Από «κόσκινο» θα περάσουν χιλιάδες υποθέσεις επιστροφών φόρου αλλά και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας. Μετά την υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για τη διενέργεια εσωτερικών ελέγχων, δειγματοληπτικά, τόσο σε Εφορίες από όλη την Ελλάδα όσο και στο κεντρικό σύστημα.

Στο «μάτι» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ θα βρεθούν φάκελοι με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πραγματοποιήθηκαν από τις ΔΟΥ με στόχο τον εντοπισμό τυχόν παράτυπων διαδικασιών στη διαδικασία επιστροφής των φόρων αλλά και τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε φορολογουμένους οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (π.χ., με αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές). Η ΑΑΔΕ αναμένεται να «τσεκάρει» και τη λειτουργία του κεντρικού συστήματος.

Ο αρχικός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για φέτος προέβλεπε τη διενέργεια 4.000 ελέγχων στις επιστροφές φόρου, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί μετά την υπόθεση των εκβιασμών από υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Οπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών φόρων, με χρήση διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις περιορίζεται δραστικά η ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διαφθοράς.

Εως το τέλος του 2024 η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να επιστρέψει φόρους ύψους 6,588 δισ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα βάζοντας «γκάζια» στη διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ και δρομολογώντας την άμεση επιστροφή φόρων σε ποσοστό άνω του 95% για όλες τις φορολογίες. Ειδικότερα για τον ΦΠΑ, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ στόχος είναι η διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, η αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση και η  αξιοποίηση «χρυσής λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠA.

Φόρος εισοδήματος

Στο μέτωπο των επιστροφών φόρου εισοδήματος που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογουμένους με πιστωτικό εκκαθαριστικό οι οποίοι δεν έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα που δικαιούνται, και μάλιστα σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την ημέρα που υπέβαλαν τη δήλωσή τους. Περίπου ένας στους τέσσερις φορολογουμένους με επιστροφή φόρου διαπίστωσε ότι η ΑΑΔΕ προχώρησε στον συμψηφισμό της  επιστροφής με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή με άλλες οφειλές.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιστρέψει 20,3 εκατ. ευρώ σε 94.209 φορολογουμένους χωρίς χρέη. Για άλλους 32.654 φορολογουμένους έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου, με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 9,03 εκατ. ευρώ. Μόνο για 38 φορολογουμένους οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις ΔΟΥ, οι οποίες επέστρεψαν συνολικά το ποσό των 24.182 ευρώ. Μέχρι στιγμή η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 29,32 εκατ. ευρώ σε 126.901 φορολογουμένους ή στο 90,69% που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση από την οποία προέκυψε εκκαθαριστικό σημείωμα.

H διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ, αρχικά οι δικαιούχοι επιστροφών φόρου ελέγχονται εάν χρωστάνε στην Εφορία ή στον ΕΦΚΑ και γίνεται η ανάλογη παρακράτηση στο σύνολο ή σε μέρος του ποσού της επιστροφής. Παράλληλα γίνονται και έλεγχοι εάν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές, από τρέχουσες υποχρεώσεις.

Στις επιστροφές ΦΠΑ, οι πρώτοι που βλέπουν το «χρώμα του χρήματος» είναι οι συνεπείς επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Κεντρικό ρόλο παίζει «χρυσή λίστα» στην οποία εντάσσονται με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.