Αν η σοκολάτα είναι η απάντηση, δεν έχει σημασία ποια είναι η ερώτηση. Ιδίως μετά τα εξαιρετικά γλυκά νέα που αφορούν τη σοκολάτα και το τρέξιμο. Εντάξει, ίσως όχι πολύ πολύ γλυκά αφού αναφερόμαστε στη μαύρη σοκολάτα και μάλιστα σε αυτήν που έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο (από 55% και άνω).

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εκεί γύρω στο 600 μ.Χ., όταν οι Μάγια μετακομίζοντας στο Μεξικό από τη Γουατεμάλα έφεραν μαζί τους και σπόρους από «Τheobroma cacao», την «τροφή των θεών» τους. Οι θεοί κάτι ήξεραν προφανώς αφού η «τσοκλάτλ», το ρόφημα που έφτιαχναν οι Αζτέκοι από τριμμένους κόκκους κακάο όχι μόνο είχε ιδιαίτερη γεύση και άρωμα αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες. Η καλλιέργεια του κακαόδεντρου εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Κεντρική Αμερική και οι σπόροι απέκτησαν τεράστια αξία, ώστε χρησιμοποιήθηκαν και ανταλλακτικό μέσον στις εμπορικές συναλλαγές. Στους Ισπανούς χρωστάμε τη μεταφορά του κακάο στην Ευρώπη που έγινε λίγο αργότερα κι έμελλε να αλλάξει για πάντα την αντίληψη των Ευρωπαίων για τη γευστική ευχαρίστηση!

Η σοκολάτα είναι πλουσιότατη σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή –αντιοξειδωτικές ουσίες που παρεμποδίζουν την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από καρκίνο, καρδιοπάθειες και γήρανση. Επίσης, περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3 και Ε ενώ είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, μαγγανίου, ασβεστίου, χαλκού και καλίου.

Η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε φαινυλαιθυλαμίνη είναι υπεύθυνη για το αίσθημα ευφορίας που νιώθουμε όταν την καταναλώνουμε αφού προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών και σεροτονίνης, φυσικών οπιοειδών, που έχουν αναλγητική και αγχολυτική δράση, μειώνουν την κούραση, βελτιώνουν τη διάθεση και τονώνουν σώμα και πνεύμα!

Υπάρχουν όμως ακόμη καλύτερα νέα για όσους αθλούνται: οι κατεχίνες και επικατεχίνες! To 2014 η Αμερικανική Ενωση Χημικών είχε αποκαλύψει πως τα συστατικά αυτά, σε αφθονία στο κακάο, μεταβολίζονται από τα βακτήρια του εντέρου σε εκείνο το είδος μορίων που απορροφούμενα από τον οργανισμό έχουν έντονη αντιφλεγμονώδη δράση. Πριν από κάποια χρόνια, σε άλλη έρευνα σε ποντίκια που έγινε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Γουέιν του Ντιτρόιτ και δημοσιεύτηκε στην αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας, η επικατεχίνη φαίνεται να πυροδοτεί στους μυς των πειραματόζωων την παραγωγή μιτοχονδρίων προσφέροντας έξτρα ενέργεια στον οργανισμό.

Μια νέα έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Κίνγκστον έρχεται να επιβεβαιώσει πως παρόμοια αποτελέσματα ισχύουν και για τους ανθρώπους! Οι ερευνητές διάλεξαν εννέα ερασιτέχνες αλλά αφοσιωμένους ποδηλάτες και μέτρησαν την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης σοκολάτας στην επίδοσή τους. Η δοκιμασία περιλάμβανε 20′ στατικού ποδηλάτου σε σταθερή ταχύτητα και ένα δίλεπτο δυνατού σπριντ κατά τη διάρκεια των οποίων μετρήθηκε η φυσική κατάσταση και οι ανάγκες οξυγόνου των συμμετεχόντων. Υστερα από δύο εβδομάδες, οι ποδηλάτες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε όλων τη διατροφή προστέθηκαν 40 γρ. σοκολάτας ημερησίως. Στο πρώτο γκρουπ όμως η σοκολάτα ήταν μαύρη ενώ στο δεύτερο λευκή (που είναι φτωχή σε επικατεχίνες). Σε δύο εβδομάδες επαναλήφθηκε η δοκιμασία και στη συνέχεια οι ομάδες των ποδηλατών άλλαξαν τις… σοκολάτες τους. Επειτα από δύο εβδομάδες η δοκιμασία επαναλήφθηκε για τελευταία φορά. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: κατά τη διάρκεια του σπριντ οι ποδηλάτες που –κάθε φορά –είχαν καταναλώσει μαύρη σοκολάτα κάλυψαν μεγαλύτερη απόσταση από τους άλλους περίπου κατά 10%! Επιπλέον, οι ανάγκες σε οξυγόνο των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του 20λεπτου της δοκιμασίας ήταν σαφώς μειωμένες: κατά 21% για τους ποδηλάτες της μαύρης σοκολάτας ενώ κατά 11% για εκείνους της λευκής.

Αυτό το τελευταίο εύρημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους δρομείς μικρότερων αποστάσεων, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Τζέιν Μπάρελ Ουζκάτεκι, σύμβουλο διατροφής στο Πανεπιστήμιο Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης. «Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε αυτούς που τρέχουν μικρές αποστάσεις (μέχρι 5.000 μ.) σε αγωνιστικούς ρυθμούς αφού ενισχύει την αντοχή όπως το παντζαρόζουμο. Ωστόσο, η δράση της μαύρης σοκολάτας μειώνεται όσο ο χρόνος άσκησης παρατείνεται».

Η συνταγή μας

Σοκολατένιες βουτιές

– Φρούτα κομμένα σε μπουκιές (μήλα, αχλάδια, μπανάνες κ.λπ.) ή μικρά φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα (φράουλες, σταφύλι, βερίκοκα κ.λπ.)

– Δύο φλιτζάνια ψιλοκομμένη

μαύρη σοκολάτα (περιεκτικότητας

55% και άνω)

– Μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο

– Ξύσμα πορτοκαλιού ή σαφράν ή ροζ πιπέρι ή κανέλα ή ό,τι άλλο μπαχαρικό σάς αρέσει το οποίο θα απογειώσει τη γεύση και το άρωμα

Πλένεις, ψιλοκόβεις και στεγνώνεις πολύ καλά τα φρούτα. Λιώνεις τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτοντας το ελαιόλαδο και το μπαχαρικό. Μόλις αποκτήσει ρευστή υφή την αποσύρεις από τη φωτιά και βουτάς τα φρούτα με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Αφήνεις τα σοκολατένια φρούτα να κρυώσουν πάνω σε λαδόκολλα ή στο ψυγείο. Μόλις στερεοποιηθεί η σοκολάτα είναι έτοιμα!

Με μέτρο!

Ηξερες πως:

– Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί πιστεύουν, η σοκολάτα δεν προκαλεί εθισμό

– Η σοκολάτα συμβάλλει στη μακροβιότητα

– Η θεοβρωμίνη της σοκολάτας έχει αντιβηχική δράση

– Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη