Ενας αμερικανός δημοσιογράφος έγραψε πριν από χρόνια πως το προσδόκιμο ζωής θα αυξανόταν κατακόρυφα αν τα πράσινα λαχανικά μύριζαν όπως το μπέικον.

Οι άνθρωποι όμως εξακολουθούν να καταναλώνουν το συγκεκριμένο αλλαντικό κι ας γνωρίζουν πως κάνει κακό στην υγεία τους. Οπως εξακολουθούν να βάζουν αλάτι στο φαγητό, να ψήνουν το κρέας στα κάρβουνα, να καπνίζουν και να πίνουν.

Τι θα ήταν, άλλωστε, η ζωή χωρίς τις εθιστικές επιδράσεις; Ενα άνοστο πέρασμα στην απέναντι όχθη του Αχέροντα.

Ετσι πάνε να καταντήσουν και το ποδόσφαιρο οι τεχνοκράτες της FIFA που δεν ξέρουν τι περιέχει το εσωτερικό της μπάλας. Ο Ινφαντίνο, λέει, είναι υπέρ της τεχνολογίας και του περιβόητου VAR’s, του βοηθού διαιτητή με τη χρήση βίντεο. Διάβασα επίσης πως πέρασαν «μόλις» 40 δευτερόλεπτα για να αλλάξει απόφαση ο ρέφερι και να κατακυρώσει το γκολ που είχε ακυρώσει προηγουμένως ως οφσάιντ ο βοηθός του. Σαράντα δευτερόλεπτα στον αθλητισμό, κύριοι, είναι μια αιωνιότητα.

Η χρήση τεχνολογίας αποβάλλει τον ανθρώπινο παράγοντα από το άθλημα. Οπως είπε και ο παλιός διαιτητής Μπρούνο Ντεριέν, το ποδόσφαιρο είναι τα συναισθήματα που προκαλούνται και από την αδικία. Ο Γάλλος τόνισε πως αν ήταν βοηθός διαιτητής σήμερα, δεν θα σήκωνε ποτέ τη σημαία, αφού στο τέλος θα γίνει ό,τι πει η τεχνολογία.