Το ΔΝΤ φανέρωσε χθες τι εννοούσε προχθές ο επικεφαλής οικονομολόγος του Μορίς Ομπστφελντ όταν έλεγε ότι «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης –και τους στόχους του προγράμματος –και το χρέος σε πολύ υψηλότερα.

Με άλλα λόγια, «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και αυτό σημαίνει ότι πρέπει είτε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα είτε να προχωρήσει η Ευρώπη σε ελάφρυνση του χρέους, όπως ζητά επίμονα το ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε εμμέσως –μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg –στο Ταμείο, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική από τις άλλες χώρες με τις οποίες ασχολείται το ΔΝΤ σε όλο τον κόσμο, ότι εδώ υπάρχει μια συμφωνία των υπουργών Οικονομικών για βραχυχρόνια μόνο μέτρα «και θα εξετάσουμε αργότερα πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται πραγματικά» και ότι το ΔΝΤ «στην Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί γιατί υπάρχει εδώ και ο ESM».

Κάπως έτσι στήθηκε το σκηνικό της αντιπαράθεσης, ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν ως το τέλος της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, για το ελληνικό χρέος.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, η έκθεση fiscal monitor του Ταμείου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρει ότι φέτος θα είναι μόλις 0,1% του ΑΕΠ, όταν η κυβέρνηση προέβλεπε προχθές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 0,6% του ΑΕΠ και ο στόχος του προγράμματος είναι 0,5% του ΑΕΠ. Για το 2017, το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ έναντι 1,8% του ΑΕΠ της πρόβλεψης του προϋπολογισμού και 1,75% του ΑΕΠ του στόχου του προγράμματος. Από το 2018 ώς το 2020 το ΔΝΤ προβλέπει ότι αυτό θα είναι μόλις 1,6% του ΑΕΠ, όταν κυβέρνηση και Κομισιόν έχουν συμφωνήσει σε στόχο 3,5% του ΑΕΠ (τουλάχιστον για το 2018, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να μειώσει τον στόχο για τα επόμενα έτη).

Οι προβλέψεις αυτές δείχνουν ότι το Ταμείο δεν μετακινήθηκε ούτε χιλιοστό από τις απόψεις που διατύπωνε ο Πολ Τόμσεν στο άρθρο του στον ιστότοπο του ΔΝΤ τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου υποστήριζε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι υπερβολικά φιλόδοξοι. Τότε ο Τόμσεν ζητούσε να γίνει ελάφρυνση του χρέους και να ληφθούν νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό, το οποίο θεωρούσε επίσης μη βιώσιμο. Παρά το Ασφαλιστικό που στο μεταξύ ψηφίσθηκε, η Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Ελλάδα, υποστήριξε και αυτή πριν από 13 ημέρες ότι χρειάζονται κι άλλες μειώσεις συντάξεων.

Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο έχει κατ’ επανάληψιν πέσει έξω στις εκτιμήσεις του για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι επίσης πιο απαισιόδοξες. Ετσι, για το 2016 προβλέπει ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 183,4% έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για 178,9% του ΑΕΠ, ενώ για το 2017 βλέπει ότι αυτό θα ανέβει στο 184,7% έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 174,8% του ΑΕΠ. Στη συνέχεια, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά για να φθάσει όμως το 2020 στο 173,1% του ΑΕΠ, όταν η Κομισιόν το βλέπει στο 157,3% του ΑΕΠ.