«Μην τρως ψωμί γιατί παχαίνει», «κόψε το ψωμί αν θες να αδυνατίσεις», «άσε το ψωμί, είναι κενές θερμίδες». Παραινέσεις όπως αυτές όλοι έχουμε ακούσει, αλλά το γεγονός ότι πολλοί τις πιστεύουν, δεν σημαίνει πως αυτομάτως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, μέλος των Ομάδων Ειδικών Δημοσίας Υγείας και Αθλητικής Διατροφής του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, το ψωμί είναι και πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, διότι είναι εξαιρετικά θρεπτικό, ένα από τα πιο ασφαλή τρόφιμα και μια από τις καλύτερες αμυλώδεις τροφές.

Ολα αυτά όμως ισχύουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις, διότι ούτε όλα τα είδη άρτου είναι κατάλληλα για όλους ούτε πρέπει να γίνεται αλόγιστη κατανάλωση.

«Υπάρχουν ορισμένες ομάδες ασθενών οι οποίες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές με την κατανάλωση ψωμιού» λέει. «Στην κατηγορία αυτή ανήκουν λ.χ. οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που πρέπει να τρώνε κυρίως μαύρο ψωμί και σε λογικές ποσότητες, οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη που πρέπει να τρώνε μόνο ψωμί χωρίς γλουτένη και όσοι πρέπει να περιορίσουν το αλάτι (εξαιτίας υπέρτασης, νεφροπάθειας κ.λπ.) οι οποίοι πρέπει να τρώνε ψωμί με μειωμένο αλάτι ή και εντελώς ανάλατο, διότι το ψωμί κατά κανόνα περιέχει πολύ».

Διαβάστε περισσότερα εδώ