Εξαρχής ήταν γνωστό πως η αποστολή της εθνικής ομάδας στη Βοσνία θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε οι Βόσνιοι έχουν αποδείξει, ιδίως στην έδρα τους, ότι δεν αστειεύονται. Το γνωρίζουν καλά όσοι έλληνες παίκτες έζησαν –παραμονές του Μουντιάλ της Βραζιλίας –τη συντριβή του 2013 στη Ζένιτσα. Ηδη οι παλιές καραβάνες προετοιμάζουν τους νεότερους και πιο άπειρους διεθνείς (και) για την εχθρική ατμόσφαιρα που θα συναντήσουν σε ένα ποδοσφαιρικό κλουβί χωρητικότητας 15.000 θεατών. Ηρθαν και οι σημαντικές απουσίες των τιμωρημένων, λόγω καρτών, Σάμαρη, Ταχτσίδη, Τζαβέλλα και Κυρ. Παπαδόπουλου για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας μιας αναμέτρησης που, ούτως ή άλλως, έχει χαρακτηριστικά τελικού καθώς, με δεδομένο ότι το Βέλγιο είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, η Ελλάδα με τη Βοσνία διεκδικούν το δεύτερο εισιτήριο που στέλνει στα μπαράζ ή ακόμη και απευθείας στα γήπεδα της Ρωσίας (για τον καλύτερο δεύτερο των ομίλων).

Για πρώτη φορά επί των ημερών του γερμανού ομοσπονδιακού τεχνικού, ο καταρτισμός της ενδεκάδας αποτελεί σπαζοκεφαλιά. Ο βασικός προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπολογίζει σε τρεις ποδοσφαιριστές (Σάμαρης, Ταχτσίδης, Τζαβέλλας) που επέλεξε στο αρχικό σχήμα στην εξαιρετική εμφάνιση κόντρα στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάρτιο. Αν συνυπολογίσουμε ότι εκείνο το βράδυ ο Σάμαρης με τον Ταχτσίδη αποτέλεσαν με επιτυχία το δίδυμο των κεντρικών χαφ, αλλά και ότι επίσης απουσιάζει ο πολυσύνθετος και πολυθεσίτης Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος στην εκτός έδρας νίκη επί της Εσθονίας άρχισε το ματς ως αμυντικός μέσος, στη συνεχεία χρησιμοποιήθηκε ως στόπερ και κατέληξε δεξιός μπακ, γίνεται αντιληπτός ο δυσεπίλυτος γρίφος που έχει στα χέρια του ο κόουτς.

ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ. Τέσσερα είναι τα βασικά διλήμματα του χερ Σκίμπε, ο οποίος ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα επαναφέρει στο τέρμα τον βασικό γκολκίπερ της ομάδας την τελευταία πενταετία Καρνέζη ή αν θα διατηρήσει τον Καπίνο, που ήταν ο κορυφαίος απέναντι στους Βέλγους. Επίσης, αμφιταλαντεύεται για τους δύο κεντρικούς μέσους που θα προτιμήσει, καθώς έχει να επιλέξει μεταξύ των έμπειρων Τζιόλη και Μανιάτη και των «νεοσύλλεκτων» Ζέκα, Κουρμπέλη και Σιώπη, ενώ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε για τον ποδοσφαιριστή που θα καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας. Ο Σταφυλίδης είναι βέβαιο ότι θα αγωνιστεί, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι στην αμυντική τετράδα ή στα χαφ ως ακραίος. Εφόσον επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, μια θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας θα διεκδικήσουν οι πρωτάρηδες αλλά εξαιρετικοί φέτος Ρέτσος και Λυκογιάννης.

Υπάρχουν πάντως και εφτά επιλογές που μοιάζουν εύκολες για τον ομοσπονδιακό τεχνικό, ο οποίος έχει δείξει πως εμπιστεύεται τυφλά (και όχι άδικα) το παγκόσμιας κλάσης αμυντικό δίδυμο των Παπασταθόπουλου – Μανωλά, τον πολύπειρο δεξιό μπακ Τοροσίδη των 90 διεθνών συμμετοχών, τον all around μέσο Μάνταλο, τον ποιοτικό μεσοεπιθετικό Φορτούνη, τον πιο «καυτό» έλληνα φορ Μήτρογλου και φυσικά τον ταχύτατο Σταφυλίδη.