Αλλαγή ατζέντας με προσδοκία αλλαγής κλίματος επιχειρεί το Μαξίμου. Και την ευκαιρία γι’ αυτό έδωσε στην κυβέρνηση η ανακοίνωση για την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο για τον Σεπτέμβριο και κατά 1,4 δισ. για το εννιάμηνο.

Το Μαξίμου φρόντισε να αξιοποιήσει πολιτικά την είδηση πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικές παρεκκλίσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να προειδοποιεί όσους προσεύχονται σε καθημερινή βάση για την ενεργοποίηση του κόφτη και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης πως «τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού».

Προφανώς και ο Πρωθυπουργός αναφερόταν στα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως στη Νέα Δημοκρατία αφού του αποδίδεται και η φράση πως θα πρέπει να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στη διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων. Λίγο αργότερα άλλωστε πηγές του Μαξίμου σχολίαζαν πως ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύψει το άγχος που του προκαλούν τα στοιχεία και οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με την επισήμανση πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μπροστά του μακρύ χρόνο παραμονής στην αντιπολίτευση.

Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να ασκήσει πίεση προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιώντας τα ευρήματα και των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Το Μαξίμου θεωρεί εξάλλου πως εάν περάσει τον κάβο της δεύτερης αξιολόγησης εγκαίρως και με επιτυχία, τότε θα μπορέσει σταδιακά να περάσει και στις επόμενες φάσεις που σχετίζονται με την αναπτυξιακή προοπτική. Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση του τομέα οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να δοθεί η λύση για το χρέος –κάτι που ανέφερε και στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος –ώστε αργότερα η χώρα να μπει στο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, να περάσει σε σταδιακή άρση των περιορισμών των capital controls και φυσικά να βγει στις αγορές.

ΝΑ «ΤΡΕΞΟΥΝ» ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ. Τα τελευταία στοιχεία γύρω από την πορεία της οικονομίας εξετάστηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Γιώργου Χουλιαράκη και συνεργατών του Πρωθυπουργού και των παρόντων υπουργών.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων για τα οποία μίλησε και στη ΔΕΘ και αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εσόδων και τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για τη σταθερά πτωτική τάση της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και για την υπέρβαση των φορολογικών στόχων. Νωρίτερα επίσης στο Μαξίμου ο Τσίπρας είχε καλέσει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου με αντικείμενο τη δρομολόγηση της διαδικασίας για την κάλυψη 4.000 θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να χτίσει ένα νέο success story αλλά να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των τριών τετραμήνων του 2016 δεν θα είναι βιώσιμη εάν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει με σταθερότητα το αναπτυξιακό της σχέδιο, ενώ σε σχέση με τις τράπεζες είπε πως «το ποσοστό μόχλευσης δεν επαρκεί ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει άλλη κρίση». Χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα μη λειτουργικό, λέγοντας ότι έχει εξαιρετικά προβλήματα στα κόκκινα δάνεια, άρα αυτό το σύστημα θα πρέπει κάποια στιγμή να μπορέσει να αρχίσει και πάλι να δανείζει σε νέους επενδυτές. «Στις τράπεζες είμαι συντηρητικός. Και νομίζω ότι και το κόμμα δεν πρέπει να ξεχάσει ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι κάτω από κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία» είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι «οι τράπεζες πρέπει να παίρνουν χρήματα από αυτούς που έχουν και να τα δίνουν σ’ αυτούς που θέλουν να επενδύσουν».

Σε ό,τι αφορά δε το χρέος, ανέφερε πως εάν έχουμε καλή συμφωνία ώς τα Χριστούγεννα, αυτό «θα μας ανοίξει έναν καθαρό διάδρομο στους επενδυτές».