Τα καλά νέα από το Eurogroup είναι ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν πως πρέπει να κλείσει το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Τα άσχημα νέα είναι πως όλα τα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, επομένως, θα πρέπει να προηγηθεί σύγκλιση για να βρεθεί το common ground, δηλαδή το κοινό πεδίο για την συμφωνία μεταξύ όλων των μερών. Επιπλέον, από τη χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες έγινε σαφές ότι το ΔΝΤ επιμένει στην ψήφιση προληπτικών μέτρων από την Αθήνα για την περίοδο μετά το 2018 –ούτως ή άλλως η έκθεσή του χαρακτηρίζει το χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο –και ότι οι υπόλοιποι θεσμοί βολιδοσκοπούν γύρω από αυτήν την πιθανότητα. Ομως η Αθήνα επαναλαμβάνει κατηγορηματικά την άρνησή της να νομοθετήσει νέα μέτρα, ειδικά όταν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2016 δείχνουν ότι δεν θα απαιτηθεί καν η ενεργοποίηση του κόφτη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε στους ομολόγους του ότι είναι αντισυνταγματική η προληπτική νομοθέτηση μέτρων –κάτι που ούτως ή άλλως είχε υπερτονιστεί και στη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση την προηγούμενη άνοιξη -, εξηγώντας ότι αυτή η επιμονή είναι αδικαιολόγητη εάν λάβει κανείς υπόψη του τούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. «Είναι κάτι που υπερβαίνει τα όρια της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών καλώντας τους θεσμούς να ξανασκεφτούν τις απαιτήσεις τους δεδομένων των στοιχείων που δείχνουν την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας παραμονές της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, ότι δηλαδή η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να νομοθετήσει ούτε ένα επιπλέον ευρώ μέτρα, δεν πρόκειται να αλλάξει. «Το είπε ο Πρωθυπουργός, άρα αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το πάρεις πίσω» ανέφερε κυβερνητικός παράγων σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Eurogroup. Κύκλοι του Μαξίμου αργά το βράδυ έλεγαν πως είναι ενθαρρυντικό ότι όλοι αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στα δημόσια έσοδα της χώρας και έκαναν λόγο για παράλογες απαιτήσεις του Ταμείου οι οποίες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Και συμπλήρωναν ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ούτως ώστε να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να σκεφτεί καν την νομοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων εις βάρος του ελληνικού λαού.

To Mαξίμου δεν στάθηκε χθες στη σκοτεινή πλευρά των συμπερασμάτων του Eurogroup. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι «ούτως ή άλλως ήταν σαφές ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup», άρα το γεγονός πως παραμένουν σε εκκρεμότητα όλα τα θέματα στα οποία υπάρχουν αποστάσεις δεν αποτελεί στοιχείο που δημιουργεί πρόσθετους προβληματισμούς.

Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ενδεχομένως οι θεσμοί να δοκιμάζουν τις αντοχές της και να ζυγίζουν με τη στάση τους το σημείο μέχρι το οποίο είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις. Για τους ίδιους κύκλους πάντως είναι πολύ σημαντικό στοιχείο πως ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά την συνεδρίαση του Eurogroup αντιτάχθηκε στην πίεση των υπολοίπων για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση τώρα. Επίσης, κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν πως στο γραπτό κείμενο που διένειμε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ μετά το Eurogroup δεν εμπεριέχονται οι αναφορές του στο αφορολόγητο και στη μείωση των συντάξεων, σημεία που επεσήμανε προφορικά στην συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο μέρη.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ… Σε σχέση με την εικόνα που διαμορφώθηκε, ότι δηλαδή και οι θεσμοί πλέον ζητούν την ψήφιση νέων μέτρων τώρα για την περίοδο μετά το 2018, η κυβέρνηση αρνείται ότι συμβαίνει. «Στη συνεδρίαση του Eurogroup κανένας από τους εκπροσώπους των θεσμών δεν έθεσε ζήτημα προληπτικής νομοθέτησης» λένε κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στα ραντεβού που προηγήθηκαν μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των θεσμών κάποιοι εξ αυτών θέλησαν να διερευνήσουν με τον τρόπο τους εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων υποβάλλοντας σχετικά ερωτήματα.

Για το Μέγαρο Μαξίμου το χθεσινό Eurogroup δεν συνιστά κακή εξέλιξη, αρκεί το επόμενο διάστημα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για συνεννόηση όλων των πλευρών χωρίς ακραίες αξιώσεις και παραλογισμούς, επισημαίνουν στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό.