Με άδειες βαλίτσες επέστρεψε το οικονομικό επιτελείο από τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε πάγο στις φιλοδοξίες για άμεσες αποφάσεις ελάφρυνσης του χρέους, αψηφώντας τις –εξίσου σκληρές –δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι όπως είναι σήμερα το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Η αβεβαιότητα προκαλεί ρίγη ανησυχίας στην κυβέρνηση, η οποία φοβάται ότι αν δεν ληφθούν αποφάσεις για το χρέος δεν θα δώσει ούτε ο Μάριο Ντράγκι το πολυαναμενόμενο δώρο του, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και θα τιναχθεί στον αέρα ο οικονομικός της σχεδιασμός.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην Ουάσιγκτον είναι ότι το πρακτορείο Ρόιτερ σε τηλεγράφημά του χθες προεξόφλησε, επικαλούμενο δυο αξιωματούχους, ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, επειδή δεν το θεωρεί ρεαλιστικό αν δεν γίνει ελάφρυνση χρέους. Το δημοσίευμα προσέθετε ότι το Ταμείο θα παραμείνει σ’ έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο.

Χθες το βράδυ, ωστόσο, ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε: «Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας».

«ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ». Την κατάσταση περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν παρομοίασε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, την Ελλάδα με γαζέλα η οποία έχει παγιδευτεί ανάμεσα σε δυο ελέφαντες που παλεύουν, το ΔΝΤ και τη Γερμανία.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τσακαλώτος χαρακτήρισε τον Σόιμπλε «πανούργο» πολιτικό, ο οποίος δεν μπορεί παρά να αντιλαμβάνεται ότι «δεν μπορεί να τα έχει όλα», δηλαδή και το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα και το χρέος να μην έχει ρυθμιστεί. «Κάτι πρέπει να δώσει και πιστεύω πως βαθιά μέσα στην καρδιά του το καταλαβαίνει αυτό» είπε.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, επιμένει ότι μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος άμεσα, παρά τις δηλώσεις Σόιμπλε. Οπως είπε έλληνας αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους στη Ουάσιγκτον, «τα μέτρα τώρα θα ανακοινωθούν. Μόνο ο Σόιμπλε λέει «ας περιμένουμε το 2018 και βλέπουμε». Η ερμηνεία της απόφασης του Μαΐου (σ.σ. του Eurogroup) για τους περισσότερους είναι να ανακοινωθούν τώρα τα μέτρα και να εφαρμοστούν αργότερα. Το ΔΝΤ για να φτιάξει το DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) του πρέπει να ξέρει τι θα κάνουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ. Ο στόχος της ελληνικής πλευράς, όπως τον περιέγραψε ο έλληνας αξιωματούχος, είναι να κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο το θέμα του χρέους. Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις τόσο για το χρέος όσο και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Κι αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι, όπως είπε, όταν δυσκολεύονται αποφασίζουν πάντα την τελευταία στιγμή –«It goes to the wire» ήταν η έκφραση του έλληνα αξιωματούχου.

Ο ρόλος της δεύτερης αξιολόγησης που ξεκινά με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα, στις 17 Οκτωβρίου, είναι κρίσιμος γιατί από την ολοκλήρωσή της θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις τόσο για το χρέος όσο και για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Ρόιτερ, αν η αξιολόγηση καθυστερήσει, τότε οι συνομιλίες για το χρέος θα αναβληθούν μετά τις εκλογές στη Γερμανία, το φθινόπωρο του 2017.

Το γεγονός αυτό ασκεί αφόρητη πίεση στην ελληνική πλευρά να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Το θέμα των πρόσθετων μέτρων, εξάλλου, έχει επανέλθει στην ατζέντα, αφού ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν είπε ότι αν δεν γίνει η ρύθμιση του χρέους, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βγαίνουν τα νούμερα. Ο έλληνας αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι την ανάγκη αυτή την καλύπτει ο κόφτης που θα ενεργοποιηθεί, σε περίπτωση που δεν πιάνονται οι στόχοι, όπως φοβάται το ΔΝΤ.

Η πρώτη προτίμηση της Ελλάδας είναι να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είπε εξάλλου ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι οι απόψεις της κυβέρνησης έχουν αλλάξει από τότε που δεν ήθελε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, προφανώς επειδή το Ταμείο είναι τώρα ο ισχυρότερος σύμμαχός της στο θέμα του χρέους.

Η δεύτερη κατά σειρά προτίμηση είναι να μην είναι μέσα το ΔΝΤ και η τρίτη και χειρότερη είναι να μην υπάρξει απόφαση.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε τον φόβο ότι «αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση».

Και ρουκέτα για την αξιολόγησηπου κρίνεται σήμερα στο Eurogroup

Ο Σόιμπλε όμως πέταξε και μια δεύτερη τορπίλη κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον, αμφισβητώντας ότι έχουν ικανοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

«Ειμαστε μακράν κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων» είπε σε συνέντευξη Τύπου, προκαλώντας αίσθηση. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση που θα μας κάνουν οι θεσμοί στο Eurogroup. Εχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στο τι θα αποφασίσουν».

Ωστόσο, έλληνας αξιωματούχος που μίλησε στους έλληνες δημοσιογράφους είπε ότι «έχουμε το compliance report (σ.σ. την έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών) και είναι ολοκληρωμένα τα προαπαιτούμενα». Ανάλογη πληροφορίες μετέδιδε χθες και πηγή των θεσμών. To Eurogroup συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.