Εκτός από τον Νίκο Παππά αποφάσισε να απαντήσει και κάποιος άλλος για αυτό το περιλάλητο ταξίδι στη Βενεζουέλα το 2013. Ο Κώστας Ησυχος, σήμερα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, τότε υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό. Επρεπε να κάνει κάτι για τη «δαιμονοποίηση της μπολιβαριανής επανάστασης στη Βενεζουέλα». Τι έγραψε προ λίγων ημερών, λοιπόν, στην κομματική ιστοσελίδα Ισκρα, γιατί τα συστημικά μίντια θυμήθηκαν μόνο τώρα να ζητήσουν την «ταπεινή» του άποψη ενώ γενικώς τον έχουν αποκλείσει; «Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και διαμέσου του πρεσβευτή στην Αθήνα, την εποχή εκείνη, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφτεί τη χώρα, ώστε να εξεταστούν οι δυνατότητες αναβάθμισης διακρατικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Βενεζουέλα. Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς και εγώ συμμετείχαμε σε αυτήν την αποστολή. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε προσκαλέσει ξένους και έλληνες επιχειρηματίες. Εναν από τους έλληνες επιχειρηματίες εκπροσωπούσε ο κ. Αρτεμίου, τον οποίον και εκεί γνώρισα. Οι επαφές μας κατά την ολιγοήμερη παραμονή μας στη Βενεζουέλα εντάχθηκε σε ένα συνολικό σχέδιο πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής με πολυμερείς συνεργασίες που επικέντρωναν στο δυνάμωμα της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα στα πεδία της ενέργειας, των αγροτοδιατροφικών συνεργασιών (ελληνικές εξαγωγές κ.λπ.)». Ολα καλά μέχρι εδώ. Το αφήγημα είναι κοινό με αυτό του πρώην συντρόφου Παππά. Μόνο που ακολουθεί και μια παράγραφος, στην οποία μάλλον αποπειράται να πάρει αποστάσεις. «Σε ό,τι με αφορά», τονίζει ο Ησυχος, «σενάρια που υπηρετούν δολοπλοκίες, διαφθορά, “μυστικές χρηματοδοτήσεις” και άλλες νοσηρές φαντασιώσεις είναι εντελώς ανυπόστατα, ούτε κατ’ υπόνοια υπέπεσαν στην αντίληψή μου δραστηριότητες σε τέτοιες νοσηρές κατευθύνσεις. Η τότε συμμετοχή μου στην αντιπροσωπεία του τότε ΣΥΡΙΖΑ και όποιες δραστηριότητες αυτή η αντιπροσωπεία ανέπτυξε με τη δική μου παρουσία, αφορούσαν την ενίσχυση εμπορικών πολυμερών διακρατικών σχέσεων με μια ενεργειακή “υπερδύναμη” με την οποία πολλές χώρες επιδίωξαν και επιδιώκουν αναβάθμιση πολλαπλών σχέσεων». Με άλλα λόγια, η ταύτιση φθάνει μόνο μέχρι την υπεράσπιση του πνεύματος του σύγχρονου Λιμπερταδόρ, άντε και του λατινοαμερικάνικου υποδείγματος.

Lexit

Παρεμπιπτόντως, επειδή εκεί στην Ισκρα παρακολουθούν και όλες τις νέες «τάσεις» της διανόησης φιλοξενούν κι ένα άρθρο σχετικά με το Lexit από την επίσημη ιστοσελίδα του Σχεδίου Β, του κόμματος του Αλέκου Αλαβάνου, το οποίο στήριξε εκλογικά τη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη τον Σεπτέμβριο του 2015. Τι είναι το Lexit –που πάω στοίχημα τους ενθουσιάζει μιας και τους επιτρέπει να διατηρούν την αυταπάτη ότι δεν βρίσκονται στην ίδια πλευρά της ιστορίας με τους εθνικολαϊκιστές; Σύμφωνα με την ανάλυσή τους: «Lexit είναι η συντομογραφία του Left Exit, Αριστερή Εξοδος, κατά το πρότυπο του Grexit ή του Βrexit. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στον αγγλόφωνο χώρο. Οι αριστεροί υποστηρικτές της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση στον Τύπο ονομάζονται Lexiteers. Η εμφάνιση ενός ειδικού όρου για τους αριστερούς οπαδούς του Brexit έχει τη σημασία της, γιατί ήδη γίνεται ένας διαχωρισμός τους από τη λαϊκίστικη Δεξιά. Μια αξιόλογη συζήτηση έχει ξεκινήσει μέσα σε προοδευτικούς κύκλους για μια άλλη ριζοσπαστική αντίληψη διαζυγίου με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μπουρντιέ

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την Πέμπτη το απόγευμα έκανε τον πανελίστα. Βρέθηκε στη συζήτηση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Πατάκη, ο Iανός και ο καθηγητής κοινωνιολογίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο βιβλιοπωλείο του Ιανού για την έκδοση του βιβλίου του γάλλου κοινωνιολόγου Πιερ Μπουρντιέ «Αντεπίθεση πυρών». Ανάμεσα σε άλλα ο αντιπρόεδρος είπε: «Από τον Μπουρντιέ είναι εξαιρετικά επίκαιρη η έκκληση για την ανάκτηση της Δημοκρατίας από μια κοινωνικά ζημιογόνα εκδοχή τεχνοκρατίας. Μία εκδοχή, που καθιστά αυτή την τεχνοκρατία ιμάντα εσωτερίκευσης της βούλησης των αγορών και στην περίπτωσή μας και των δανειστών». Κάποιοι διάβασαν κι αυτήν του την παρέμβαση ως μια «μπηχτή» για τον κεντρικό τραπεζίτη. Αν ισχύει η συγκεκριμένη ανάγνωση, ο Δραγασάκης βελτιώνεται. Ηταν σαφώς κομψότερη η διατύπωση από εκείνη του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, που ζήτησε να κάνουμε δημοψήφισμα για το αν εκτελεί σωστά ή όχι τα καθήκοντά του ο Στουρνάρας.

«Πωλείται» τόπος

Με φόντο τα ρεύματα του Ευρίπου ο γαλάζιος βουλευτής Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου ενημέρωσε το φιλοθέαμον κοινό μεσημεριανάδικου πως «ο βουλευτής πρέπει να “πουλάει” τον τόπο του. Να προσελκύει επενδύσεις και να βρίσκει προορισμούς για εξαγωγές των προϊόντων του τόπου του». Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Τουλάχιστον, αναγνωρίζει την επαγγελματική φύση του εκλεγμένου αντιπροσώπου.