«Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς διαπλοκή; Το “τρίγωνο” αυτό ήταν μια κάποια λύσις για την κυβέρνηση». Παραποιώντας τους στίχους του Καβάφη, το παραπάνω συμπέρασμα ανήκει σε βουλευτή της αντιπολίτευσης και ειπώθηκε χθες, αμέσως μετά το τέλος της τελευταίας συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Οχι αυθαίρετα. Στη χθεσινή συνεδρίαση η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να τεκμηριώσει το «τρίγωνο της διαπλοκής» (τράπεζες – κόμματα – ΜΜΕ) –δεδομένου ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα –γι’ αυτό και ετοιμάζεται μέσα από «αλχημείες» να προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε ένα «φτηνό επικοινωνιακό σόου». Συγκεκριμένα η ΝΔ έκανε λόγο για «μία ακόμα μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης», ενώ η Συμπαράταξη κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής ήθελε να χρησιμοποιήσει την πλειοψηφία του για να περιβάλει με κοινοβουλευτικό μανδύα τις κομματικές του επιλογές εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων». Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, πάντως, επιβεβαίωσε εν μέρει τον ισχυρισμό. Κι αυτό επειδή το πόρισμα –ως συνήθως –εγκρίθηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), συγκεντρώνοντας 12 θετικές ψήφους. Το καταψήφισαν οκτώ βουλευτές (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή), δύο δήλωσαν «παρών» (Το Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων), ενώ απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Αντιθέτως, με ευρεία πλειοψηφία (18 «υπέρ» σε σύνολο 23 βουλευτών) υπερψηφίστηκε η πρόταση να αποσταλεί το τελικό πόρισμα στον εισαγγελέα. Επιφύλαξη διατύπωσαν μόνο οι πέντε βουλευτές της ΝΔ, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι θεσμικά το σωστό θα ήταν να αποφασίσει η Ολομέλεια. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η «τελευταία πράξη» της Εξεταστικής –σε κοινοβουλευτικό επίπεδο –θα δοθεί τη μεθεπόμενη Τετάρτη (1η Φεβρουαρίου) στην Ολομέλεια, όπου και θα συζητηθεί το τελικό πόρισμα.

«ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ…». Πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση όμως τις παραπάνω κατηγορίες; Μολονότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας δεν υπάρχει ένδειξη ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων, για τη συμπολίτευση το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Κυβερνητικές πηγές ήδη από χθες το πρωί διαμήνυαν ότι η υπόθεση της «διαπλοκής», «όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά τώρα αρχίζει» και στήριζαν τα λεγόμενά τους στο γεγονός ότι το τελικό πόρισμα θα αποσταλεί στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για όλους τους εμπλεκομένους. Παραλλήλως, σε χθεσινή άτυπη ενημέρωση, η κυβέρνηση κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έχει το θράσος» και επιμένει ότι μέχρι να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε διαπλοκή και «αδυνατώντας να απαντήσει στους πολίτες, εφευρίσκει τη “διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ”!». Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμιζαν με νόημα τα δάνεια της ΝΔ, ύψους 221 εκατ. ευρώ, και του ΠΑΣΟΚ, ύψους 199 εκατ. ευρώ, ενώ από το επίκεντρο της αντιπαράθεσης δεν γλίτωσαν τα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων». Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι κατηγόρησαν χθες προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εδώ και 11 χρόνια δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ!», με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιστρέφει τα πυρά, καταγγέλλοντας τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ότι «με την από 14/12/2010 επιστολή του προς την ΕΤΕ, ζήτησε να δανειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά παράβαση των κανόνων τραπεζικού δανεισμού, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το παράνομο του αιτήματός του, καθώς δεν πληρούσε τα σχετικά χρηματοοικονομικά κριτήρια».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ. Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα χθες στην Εξεταστική και για έναν ακόμη λόγο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρουσίασαν ως πόρισμα της πλειοψηφίας ένα διαφορετικό κείμενο από αυτό που είχαν δώσει την προηγούμενη εβδομάδα προς μελέτη στα κόμματα. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η προσθήκη αφορά υπόθεση του εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η οποία όμως –σύμφωνα με τον Λοβέρδο –«αφενός δεν εντάσσεται στο ερευνητικό αντικείμενο της Επιτροπής κι αφετέρου έχει τελεσιδικήσει». Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απόπειρες εκδίκησης στο πλαίσιο της κόντρας που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες με τη συγκεκριμένη εφημερίδα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, παραδέχθηκε ότι πράγματι η συγκεκριμένη αναφορά δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο. «Με ενημερώνουν τώρα με SMS, από την ομάδα υποβοήθησης της πλειοψηφίας, ότι το θέμα που θίγει ο κ. Λοβέρδος είναι στο κείμενο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή» ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή της Συμπαράταξης που έκανε λόγο για προσθήκη «απ’ έξω».

ΝΔ. Στη διατύπωση γνώμης της ΝΔ υπογραμμίζεται ότι «μία ακόμη θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Το “τρίγωνο της διαπλοκής” υπάρχει, αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ». Στα βασικά συμπεράσματα των συντακτών του υπομνήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνεται ότι: «Προέκυψε ότι μέτοχος στην εφημερίδα ΑΥΓΗ είναι η offshore εταιρεία με την επωνυμία “THE ATLAS CYPRUS INTERNATIOΝAL TRUST” της οποίας τον πραγματικό ιδιοκτήτη, αλλά και την προέλευση των χρημάτων αρνήθηκαν να αποκαλύψουν».

ΠΑΣΟΚ. «Οι μάσκες έπεσαν. Η Εξεταστική ολοκληρώθηκε και η κυβέρνηση από κατήγορος είναι πλέον απολογούμενη. Σχεδίαζε αντί Εξεταστικής να οργανώσει “Λαϊκό Δικαστήριο”, δηλαδή λιθοβολισμό πολιτικών και κομμάτων, αλλά της προέκυψε “λάκκος λεόντων” που έπεσε η ίδια μέσα» τόνισε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναλύοντας τις πορισματικές θέσεις της Συμπαράταξης.

ΚΚΕ. «Για την ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, άλλωστε το σύνολο των δανείων που έχουν καταγγελθεί, είχε χορηγηθεί από την κρατική ΑΤΕ (…). Τυχόν ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες Αρχές» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά του το ΚΚΕ. Χαρακτηρίζει επίσης «εντελώς αβάσιμη» την αναφορά του πορίσματος Καλούδη στο κόμμα του Περισσού.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Πολιτικές ευθύνες για τη «γενναία κρατική επιχορήγηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ» που ελάμβαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εντοπίζει στο πόρισμά του Το Ποτάμι. Από αυτές δεν εξαιρεί τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο υπογραμμίζει πως αν και «χρωστάει σαφώς λιγότερα, ακολούθησε τις ίδιες πρακτικές και σπατάλες και μάλιστα με τρόπο απροκάλυπτο». «Στην Εξεταστική το “τρίγωνο της διαπλοκής” ήταν σαν το μυστήριο στο τρίγωνο των Βερμούδων: πολλοί μιλάνε γι’ αυτό, κάτι υπάρχει, αλλά κανένας δεν θέλει να πει κάτι συγκεκριμένο…» επισήμανε χθες ο Γιώργος Μαυρωτάς.