Άφωνοι έμειναν βρετανοί οφθαλμίατροι όταν, στη διάρκεια προεγχειρητικού ελέγχου σε 67χρονη γυναίκα, εντόπισαν… 27 ξεχασμένους φακούς επαφής στα μάτια της!

Η γυναίκα τούς είπε ότι την τελευταία 35ετία χρησιμοποιούσε φακούς επαφής μιας χρήσης, αλλά ως φαίνεται δεν θυμόταν πάντοτε να τους βγάλει πριν πέσει για ύπνο ή πριν φορέσει το επόμενο ζευγάρι, ούτε πήγαινε ποτέ για προληπτικό έλεγχο της όρασής της.

Το επακόλουθο ήταν να συσσωρεύονται εν αγνοία της οι φακοί που ξεχνούσε στα μάτια της και να της προκαλούν προοδευτικώς εξελισσόμενα συμπτώματα (π.χ. ενοχλήσεις, θόλωση της όρασης) τα οποία εκείνη απέδιδε στην ηλικία της ή σε ξηροφθαλμία, δίχως και πάλι να συμβουλευθεί έναν οφθαλμίατρο.

Οι γιατροί της από τον κρατικό νοσηλευτικό οργανισμό Heart of England NHS Trust και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ αναφέρουν την περίπτωσή της στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).

Όπως εξηγούν, η 67χρονη απευθύνθηκε τελικά σε αυτούς επειδή είχε θολώσει η όρασή της και πίστευε ότι χρειαζόταν εγχείρηση καταρράκτη.

Ωστόσο κατά την εξέτασή της εντόπισαν πρώτα μια μεγάλη μάζα 17 φακών επαφής που είχαν κολλήσει μεταξύ τους και στη συνέχεια άλλους δέκα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εγχείρηση στη γυναίκα αναβλήθηκε και δύο εβδομάδες αργότερα η ασθενής ανέφερε πως ένιωθε πολύ καλύτερα τα μάτια της.