Θα ήθελε να έρχεται συχνότερα στην Ελλάδα και ίσως όχι μόνο με την ιδιότητα του γκουρού της μπλογκοδημοσιογραφίας, όπως δικαίως του αποδίδεται. Από χθες ο Νταν Γκίλμορ είναι για δεύτερη φορά ανάμεσά μας. Ο περιβόητος μπλόγκερ και συγγραφέας των βιβλίων «Εμείς είμαστε το Μέσο» (εκδ. Οξυ) –θεωρείται το ευαγγέλιο των απανταχού μπλόγκερ –«και «Mediactive» μιλά στο «ΝΣυν» με αφορμή τη σημερινή του εμφάνιση στο «#RetreatConference2016, το 1οΔιεθνές Συνέδριο «Ψηφιακή δημοσιογραφία: Μια απάντηση στην κρίση των Μέσων Ενημέρωσης;».

Πού κερδίζει και πού χάνει η ιντερνετική δημοσιογραφία;

Τα δυνατά σημεία της, μεταξύ άλλων, είναι τα νέα εργαλεία της ώστε να είναι προσβάσιμη στους πολλούς. Λέμε ιστορίες με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Χρησιμοποιούμε τα δεδομένα για να ενισχύσουμε τα ρεπορτάζ μας αλλά και να γίνουμε πιο κατανοητοί στους αναγνώστες μας. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε με εκείνους αν έχουμε μια αμφίδρομη σχέση ώστε να μην αισθάνονται παθητικοί δέκτες. Εχει όμως και αδυναμίες. Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία για να εξαπατήσουν τους άλλους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Συζητήσεις συχνά μετατρέπονται σε κοκορομαχίες και τρολαρίσματα, ενώ διαχειριστές πλατφορμών μπορούν να ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τον λόγο και την επικοινωνία.

Τι χρειάζεται η ιντερνετική δημοσιογραφία για να αποκτήσει αξιοπιστία;

Οι βασικές αρχές είναι οι ίδιες όπως πάντα: πληρότητα, ακρίβεια, δικαιοσύνη, ανεξαρτησία. Θα ήθελα να προσθέσω μία ακόμη, νέα για την ψηφιακή εποχή, επειδή είναι εύκολη αλλά πολύ σημαντική: τη διαφάνεια. Είναι ζωτικής σημασίας για τους δημιουργούς των μέσων ενημέρωσης. Τα ψηφιακά μέσα πρέπει να είναι διαφανή: γιατί κάνουν αυτό που κάνουν, πώς το κάνουν και αν έχουν προκαταλήψεις.

Πιστεύετε ότι η γρήγορη πληροφορία μπορεί να μην είναι και σαφής;

Είμαι υπέρμαχος αυτού που εγώ αποκαλώ «αργή είδηση». Είμαι δηλαδή υπερ της λογικής οι δημοσιογράφοι και το αναγνωστικό κοινό ειδικότερα να έχουν χρόνο να επεξεργαστούν την είδηση προτού πιστέψουν ό,τι ακούσουν ή διαβάσουν. Δεν εμπιστεύομαι οτιδήποτε μεταδίδεται ως είδηση σε έκτακτα δελτία και παροτρύνω και άλλους να έχουν την ίδια προσέγγιση.

Οταν η αγορά κεφαλαίων δεν κατάφερε να αυτορρυθμιστεί, πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο με τη διαδικτυακή «αγορά πολιτών», τους μπλόγκερ;

Πιστεύω στις αγορές, αλλά χρειάζονται κανόνες για να λειτουργήσουν δίκαια και αποτελεσματικά. Στο τέλος, το κοινό πρέπει να αποφασίσει τι είναι ποιοτικό. Πάντως όλοι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για καλύτερη ποιότητα πληροφοριών, εξηγώντας παράλληλα γιατί είναι αναγκαία.

Εχετε πει ότι δεν σας ενδιαφέρουν οι δημοσιογράφοι πλέον, αλλά η δημοσιογραφία. Η ανεπεξέργαστη αναπαραγωγή ειδήσεων στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η δημοσιογραφία του σήμερα;

Μερικές φορές είναι. Συχνά δεν είναι. Στόχος μου είναι ένα ευρύτερο, πιο διαφοροποιημένο οικοσύστημα των μέσων ενημέρωσης, που περιλαμβάνει υψηλή δημοσιογραφία από δημοσιογράφους και ανθρώπους που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους δημοσιογράφους, συχνά σε συνεργασία.

Γιατί θεωρείτε κάτι διαχρονικό, όπως η έντυπη δημοσιογραφία, ξεπερασμένο; Μετράει για εσάς η μορφή του μέσου και όχι το έμψυχο δυναμικό του;

Δεν νομίζω ότι η έντυπη δημοσιογραφία είναι ξεπερασμένη, αλλά πιστεύω ότι θα είναι όλο και πιο σπάνια τα έντυπα μέσα. Ελπίζω ότι τα ψηφιακά μέσα θα απασχολούν μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν χάσει θέσεις εργασίας σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Ελπίζω επίσης και σε όσους δημιουργούν τις δικές τους, νέες, υπηρεσίες δημοσιογραφίας.

Η ψηφιακή δημοσιογραφία μπορεί να είναι απάντηση στην κρίση των μέσων ενημέρωσης;

Αυτό που πιστεύω είναι ότι η δημοσιογραφία θα γίνει ψηφιακή σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, διότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η αποτελεσματικότητά της. Αλλά δεν είναι απαραίτητα η λύση στην οικονομική κρίση της δημοσιογραφίας.

Η ελευθερία του Τύπου στη χώρα σας απειλείται από το αποτέλεσμα των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών;

Είναι πολύ πιθανόν, ειδικά αν εκλεγεί ο Τραμπ. Αλλωστε έχει καταστήσει σαφές ότι περιφρονεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Ερχεστε κατά διαστήματα στην Ελλάδα. Πώς ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει; Είναι το twitter η ενημέρωσή σας;

Αυτή είναι μόλις η δεύτερη επίσκεψή μου στην Ελλάδα. Μακάρι να μπορούσα να έρχομαι εδώ πιο συχνά. Παρακολουθώ τις εξελίξεις από διεθνή έντυπα όπως οι «New York Times», «Guardian», «Economist» και άλλα. Τα περισσότερα από αυτά που έχω δει τα τελευταία χρόνια σχετίζονται με την οικονομική κρίση όπως αντιλαμβάνεστε. Χρησιμοποιώ το twitter, αλλά στο newsfeed μου δεν έχω πολλές ειδήσεις από την Ελλάδα.

INFO

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (πίσω από το Πάντειο) και η ομιλία του Γκίλμορ, που θα μεταδοθεί στο http://goo.gl/by7rYC, ξεκινά στις 12.00.