Έναν «έξυπνο» δακτύλιο που τοποθετείται γύρω από το προφυλακτικό και καταγράφει όλες τις παραμέτρους του σεξ, ανιχνεύοντας ταυτοχρόνως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κατασκεύασε μία βρετανική εταιρεία.

Ο δακτύλιος λέγεται i-Con Smart Condom, τοποθετείται στη βάση του πέους μετά το κοινό προφυλακτικό και είναι εφοδιασμένος με αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν τη διάρκεια του σεξ, τις καύσεις των θερμίδων, τον αριθμό και την ταχύτητα των διεισδύσεων, καθώς και τις στάσεις του σεξ που χρησιμοποιεί ο άνδρας ανά εβδομάδα, μήνα ή χρόνο.

Καταγράφουν επίσης τη συχνότητα των ερωτικών επαφών, τη διάμετρο του πέους, τη θερμοκρασία του δέρματος και αν έρχεται σε επαφή με νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η σύφιλη.

Ο δακτύλιος είναι επαναχρησιμοποιούμενος, ανθεκτικός στο νερό και πολύ ελαφρύς, ενώ οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι στερεώνει το προφυλακτικό στη θέση του, αποτρέποντας το ενδεχόμενο να γλιστρήσει και να βγει.

Επιπλέον το μέγεθός του δεν είναι σταθερό αλλά μεταβαλλόμενο, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται σε κάθε άνδρα ξεχωριστά.

Όπως ισχύει και για τις άλλες συσκευές καταγραφής παραμέτρων της υγείας, ο δακτύλιος χρησιμοποιεί νανοτεχνολογία και τεχνολογία bluetooth για να έχει ο χρήστης τη δυνατότητα να «φορτώνει» κάθε φορά τα στοιχεία που συλλέγονται σε ένα app για smartphone.

Η καταγραφή στο app γίνεται ανώνυμα, αλλά οι χρήστες θα έχουν αν θέλουν την επιλογή να κοινοποιούν τα πρόσφατα στοιχεία τους σε άλλα άτομα, διευκρίνισε η εταιρεία British Condoms που το παράγει.

Μόλις ολοκληρωθεί το download, το i.Con διαγράφει αυτομάτως τα στοιχεία από τη μνήμη του, ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη χρήση.

Ο δακτύλιος έχει επίσης ενωσωματωμένη μικροθύρα USB, ώστε να μπορεί ο χρήστης να τον φορτίζει στον υπολογιστή του. Η φόρτιση διαρκεί περίπου 1 ώρα, ενώ του παρέχει αρκετή ενέργεια ώστε να λειτουργεί επί 6-8 ώρες συνεχώς.

Η λιανική τιμή του δακτυλίου έχει οριστεί στις 59,99 λίρες Αγγλίας (69,44 ευρώ) και θα έχει εγγύηση 1 έτους.

Η κυκλοφορία του αναμένεται κάποια στιγμή αργότερα εφέτος και αρχικά θα πωλείται μόνο μέσω Ίντερνετ.