Μετά τον ανασχηματισμό το Μαξίμου δείχνει πως επιστρέφει στους παλιούς του ρυθμούς. Το επιβεβαιώνει η νέα επίθεση της κυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία με την κατηγορία ότι επί της ουσίας υπονομεύει τη δεύτερη αξιολόγηση ποντάροντας στην καταστροφή και η αιχμή ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παρέβη τη συνταγματική της υποχρέωση να συναινέσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Γι’ αυτό το θέμα μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε ότι εάν δεν υπάρξει ΕΣΡ η κυβέρνηση θα αποφασίσει συλλογικά για τα επόμενα βήματά της αρνούμενη «να αποδεχθεί την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς απόλυτης ανομίας και ασυδοσίας». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, εάν αυτό θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση βεβαιώσεων προσωρινής λειτουργίας.

Πάντως, αν κάτι έγινε σαφές από το χθεσινό briefing είναι ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν τροποποιείται ούτε εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ούτε λόγω του ανασχηματισμού, ούτε λόγω των δυσάρεστων δημοσκοπικών ευρημάτων.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιθυμεί να ανακόψει την έναρξη μιας καταστροφικής συζήτησης για τέταρτο Μνημόνιο και προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης για τη σχετική φημολογία στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το νέο επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως το τέταρτο Μνημόνιο είναι η στρατηγική και η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, την ηγεσία της οποίας κατηγορεί μάλιστα πως θέλει να ανταλλάξει σκληρές μεταρρυθμίσεις διάλυσης της κοινωνίας με τη ρύθμιση του χρέους που μέχρι πρότινος θεωρούσε ότι δεν είναι βιώσιμο. Στον αντίποδα το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει ότι η ρύθμιση του χρέους είναι εφικτή χωρίς να δοθεί αντάλλαγμα η κοινωνική συντριβή «που θέλει ο κ. Μητσοτάκης».

Για το Μαξίμου, το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και διαιώνιση της ανοχής απέναντι στο σύστημα διαπλοκής. Η εντολή όμως που έχει πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να προστατεύσει την κοινωνική πλειοψηφία από τις συνέπειες μιας δημοσιονομικής προσαρμογής που συσσωρεύει βάρη σε μία ήδη επιβαρημένη κοινωνία.

ΤΟ EUROGROUP. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε χθες σχετικά ικανοποιημένη από τις εξελίξεις στο Eurogroup και τη διαβεβαίωση πως ο επικεφαλής του ESM θα εξειδικεύσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος για την επόμενη συνεδρίαση του οργάνου στις 5 Δεκεμβρίου. Αρα έχει ένα επιπλέον κίνητρο να επιταχύνει για την τάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Χωρίς υποχωρήσεις αρχών, αλλά και χωρίς αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες». Κι αυτό προκειμένου να ακολουθήσει η έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, όπως επίσης και από την ΕΚΤ, ώστε να προχωρήσει και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικά για το Ταμείο η κυβέρνηση λέει πως θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και τονίζει πως «νέα σχέση με οποιονδήποτε εταίρο δεν προβλέπεται στο επόμενο διάστημα», ακυρώνοντας τις φήμες για νέα συμφωνία με το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις που παραμένουν αποκαρδιωτικές για την κυβέρνηση, το Μαξίμου δηλώνει πως τις παρακολουθεί, τις λαμβάνει υπόψη, όμως δεν επαναπροσδιορίζει τη γραμμή του με βάση τα ευρήματά τους. «Οι δημοσκοπήσεις ούτε ανεβάζουν, ούτε ρίχνουν κυβερνήσεις. Αυτός που ρίχνει κυβερνήσεις είναι ο ελληνικός λαός στη συνταγματική προθεσμία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος» σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019.\

Απόφαση Τσίπρα η αποπομπή Φίλη

Το Μαξίμου αρνείται εμμέσως πλην σαφώς ότι ρόλο στην απόφαση του Πρωθυπουργού για αντικατάσταση του Νίκου Φίλη έπαιξαν οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την Αρχιεπισκοπή. Το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση ήταν ότι ο Πρωθυπουργός κρίνει την καταλληλότητα των προσώπων και πως στις αποφάσεις του «δεν βαραίνουν πιέσεις από θεσμικούς ή από εξωθεσμικούς παράγοντες». Αίσθηση έκανε η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου –κάτι που θεωρήθηκε και αιχμή προς το πρόσωπο του Νίκου Φίλη –πως «το πότε, ποιος και με ποια στρατηγική θα ανοίξει και θα διαχειριστεί μέτωπα και ρήξεις είναι προϊόν συλλογικής απόφασης». Επί της ουσίας το Μαξίμου κατηγορεί τον πρώην υπουργό πως προκάλεσε σύγκρουση με την Εκκλησία την ώρα που η κυβέρνηση κινούνταν σε άλλη γραμμή.Πάντως χθες το βράδυ στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε καμία κουβέντα για τον ανασχηματισμό. Οι πληροφορίες λένε ότι ούτε ο Νίκος Φίλης άνοιξε συζήτηση για την αντικατάστασή του.