Για Παρασκευή, ήταν μια μέρα με έντονη κινητικότητα η χθεσινή στη Βουλή. Η τελευταία εργάσιμη μέρα της εβδομάδας είναι συνήθως ήσυχη στο Κοινοβούλιο, εκτός κι αν συζητείται κάποιο νομοσχέδιο ή αν διεξάγεται η «ώρα του Πρωθυπουργού». Ο Αλέξης Τσίπρας βεβαίως έχει να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή από τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά δεν αποκλείεται να επανέλθει σύντομα στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, για την οποία υπενθυμίζεται πως καθ’ όλη την παραμονή του στην αντιπολίτευση αρεσκόταν να ψέγει τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Χθες, ωστόσο, ήταν διαφορετικά. Στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορούσαν αρκετά μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας, με κάποια από την περιφέρεια να κρατούν ακόμα και τα «μπαγκάζια» τους, καθώς αμέσως μετά θα αναχωρούσαν. Ετσι κάποιοι βουλευτές, όπως η Μαρία Αντωνίου, ο Μουσταφά Μουσταφά και Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν, ψήφισαν πρώτοι απ’ όλους τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά των διακρίσεων στην εργασία λόγω φύλου, θρησκείας, εθνότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, προκειμένου να μη χάσουν τις πτήσεις τους. Σημειώνεται ότι η ονομαστική ψηφοφορία για τα τέσσερα πρώτα άρθα του εν λόγω νομοσχεδίου –αφορούν ομόφυλα ζευγάρια και δικαιώματα πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού –προκλήθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι. Απώτερος σκοπός ήταν να καταδειχθεί η στάση των ΑΝΕΛ στις επίμαχες διατάξεις, δεδομένου ότι μια μέρα νωρίτερα είχε προηγηθεί το ομοφοβικό ξέσπασμα του βουλευτή της συμπολίτευσης Κώστα Κατσίκη. Χθες λοιπόν ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, απόντος του αρχηγού του Πάνου Καμμένου, καταψήφισε τις διατάξεις –όπως σαφώς είχε κάνει γνωστό ότι θα πράξει τις προηγούμενες μέρες. Είχε όμως και δύο διαφοροποιήσεις. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις τάχθηκαν «υπέρ». Από τους ΑΝΕΛ απουσίαζαν και η Ελενα Κουντουρά, ο Γιώργος Λαζαρίδης και ο Βασίλης Κόκκαλης.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Το νομοσχέδιο τελικώς υπερψηφίστηκε, με τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να παρίστανται στην Ολομέλεια και να δίνουν τη θετική τους ψήφο. «Υπέρ» του νομοσχεδίου ψήφισαν 201 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι από τους 75 βουλευτές της ΝΔ έλειπαν οι 35. Ο λόγος της απουσίας τους βέβαια δεν ήταν για όλους κάποια ανειλημμένη υποχρέωση, όπως για παράδειγμα ισχύει για την περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία βρίσκεται στην Κρήτη, αλλά ούτως ή άλλως είχε στηρίξει με θέρμη το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Για κάποιους ήταν η ουσιαστική διαφωνία τους με τις επίμαχες διατάξεις. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό σχόλιο γαλάζιου βουλευτή, ο οποίος μετά το τέλος της ψηφοφορίας υποστήριξε ότι «αυτή η υποκρισία θα πρέπει να σταματήσει, θα πρέπει να έχουν όλοι το θάρρος της γνώμης τους και όχι να κρύβονται».

Κατά τα λοιπά, από το ΚΚΕ όσοι βουλευτές προσήλθαν δήλωσαν «παρών», ενώ της Χρυσής Αυγής καταψήφισαν. Ετσι το τελικό αποτέλεσμα, σε σύνολο 227 ψηφισάντων, διαμορφώθηκε σε 201 «υπέρ», 21 «κατά» και 5 «παρών». Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος και Νίκος Νικολόπουλος, με τον πρώτο να αποτελεί μια από τις εκπλήξεις της χθεσινής ψηφοφορίας. Υπήρξαν επίσης επιστολικές ψήφοι –κυρίως από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και λίγους της ΝΔ -, οι οποίες όμως δεν προσμετρώνται στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Αυτά στην αίθουσα της Ολομέλειας, διότι έναν όροφο πιο ψηλά, στην αίθουσα της Γερουσίας, πραγματοποιήθηκαν χθες δύο διαδοχικές συνεδριάσεις Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Αυτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα και οι δύο είχαν ως αντικείμενο συζήτησης τον προϋπολογισμό. Στην πρώτη, που ήταν διευρυμένη, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 ως την «τελική πράξη της επίθεσης κατά της μεσαίας τάξης αλλά και κατά των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας». Η ίδια κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «παραμένει αριστερός μόνο στους επικήδειους», προειδοποιώντας ότι η χώρα οδηγείται σε νέα αδιέξοδα και προβλήματα από μια κυβέρνηση «αποτυχημένη αλλά κυνικά προσκολλημένη στις καρέκλες της εξουσίας, χωρίς βέβαια αυταπάτες». «Αυτή η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της. Οσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι «λύση δεν είναι η συντηρητική παλινόρθωση, η δεξιά πολιτική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».

Η δεύτερη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, όπου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, ενημέρωσε τους βουλευτές τόσο για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές όσο και για τον προϋπολογισμό.

ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ. Ο Πάνος Καμμένος πάντως χθες έλαμψε διά της απουσίας του. Κι αυτό επειδή στα περισσότερα πηγαδάκια στη Βουλή πρωταγωνίστησε η πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Αμυνας προς τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας προκειμένου να μεταβούν μεθαύριο, Δευτέρα, στο Καστελλόριζο. Σύμφωνα με πληροφορίες από βουλευτή της ΝΔ, η πρόσκληση εστάλη την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πεντάγωνο, γι’ αυτό και την ερμήνευσε ως «κίνηση αντιπερισπασμού». Σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι για τα θέματα άμυνας οι βουλευτές θα ενημερωθούν στο ακριτικό νησί. Πολλά κόμματα ωστόσο, όπως το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, μιλούν για «επικοινωνιακό παιχνίδι» του υπουργού και αρνούνται να συμμετάσχουν στο «σόου» –όπως τόνισαν πολλοί εξ αυτών –λόγω της συγκυρίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο προαναφερθείς βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε χθες πάντως πως αν η ΝΔ αποφασίσει να συμμετάσχει στο ταξίδι, θα εκπροσωπηθεί συμβολικά από έναν βουλευτή της.

Ολα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η Βουλή να χαράξει επί του θέματος διακριτικές αποστάσεις. Πηγές από το προεδρείο της Βουλής επισήμαναν χθες ότι οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών γίνονται μόνο στη Βουλή και ότι ο μόνος που συγκαλεί τις Επιτροπές είναι ο πρόεδρός τους. Ωστόσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας ξεκαθάρισε στους βουλευτές ότι αυτή θα συνεδριάσει κανονικά στον χώρο του Κοινοβουλίου και ότι το πρόγραμμα του ταξιδιού των βουλευτών στο Καστελλόριζο περιλαμβάνει επαφές με τους τοπικούς παράγοντες του νησιού.