Σε μια πρόσφατη ανάλυση του ιστότοπου BuzzFeed με θέμα τις αμερικανικές εκλογές αναφέρθηκε ότι είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 20 ψευδείς ειδήσεις οι οποίες είχαν διαδοθεί διαμέσου της πλατφόρμας του facebook συμβάλλοντας για αρκετούς στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος και ότι οι χρήστες θα μπορούν ευκολότερα να υποδεικνύουν ψευδείς ειδήσεις στο κοινωνικό δίκτυο.

Γεγονός είναι ότι πολλοί Αμερικανοί έχουν την τάση να πιστεύουν περίεργες ιστορίες και να ρέπουν στη συνωμοσιολογία, σημείωνε πρόσφατα η «Washington Post». Αλλά και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειχναν σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ να εξακολουθεί να δίνει βάση στις διάφορες «αποκαλύψεις» για τη Χίλαρι Κλίντον. Μη νομίζετε ότι οι Δημοκρατικοί είναι καλύτεροι, αφού οι περισσότεροι από τους μισούς ακόμη πιστεύουν ότι οι εκλογές αλλοιώθηκαν λόγω παρέμβασης της Ρωσίας.

Είναι ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι με την άνοδο των μπλογκ, της δημοσιογραφίας των πολιτών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την αντίστοιχη καταβαράθρωση των παραδοσιακών μέσων, το περιεχόμενο που απορρέει από τα μέσα επικοινωνίας έγινε λιγότερο αντικειμενικό.

Μια έρευνα κατέγραψε ότι το 67% των ψηφοφόρων του Τραμπ θεωρεί ότι η ανεργία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, παρ’ όλο που με βάση τα στοιχεία μειώθηκε από 7,8% σε 4,6%. Γι’ αυτό και πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι άκρως ανησυχητικό για το δημοκρατικό πολίτευμα όταν διαπιστώνει κανείς τέτοιες μεγάλες αποκλίσεις στην αντίληψη των πολιτών για τα τεκταινόμενα.