Ρίχνει τους τόνους απέναντι στους δανειστές, τους εύχεται καλό Πάσχα και περιμένει την επιστροφή τους στην Αθήνα στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί τώρα η κυβέρνηση, βαδίζοντας και η ίδια ψηλαφιστά μετά την πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας.
Στο εσωτερικό όμως, αν και επιχειρεί να παρουσιάσει ως δεδομένη την ψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές της, υποβαθμίζοντας τις επιφυλάξεις και ενστάσεις που εκφράστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα των 53+ επιβεβαίωσε ότι στηρίζει την παρέμβαση δώδεκα μελών της που συνυπέγραψαν με τον Νίκο Φίλη το «μανιφέστο» που ταρακούνησε το κομματικό όργανο. Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους (commonality.gr), οι 53+ επιμένουν στο διακριτό στίγμα τους σε σχέση με την ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο παρέμβασης επεκτείνεται σε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία, τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, τις ολιγωρίες και τα λάθη που έχουν γίνει από την κυβέρνηση.

«Επιχειρεί επίσης, μιλώντας για την ανάγκη μιας συνολικής αριστερής στροφής, να περιγράψει ένα σχέδιο που θα επανασυνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα» συμπληρώνει χαρακτηριστικά η ομάδα των 53+ στα χθεσινά «αποκαλυπτήριά» της. Και παρότι υποστηρίζει ότι η ερμηνεία περί εκλογών είναι αυθαίρετη, αποφεύγει να ερμηνεύσει την επίμαχη φράση στο κείμενό της, το οποίο είχε εκληφθεί ως εκλογικό σινιάλο από όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής: «Στην τελική, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επαναλάβει με νόημα ότι η απόφαση της ΚΕ είναι δεσμευτική erga omnes, αν και παραδέχθηκε ότι η συμφωνία αποτελεί «συμβιβασμό με αμοιβαίες υποχωρήσεις».

ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ ΣΟΪΜΠΛΕ. Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση, αποδεχόμενη οριστικά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υιοθετεί το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προβλέπει πρώτα την ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας και στη συνέχεια τον καθορισμό των μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους. Το Μαξίμου υποστηρίζει πλέον ότι εάν δεν υπάρξουν μέτρα για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει η συμφωνία για αφορολόγητο, συντάξεις κ.τ.λ.

Δικαιολογητική βάση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αποτελεί ότι το ΔΝΤ, που ζήτησε τα μέτρα, βάζει ως όρο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα τη βιωσιμότητα του χρέους. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως η Αθήνα βλέπει ξανά ως σύμμαχο στο αίτημά της για το χρέος το Ταμείο, παρότι προηγήθηκε μια περίοδος ψυχρότητας και αιτιάσεων κατά του ΔΝΤ για την παρελκυστική του τακτική. «Καμία εμπλοκή δεν υπάρχει με κανέναν από τους εμπλεκομένους» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ. Σε ό,τι αφορά το ακριβές χρονοδιάγραμμα, πρώτο βήμα θα είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου). Θα ακολουθήσουν η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή και, τέλος, η σύγκληση του Eurogroup –ενδεχομένως και έκτακτου, διαφορετικά του τακτικού στις 22 Μαΐου –προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να καθοριστούν τα μέτρα για το χρέος.

Αμέσως μετά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το αργότερο έως τη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου. Διαφορετικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η απόφαση της Ευρωτράπεζας να παγώσει λόγω των γερμανικών εκλογών και να χαθεί πολύτιμος χρόνος, με την κυβέρνηση να έχει στηρίξει μεγάλο μέρος του αφηγήματός της για την ανάκαμψη της οικονομίας στην ένταξη στο πρόγραμμα QE.

Συνεχίζοντας, πάντως, την προσπάθεια αναπτέρωσης του συριζαίικου ηθικού και στροφής στην καθημερινότητα, ο Πρωθυπουργός τόνισε χθες στα εγκαίνια του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Πατρών ότι «ανοίγει ο δρόμος για να μπορέσουμε να βγούμε σύντομα από την πολυετή επιτροπεία». Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τοπικούς φορείς στην Πάτρα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «το νερό και η ενέργεια θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο».

Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους και θα πολώσει το κλίμα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία. Βασιζόμενος στο αξίωμα ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης οδηγεί σε στρατηγικό αδιέξοδο τη ΝΔ, καίγοντας οριστικά το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, ο Τσίπρας θα θυμηθεί το ηθικό πλεονέκτημα της αριστερής διακυβέρνησης και θα διακηρύξει την πρόθεσή του να πολεμήσει τη διαφθορά.

Ο Πρωθυπουργός θα κάνει νέες αναφορές στον Κώστα Σημίτη και στην περίοδο διακυβέρνησής του, επιχειρώντας να ταυτίσει με τη ΝΔ το κομμάτι του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ ή όσων επιθυμούν τη μετεκλογική συνεργασία με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Απώτερος στόχος είναι να εγκλωβίσει πολιτικά τη Φώφη Γεννηματά, επιδιώκοντας ταυτόχρονα εισπήδηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου γενικότερα, μέσα από την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και την αντιδεξιά του ρητορική.

Παράλληλα, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί και με προγενέστερες παρεμβάσεις, θα επισείσει το ενδεχόμενο διερεύνησης και άλλων υποθέσεων από το παρελθόν, διατηρώντας τη σκανδαλολογία στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ατζέντας.