Διευκρινίσεις για το ζήτημα των αποδοχών και της αποζημίωσης τους διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα δίνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνοντας τα εξής:

«Ο κ. Νίκας, ανεξάρτητα με τα καθήκοντά του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, διατήρησε την εργασιακή σχέση που είχε προηγουμένως με την εταιρία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΕΣΦΑ (Π.Δ. 33/2017) και τα ισχύοντα στην κείμενη νομοθεσία, ο κ. Νίκας, από το διορισμό του ως διευθύνων σύμβουλος, κατείχε, ως το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του ΔΕΣΦΑ, την ανώτατη διευθυντική βαθμίδα της εταιρίας. Μισθολογικά είχε τις αποδοχές διευθυντή του ΔΕΣΦΑ, χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας. Εκ του νόμου, μάλιστα, είχε υποχρέωση να συνταξιοδοτηθεί, πράγμα που έπραξε, εισπράττοντας το εφάπαξ που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη θέση του κλιμακίου του διευθυντή και με βάση την αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του (31 έτη σε ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΔΕΣΦΑ).

Αναλυτικότερα, με τις αποφάσεις 22/11.04.2016 του Εποπτικού Συμβουλίου, 297/12/04/2016 του Διοικητικού Συμβουλίου και 24/24.05.2016 του Εποπτικού Συμβουλίου διορίστηκε ο κ. Νίκας ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, με παράλληλη διατήρηση της σχέσης εργασίας του με τον ΔΕΣΦΑ, ενώ την 19η Σεπτεμβρίου 2016 με τις αποφάσεις 28/19.09.2016 του Εποπτικού Συμβουλίου και 297/2016 του Διοικητικού Συμβουλίου διορίστηκε και διευθύνων σύμβουλος.

Το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ αποφάσισε στις 19/09/2016 και στις 11/11/2016 να διατηρηθεί η έννομη σχέση του κ. Νίκα στην υψηλότερη βαθμίδα καθηκόντων θέσεως της ΕΣΣΕ, δηλαδή, στη βαθμίδα διευθυντή Δραστηριοτήτων και στο κλιμάκιο βασικού μισθού διευθυντή.

Ο διορισμός του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν πρέπει να συγχέεται με το νόμιμο και κατοχυρωμένο δικαίωμα του κ. Νίκα να συνταξιοδοτηθεί, και μάλιστα ως εκ της ΕΣΣΕ όφειλε να υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης με την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, όπως νομίμως έπραξε.

Ουδεμία, λοιπόν, σχέση έχει η συνταξιοδότηση του εν λόγω εργαζομένου με την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που σχετίζεται μόνο με την εργασιακή σχέση που είχε αυτός με το ΔΕΣΦΑ και όχι με τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας.

Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις των διαθεσίμων του ΔΕΣΦΑ γίνονται με το βέλτιστο και ασφαλέστερο για την εταιρία τρόπο. Η Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ είναι υποχρεωμένη έναντι των εργαζομένων της να διασφαλίζει με τον αποδοτικότερο τρόπο τα αποθεματικά της που αφορούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι αυτών, τα οποία πάντα παραμένουν στην εταιρεία, δίχως να επηρεάζονται οι οικονομικές καταστάσεις αυτής και δίχως να επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ τα τιμολόγια των καταναλωτών.

Συνεπώς, καταλήγουν οι πηγές του ΥΠΕΝ, όλες οι κατηγορίες που εκτοξεύονται χαρακτηρίζονται ως αναληθείς.

Τι κατήγγειλε η Νέα Δημοκρατία

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) Σωτήρης Νίκας φέρεται να έκανε «δώρο» στον εαυτό του προαγωγή που του απέφερε αύξηση του εφάπαξ κατά περίπου 100.000 ευρώ, εκτοξεύοντάς το στις 258.000 ευρώ!

Την υπόθεση αποκάλυψε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ πριν από την επιλογή του γι’ αυτή τη θέση εργαζόταν στην εταιρεία ως απλός διευθυντής. «Στις 11 Νοεμβρίου, εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρείχε η θέση του, πέτυχε την έγκριση από το Εποπτικό Συμβούλιο της οργανικής του αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες, στον βαθμό του διευθυντή δραστηριότητας (γενικού διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο)». Λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σκρέκα, ο κ. Νίκας παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική θέση να αυξήσει το εφάπαξ που δικαιούτο κατά περίπου 100.000 ευρώ, φτάνοντας στις 258.000 ευρώ.

Το «χρυσό» εφάπαξ του «εκλεκτού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φυσικά το πληρώνουν οι καταναλωτές», σημειώνει ο βουλευτής της Ν.Δ., μέσω της ακόλουθης διαδικασίας: Λίγες ημέρες πριν από την έγκριση της προαγωγής του, εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να «διασφαλίσει» τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζομένων στον Διαχειριστή από… πιθανό «bail in». Η σχετική εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο για τη μεταφορά του ποσού των 10 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικό προϊόν, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, επικαλείται τόσο τον κίνδυνο ενός «bail in» όσο και την «εμπέδωση ασφάλειας και εργασιακής ειρήνης ενόψει πιθανολογούμενων διοικητικών μεταβολών λόγω της διαδικασίας αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας». Επιπλέον αναφέρει ότι «το ποσό αυτό έχει συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της ανακτήσιμης διαφοράς του 2016 για τα επόμενα έτη».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το ποσό των 10 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο. Ο βουλευτής της Ν.Δ. θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το «χρυσό εφάπαξ» του κ. Νίκα «αποτελεί την πλουσιοπάροχη αμοιβή του για πιθανή συμβολή του στην υπονόμευση ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και στην απώλεια πολύτιμων εσόδων για την ελληνική οικονομία».