, του υπουργείου Ναυτιλίας για την ενίσχυση της διαφάνειας στα θέματα του υπουργείου, του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τη Διαστημική Εταιρεία κ.τ.λ. Σε δεύτερη φάση θα παρουσιαστεί ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης, με τις αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών στον Καλλικράτη.

Κοινός παρονομαστής των νομοθετικών παρεμβάσεων είναι πως δεν αποτελούν προϊόν συμφωνίας με τους θεσμούς ούτε απαιτούν –κατά βάση –την προηγούμενη έγκρισή τους. Αντιθέτως, εκφράζουν τη φιλολαϊκή και αριστερή στροφή της κυβέρνησης, όπως π.χ. το νομοσχέδιο για την παιδεία με τις «ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» ή αυτό της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου ή ακόμη και οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Ολα τα παραπάνω θα διανθίσουν τα επιχειρήματα Τσίπρα στην ομιλία του στη ΔΕΘ, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως σηματοδοτούν την έναρξη της πορείας που θα οδηγήσει το επόμενο καλοκαίρι στην οριστική έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ. Για να φτάσει βέβαια η κυβέρνηση μέχρι αυτό το σημείο, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί με επιτυχία η τρίτη αξιολόγηση και γενικότερα να εμπεδωθεί ένα μήνυμα σταθερότητας που διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων. Η απάντηση του Μαξίμου σ’ αυτή την πρόκληση είναι το… γαλλικό κλειδί της επίσκεψης Μακρόν, λίγα 24ωρα πριν από την άνοδο του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Οπως είναι, άλλωστε, ήδη γνωστό, ο γάλλος πρόεδρος θα συνοδεύεται από ομάδα ομοεθνών του επιχειρηματιών, αρκετοί εκ των οποίων δεν ενδιαφέρονται μόνο να επενδύσουν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων δημόσιων φορέων και οργανισμών που θα προχωρήσουν το φθινόπωρο.

Στην πραγματικότητα, οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση και γενικότερα η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς κρύβουν πολλές παγίδες για την κυβέρνηση. Πρώτα και κύρια διότι η συμφωνία με τους δανειστές προϋποθέτει σκληρές αποφάσεις, για τις οποίες ενδέχεται να υπάρξουν αντιδράσεις ακόμη και από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: περικοπές προνοιακών και άλλων επιδομάτων, επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά, εκποιήσεις δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων κ.τ.λ. Ετσι, είναι λογικό η κυβέρνηση να παίξει τα ρέστα της σε φιλολαϊκές εξαγγελίες τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να προλάβει τα… δυσάρεστα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πως το περιθώριο παροχών στη ΔΕΘ είναι πολύ περιορισμένο και εξαντλείται σε στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΚΑΙ… ΜΕΤΡΟ. Το Σαββατοκύριακο, κατά τις συναντήσεις του με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του για το πώς θα κινηθεί στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Εκανε λόγο για «θετική συγκυρία της οικονομίας με την επιτυχή έξοδο στις αγορές και την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης» και χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη φετινή χρονιά. Μάλιστα, υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από το 2019, υποστηρίζοντας πως συμπεριλαμβάνονται στα αντίμετρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον επιχειρηματικό κόσμο, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στην ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ δεσμεύτηκε για μέτρα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας που μπορούν να διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ισχυρίστηκε ότι θα προχωρήσουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις όλα τα μεγάλα έργα υποδομών και μεταφορών που αφορούν την πόλη (λιμάνι, αεροδρόμιο, μετρό).

Την ίδια στιγμή, τα σενάρια ανασχηματισμού απομακρύνονται ύστερα από νέες δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων στελεχών. «Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος («RealNews»), ενώ και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εκτίμησε ότι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρξουν μόνο μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.