Γυναίκες που απειλούνται ή νιώθουν ότι κινδυνεύουν -ενώ βρίσκονται σε μπαρ, κλαμπ ή άλλο νυχτερινό κέντρο- μπορούν να ζητήσουν προστασία λέγοντας μία φαινομενικά κοινή ατάκα, που όμως είναι κωδική φράση και στην πραγματικότητα εκπέμπει «SOS».

Ζητήστε την Άντζελα

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι γυναίκες σε μία τέτοια περίπτωση είναι να πουν την κωδική φράση: «Είναι εδώ η Άντζελα;».

Ξεκίνησε από την καμπάνια «Ask for Angela» της Βρετανίας, αλλά έχει αρχίσει να διαδίδεται και σε άλλες χώρες.

Ένας πορτιέρης σε μπαρ, ο Adam Porter, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Liverpool Echo», είπε ότι πολλές γυναίκες τού έχουν πει αυτή τη φράση από τότε που έπιασε δουλειά, πέντε μήνες πριν.

«Ουσιαστικά, είναι σαν να μου λένε: Μπορείς να έχεις το νου σου σε αυτό τον τύπο, που με κάνει να νιώθω άβολα; Ακούω αυτή τη φράση τουλάχιστον μία φορά μέσα στο ίδιο βράδυ, πιθανόν και τρεις ή τέσσερις. Αν μου πουν “με χούφτωσε”, πετάμε τον τύπο έξω. Αυτό συμβαίνει σε περίπτωση οποιουδήποτε ανάρμοστου αγγίγματος».

Τι είναι αυτή η καμπάνια

Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, όποιος θαμώνας σε μπαρ, λέσχη και άλλες επιχειρήσεις του Λονδίνου αισθάνεται ανασφαλής, ευάλωτος ή να απειλείται, μπορεί να αναζητήσει διακριτικά βοήθεια πλησιάζοντας κάποιον από το προσωπικό και ζητώντας την «Άντζελα».

Τότε εκείνος μπορεί να τον βοηθήσει φέρνοντάς τον σε επαφή με έναν φίλο του, καλώντας ταξί για λογαριασμό του, καταφεύγοντας στο προσωπικό ασφαλείας του μπαρ ή ακόμα και στην Αστυνομία.