Απογευματινή βόλτα στο κέντρο του Βερολίνου με ανοιξιάτικη λιακάδα. Ο Εμανουέλ Μακρόν τηλεφωνεί στο κινητό μπροστά από ένα καφέ, τον συνοδεύουν ένας σωματοφύλακας και ένας καμεραμάν. Οταν ένας ρεπόρτερ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA τον αναγνωρίζει και τον ρωτά αν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, απαντά: «Τίποτα δεν κρίθηκε ακόμα». Στη συνέχεια, το καθαυτό πρόγραμμα του Βερολίνου, οι συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

«Διαπίστωσα ότι η καγκελάριος έχει την πραγματική βούληση να προχωρήσει μπροστά και να κάνει περισσότερα με τη Γαλλία» είπε ο Μακρόν βγαίνοντας από την καγκελαρία. Με τη Μέρκελ, είπε στους δημοσιογράφους, συζήτησαν ευρωπαϊκά θέματα, όπως η εξέλιξη της Αμυντικής Ενωσης και το Μεταναστευτικό, αλλά και για τον κίνδυνο από τον λαϊκισμό και τον πολιτικό εξτρεμισμό. Δεν αποκάλυψε αν η Μέρκελ τού ευχήθηκε «καλή επιτυχία».

Για την καγκελάριο ήταν μια «ανεπίσημη συνάντηση». Αλλά η επίσκεψη του πεπεισμένου ευρωπαϊστή Μακρόν ταίριαζε απόλυτα στην ανακούφιση της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία που έβαλε φρένο στον Βίλντερς και τους ομοϊδεάτες του αντιευρωπαϊστές. Εξάλλου ο Μακρόν είναι ακριβώς το αντίθετο από τον νέο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συναντάται για πρώτη φορά σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον.

Ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο δεύτερος υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας που πέρασε την πόρτα της καγκελαρίας στο Βερολίνο. Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο ο Φρανσουά Φιγιόν που ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Συνήθως οι επισκέψεις τέτοιου είδους γίνονται σε «αδελφά» κόμματα. Αλλά ο Μακρόν αποτελεί εξαίρεση. Συναντήθηκε και με τη Μέρκελ και με τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Είναι και αυτό ένα δείγμα του ενδιαφέροντος με το οποίο παρακολουθεί η Γερμανία τις εξελίξεις στη Γαλλία, κυρίως από τη στιγμή που ο 39χρονος Μακρόν μπήκε δυναμικά στην κούρσα της προεδρικής εκλογής, με σοβαρότατες πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Μακρόν θεωρείται στο Βερολίνο ως ο μόνος ακραιφνής ευρωπαϊστής υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας. Με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρο του SPD, δημοσίευσε το 2015 κοινή πρόταση για μια Οικονομική και Κοινωνική ΕΕ. «Είσαι ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος που ακολουθεί καθαρή και αδιασάλευτη ευρωπαϊκή γραμμή» τον επαίνεσε χθες ο Γκάμπριελ μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γαλλία, χρειάζεται έναν πρόεδρο με καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό» είπε ο Γκάμπριελ.

Ο Μακρόν θέλει τη στενή γαλλογερμανική συνεργασία. Και δεν πέρασε απαρατήρητο στο Βερολίνο ότι τον Ιανουάριο επαίνεσε την καγκελάριο Μέρκελ και τους Γερμανούς που με τη στάση τους στο Προσφυγικό «έσωσαν την αξιοπρέπεια της Ευρώπης». Ωστόσο, ως πρόεδρος της Γαλλίας, δεν θα είναι εύκολος εταίρος, κυρίως για τους γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες. Στα θέματα της ευρωζώνης π.χ. ο Μακρόν είναι επικριτικός για το αδύναμο ευρώ που βολεύει τις γερμανικές εξαγωγές. Θέλει την ευρωζώνη με δικό της προϋπολογισμό και δικά της ομόλογα.

Από την άλλη πλευρά, στο Βερολίνο ανησυχούν ότι ο Μακρόν χωρίς κόμμα πίσω του δεν θα έχει «δική του βάση» και θα είναι υποχρεωμένος σε συνεχή αναζήτηση πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Προς το παρόν, λέει στο Reuters η Κλερ Ντεμεσμάι της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής DGAP, «είναι ένα αίνιγμα πώς θα καταφέρει ο Μακρόν να περάσει αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της οικονομίας».

Η λύση του αινίγματος, την επομένη των εκλογών.