Συνέχεια στα μικροπολιτικά παιχνίδια με στόχο τους νεολαίους και φόντο τις Πανελλαδικές Εξετάσεις δίνει η κυβέρνηση, προκαλώντας τριβές και με την Κουμουνδούρου. Ανήμερα της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και δύο μόλις 24ωρα μετά την επίσκεψή του στο Μαξίμου και την εκτενή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό για το νέο Λύκειο και το νέο τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις, ο Κώστας Γαβρόγλου διακήρυξε την αντίθεσή του στην κατάργηση των Πανελλαδικών.

«Πρέπει να αλλάξει το σημερινό σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όχι όμως και να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας (στο ΑΠΕ), προσθέτοντας μάλιστα πως «πρέπει να υπάρξει ένα εξεταστικό σύστημα, αξιόπιστο και παιδαγωγικού χαρακτήρα».

Από τη νέα παρέμβαση Γαβρόγλου ανέκυψε εσωκομματική κόντρα, που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από την αντίδραση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Προσβλέπουμε στην αναβάθμιση και ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου, ώστε να αποκτήσει, όσο είναι εφικτό, την αυτοτέλειά του και το απολυτήριο να ανακτήσει το κύρος του, ώστε αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει μελλοντικά στο στόχο της ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», υποστήριξε η Κουμουνδούρου. Ως επιχείρημα μάλιστα ανέφερε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτές οι εξετάσεις είναι μια δοκιμασία με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους».

Μολονότι επισήμως διατείνεται πως δεν θα καταργηθούν οι Πανελλαδικές, το Μαξίμου επιδιώκει να συμπεριλάβει την κατάργησή τους – με τον επικοινωνιακό μανδύα της «ελεύθερης πρόσβασης για όλους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» – στο πακέτο εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ και ειδικότερα όσων στοχεύουν στους νέους. Αυτήν ακριβώς τη γραμμή υπηρετεί η χθεσινή δήλωση Γαβρόγλου, διότι το ζήτημα αποτέλεσε ξανά αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη.

Στην εξαγγελία, άλλωστε, για κατάργηση των Πανελλαδικών έχει προβεί πρώτος ο Πρωθυπουργός τον Μάιο, μολονότι η εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το νέο Λύκειο όριζε το αντίθετο και ο υπουργός Παιδείας εμφανιζόταν τότε καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας πως η πρόσβαση στις ανώτατες σχολές θα γίνεται πράγματι χωρίς εξετάσεις, με το λεγόμενο Εθνικό Απολυτήριο.

«ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ». Οι κυβερνητικές παλινωδίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε σε ανακοίνωσή της πως «ο τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει επανειλημμένως αποτελέσει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντικείμενο δημαγωγίας και φθηνού λαϊκισμού». Αναφερόμενη δε αναλυτικά στις αντιφατικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας, πρόσθεσε με νόημα πως «η κυβέρνηση ας πάψει επιτέλους να αντιμετωπίζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως εκλογική πελατεία. Η δημαγωγία και η ανευθυνότητά της είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για την παιδεία και το μέλλον των παιδιών μας».

Η τελευταία αναφορά σε «εκλογική πελατεία» δεν είναι τυχαία. Οπως αναγνωρίζουν και κομματικά στελέχη, στο πίσω μέρος του μυαλού του Τσίπρα και των συνεργατών του είναι οι εκλογές, δεδομένου ότι οι 17άρηδες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, οποτε και αν γίνει αυτή. Εάν μάλιστα οι κάλπες στηθούν, όπως επιδιώκει ο Πρωθυπουργός, στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2019, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα πάνε τότε να ψηφίσουν θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στο τέλος εκείνης της σχολικής χρονιάς χωρίς εξετάσεις.

Αν επιπλέον ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι νέοι ψηφοφόροι, 18άρηδες και πάνω, που θα ψηφίσουν και εκείνοι για πρώτη φορά στις προσεχείς εκλογές, είναι πολλαπλάσιοι, δικαιολογείται απόλυτα η σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ για θέματα παιδείας. Στοίχημα, άλλωστε, και για τα δύο επιτελεία είναι να κινητοποιήσουν το συγκεκριμένο εκλογικό σώμα να προσέλθει στην κάλπη, αφού παραδοσιακά καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά αποχής.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε λιγότερες από 24 ώρες, πάντως, ο Πρωθυπουργός θα ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσει ο ίδιος την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, δεκαπέντε μέρες αργότερα. Θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και των κοινωνικών φορέων της πόλης, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα επίκεινται οι αντίστοιχες κεντρικές συναντήσεις του στο Μαξίμου και η κορύφωση των διυπουργικών συσκέψεων και σχεδιασμών ενόψει της Εκθεσης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ συζητήθηκαν, εξάλλου, οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, το οποίο θα κατατεθεί ίσως και την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και σε κάθε περίπτωση θα ψηφιστεί πριν από τη ΔΕΘ. Οπως είναι γνωστό, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία, την επιδότηση των εισφορών για τα μπλοκάκια, την απαλλαγή από τον ΕΦΚΑ επαγγελματιών χωρίς εισόδημα, την ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία κ.τ.λ.