Η ηλικία που έχει ένας έφηβος ή νεαρός άνδρας όταν πρωτοβλέπει πορνό σχετίζεται με την συμπεριφορά  του στις γυναίκες αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα ρώτησαν σχετικώς 330 προπτυχιακούς φοιτητές, διαπιστώνοντας ότι οι ηλικίες της πρώτης επαφής τους με την πορνογραφία παρουσίαζαν πολύ μεγάλο εύρος (από 5 έως 26 ετών, με την μέση ηλικία να είναι τα 13 χρόνια).

Όσο πιο νέοι ήσαν όταν πρωτοείδαν πορνό, τόσο πιθανότερο ήταν να θέλουν να καθυποτάξουν τις γυναίκες, ενώ όσο μεγαλύτεροι ήταν κατά την πρώτη τους επαφή με πορνογραφικό υλικό, τόσο πιθανότερο ήταν να επιδεικνύουν επιπόλαιη συμπεριφορά στο θέμα του σεξ.

Τα ευρήματα αυτά, που δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, παρουσιάσθηκαν στο 125ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA2017).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Alyssa Bischmann, ρώτησαν τους άνδρες αν η πρώτη τους επαφή με το πορνό ήταν ηθελημένη, τυχαία ή αναγκαστική, και στη συνέχεια τους έθεσαν 46 ερωτήματα που σκοπό είχαν να αξιολογήσουν την στάση τους απέναντι στις γυναίκες και στο σεξ.

Το 43,5% των συμμετεχόντων είπαν ότι είδαν πορνογραφικό υλικό τυχαία, το 33,4% ηθελημένα και το 17,2% ότι εξαναγκάστηκαν να το δουν, ενώ το 6% των συμμετεχόντων δεν απάντησαν σε αυτό το ερώτημα.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις, οι άνδρες που είχαν ως έφηβοι την πρώτη τους επαφή με το πορνό είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι συμφωνούν με προτάσεις που υποδηλώνουν ανδρική κυριαρχία, όπως «τα πράγματα πάνε καλύτερα όταν έχουν οι άνδρες τα ηνία».

Αντίθετα, όσοι είχαν δει πορνό σε μεγάλη ηλικία, ήταν πιθανότερο να αντιμετωπίζουν επιπόλαια το σεξ (π.χ. προτιμούσαν τις συχνές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων).

Οι ερευνητές αποδίδουν τις διαφορές αυτές στο ότι όσοι αρχίζουν να ασχολούνται με το πορνό από την εφηβεία, συχνά δεν απολαμβάνουν το σεξ στην αληθινή ζωή, ενώ αντιθέτως όσοι δεν βλέπουν πορνό, απολαμβάνουν περισσότερο σεξουαλικές επαφές στην αληθινή ζωή, οπότε είναι πιθανό και να αλλάζουν συχνότερα από το αναμενόμενο ερωτικές συντρόφους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από