Με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τις διαφωνίες τους στα δύο πρώτα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι, τον ακατάσχετο λογαριασμό και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, άρχισε η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι δυσκολίες προβλέπεται να κλιμακωθούν όταν η συζήτηση θα εισχωρήσει βαθύτερα στα πιο ευαίσθητα θέματα και κυρίως στο Εργασιακό.

Η κυβέρνηση ωστόσο πιέζεται να τελειώσει την αξιολόγηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε χθες ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Σημειωτέον ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα ώς την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Θα αναχωρήσουν την Παρασκευή, με στόχο να επανέλθουν το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου για τις τελικές συζητήσεις. Ετσι, θα απομένουν περίπου 20 ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Στο θέμα της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών επικεντρώνονται:

– Στα κριτήρια βιωσιμότητας μιας επιχείρησης ώστε να κάνει χρήση των ευεργετικών ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

– Στο κούρεμα των χρεών. Στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα εάν θα εξαιρούνται του κουρέματος φόροι προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα πρέπει να μπορούν να γίνονται διαγραφές και σε χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα υπάρχει η πρόταση να ισχύει ανάλογη μεταχείριση σε περίπτωση κουρέματος των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με τις τράπεζες και τους άλλους πιστωτές. Κάτι τέτοιο προβλέπεται στις τροποποιήσεις του πτωχευτικού κώδικα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, κατά τη χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εξέφρασαν διαφωνίες υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση κουρέματος των χρεών προς το Δημόσιο αυτό θα πρέπει να αφορά μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις.

– Στην προστασία 2 έως 4 μηνών της επιχείρησης που συμμετέχει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό από αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμούς κ.λπ.) που μπορεί να της επιβάλουν τρίτοι (προμηθευτές, πιστωτές, εργαζόμενοι κ.ά.). Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αυτό είναι αναγκαίο για να μπορεί να προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τους δανειστές να εκφράζουν κάθετη διαφωνία.

– Στη διάρκεια της ρύθμισης. Η ελληνική πλευρά έχει αφήσει να διαφανεί ότι η πρότασή της είναι οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού να έχουν διάρκεια δύο ετών –οι δανειστές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερη.