Το κενό που έχει προκύψει από τον κατακερματισμό των δυνάμεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς εντοπίζεται από όλους τους εμπλεκομένους. Θα υπαναχωρήσουν όμως οι προσωπικές στρατηγικές προκειμένου να ανακάμψει το αίσθημα της συλλογικότητας και να δημιουργηθεί, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, ένας αυτόνομος πόλος απέναντι στον συντηρητισμό της ΝΔ και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ; Το ερώτημα τίθεται με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή. Και όχι μόνο από αυτή, βεβαίως, καθώς συζητήσεις γίνονται ήδη στον ευρύτερο χώρο και θα ακολουθήσουν κι άλλες το επόμενο διάστημα. Στο ίδιο πλαίσιο, για παράδειγμα, ο Παπανδρέου έχει ζητήσει να δει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Με αυτά τα δεδομένα, η απάντηση στο ερώτημα δεν θα αργήσει να δοθεί. Μια νότα αισιοδοξίας προκύπτει από τα επιτελεία των δύο κομμάτων αλλά και τις δηλώσεις των δύο πολιτικών μετά το τέλος της συνάντησης, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας. Το γενικότερο κλίμα αποτυπώνεται εύστοχα σε μία φράση του πρώην υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος βρέθηκε χθες στη Βουλή για το προγραμματισμένο εδώ και μέρες ραντεβού. «Το μέλλον της Κεντροαριστεράς είναι συζητήσιμο. Του καπιταλισμού απέδειξε ότι διαθέτει ακόμα κάποιες αντοχές, της κυβέρνησης όχι τις ίδιες» είπε συζητώντας με δημοσιογράφους. Επισήμανε ακόμη πως ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται με πρωτοβουλίες και ειλικρινή διάθεση.

«Η δεξιά και η αριστερή συντήρηση απέδειξαν ότι αδυνατούν να τα βάλουν με τα κακώς κείμενα για να χτυπήσουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Στον προοδευτικό χώρο υπάρχουν διαφορετικές δυνάμεις που σε αυτή τη φάση είναι χρήσιμο να διατηρήσουν την οργανωτική αυτονομία τους, αλλά και να δημιουργήσουν μια κοινή πλατφόρμα πολιτικών, ένα κοινό μέτωπο» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Οπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, ο ίδιος ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο της σύμπλευσης. Αυτό, όπως είπε, πρέπει «να βασιστεί σε μια πολιτική συμφωνία για το πού πάει η χώρα, ποια είναι τα πραγματικά αίτια της κρίσης και ποιες οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε». Γι’ αυτό πρότεινε τη δημιουργία «ενός σοβαρού βήματος διαλόγου, ενός φόρουμ τακτικών συναντήσεων των ηγετών του χώρου», με στόχο τη διαμόρφωση αυτής της κοινής πλατφόρμας.

ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΜΜΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ’ ιδίαν συζήτηση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τού μετέφερε ότι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκουν την εμβάθυνση, τη διεύρυνση και την ισχυροποίηση του χώρου. Κατά τη διαδικασία της προγραμματικής διαβούλευσης που πρότεινε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε πως καθώς υπάρχει κόπωση της κοινωνίας από τις ατέρμονες διαβουλεύσεις, η συγκεκριμένη συζήτηση θα πρέπει να γίνει στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος, ο οποίος δεν θα είναι συμπλήρωμα κανενός, αλλά θα έχει καθαρά προοδευτικό και σοσιαλιστικό χαρακτήρα. Επισήμανε επίσης στον Γιώργο Παπανδρέου ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα κόμμα ανοιχτό, όπου το ΚΙΔΗΣΟ μπορεί να προσέλθει διατηρώντας την οργανωτική αυτονομία του. Στη Συμπαράταξη άλλωστε συστεγάζονται το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι κινήσεις πολιτών.

«Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς έχει ταλαιπωρηθεί από τις ατέρμονες διαβουλεύσεις και τα ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια. Γι’ αυτό είναι η ώρα των πράξεων. Στη ΔΗΜΑΡ και στη Συμπαράταξη εντείνουμε τις διεργασίες σε επίπεδο κοινωνίας για την εμβάθυνση, την ισχυροποίηση και τη διεύρυνση του εγχειρήματος» δήλωσε μετά το τέλος της συζήτησης ο Θεοχαρόπουλος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ FAST TRACK. Της συνάντησης Θεοχαρόπουλου – Παπανδρέου είχε προηγηθεί η άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο γραφείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Εκεί συζητήθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας με κυρίαρχα το Συμβούλιο της Επικρατείας και την επικείμενη απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες. Παραλλήλως αποφασίστηκε η συνέχιση των περιοδειών, η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός των οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε όλη τη χώρα.

Οσον αφορά τις συζητήσεις για την ενίσχυση του χώρου της Κεντροαριστεράς, στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως είναι καλοδεχούμενοι όσοι θέλουν να έλθουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεν θέλουν ωστόσο να χαθεί περισσότερος χρόνος σε διαδικαστικές συζητήσεις καθώς, όπως επισημαίνουν, ο κόσμος απαιτεί συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματά του και αυτό προέχει. Υπενθυμίζουν ακόμη πως οι ίδιοι τιμούν το πόρισμα στο οποίο είχαν καταλήξει οι δίμηνες εργασίες της Επιτροπής Διαλόγου –στις οποίες συμμετείχαν κινήσεις, φορείς και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου –και είναι έτοιμοι να προσθέσουν οποιαδήποτε πρόταση. Ολα αυτά, πάντα στο πλαίσιο που ήδη έχει διαμορφωθεί και μακριά από τις αέναες συζητήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να στρέψουν το δυναμικό της Κεντροαριστεράς στο να κοιτάζει το δέντρο και όχι το δάσος.