Την περασμένη Παρασκευή, νομικός συμπαραστάτης της κυβέρνησης στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ειδοποίησε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για την τάση που είχε διαμορφωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ασφαλείς πληροφορίες φέρουν τον συγκεκριμένο παράγοντα να επικρίνει την κυβέρνηση για εντελώς λάθος μεθοδεύσεις. Θα μπορούσε, έλεγε ο νομικός παράγων, η κυβέρνηση να έχει μεθοδεύσει έτσι τα πράγματα ώστε να μην έχει κριθεί το προηγούμενο διάστημα αν είναι συνταγματική ή όχι η παράκαμψη του ΕΣΡ (κάτι που σαφώς διατυπώνεται στο άρθρο 15 του Συντάγματος). Κριτική έγινε και στη μεθόδευση δημοσιοποίησης της υποκλαπείσας ιδιωτικής ζωής αντιπροέδρου του ΣτΕ, όχι τόσο στις τερατώδεις συνδηλώσεις που δόθηκαν όσο στους χειρισμούς και στη δημοσιοποίηση του ονόματός του από την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρήθηκε ότι συσπείρωσαν τους δικαστές γύρω από έναν συνάδελφό τους γνωστό για την προσήλωση στους θεσμούς.

Παραπέμπουν όλα αυτά σε κυνισμό και λασπώδεις μεθοδεύσεις; Αυτό ακριβώς έγινε: οι θεσμοί έγινε προσπάθεια να κυλιστούν στη λάσπη. Αυτοί που επέκριναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για άγνοια του Μοντεσκιέ, έγραψαν και τον Μοντεσκιέ και τον Διαφωτισμό και τη δημοκρατία στα λασπωμένα παπούτσια τους. Και άρχισαν να βυσσοδομούν, προκειμένου να ξεπεράσουν τον σκόπελο που καταστατικά θέτουν οι δημοκρατικοί κανόνες. Η επιλογή της κυβερνητικής αναδίπλωσης να δοθούν ετήσιες προσωρινές άδειες με ετήσιο αντίτιμο είχε αποφασιστεί πριν μετατραπεί η συνεδρίαση του ΣτΕ σε δημόσια διαδικασία. Υποτίθεται ότι η μεθόδευση αυτή θα είναι η σανίδα σωτηρίας του συστήματος Νίκου Παππά, δηλαδή του συστήματος Τσίπρα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι παρά το νέο λάθος που έρχεται να διορθώσει το παλιό λάθος.

Ας υποθέσουμε ότι τα κανάλια πρέπει να πληρώσουν, ας πούμε, 7 εκατ. ευρώ για την ετήσια λειτουργία τους. Και ας υποθέσουμε ότι σε αυτή τη ρύθμιση θα κληθούν να συμμετάσχουν και «υπερθεματιστές» του ακυρωθέντος διαγωνισμού Παππά που δεν είχαν κανάλι έως σήμερα (Μαρινάκης ή Ιβάν Σαββίδης). Γιατί όμως να το κάνουν οι νεοεισελθόντες; Γιατί να μπουν σε μια επενδυτική περιπέτεια (ένα κανάλι έχει τεράστιο κόστος για προσωπικό, μηχανήματα και πρόγραμμα) επιχειρηματίες, σε πολύ πιο ανταγωνιστικό πεδίο από αυτό που τους είχε ετοιμάσει ο Νίκος Παππάς, σε περιβάλλον μάλιστα αβεβαιότητας αφού σε έναν χρόνο η επένδυσή τους δεν θα μπορεί να έχει καν εχέγγυα νομιμότητας;

Μην πιστεύουν λοιπόν ότι θα μπορέσουν με μια κίνηση τακτικής (την οποία έχουν έτοιμη από μέρες, πριν μάθουμε καν το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ και των μειοψηφικών απόψεων) σε συνδυασμό με μια στρατηγική πόλωσης και ηθικολογικών επιθέσεων στους πολιτικούς αντιπάλους τους να ξεφύγουν από τον λάκκο στον οποίο έπεσαν οι αυταρχικοί κυβερνώντες. Η αντιδημοκρατική παρέκκλιση θα συνοδεύει εσαεί τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του –και τους ανανεωτικούς αριστερούς του πλουραλισμού που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και συνεχίζουν να τον στηρίζουν.

Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε και συνεχίζει να συμπεριφέρεται με μεθόδους παρακράτους. Η δημοκρατία είναι, περισσότερο από ποτέ, υπόθεση του πατριωτισμού των Ελλήνων.